Najuzbudljiviji plej-of u istoriji Evrolige: Na programu odlučujući četvrtfinalni mečevi

Večeras se igraju tri odlučujuća meča četvrtfinalne serije

7563 pregleda 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Filip Roganović
Ilustracija, Foto: Filip Roganović

Najuzudljiviji plej-of u istoriji - tako Evroliga najavljuje večerašnje, odlučujuće mečeve četvrtfinale mečeve, nakon kojih će biti poznati učesnici fajnl-fora u Kelnu.

Plasman na završni turnir prethodne sedmice obezbijedili su košarkaši CSKA, koji su nakon tri meča eliminisali turski Fenerbahče. U preostalim utakmicama danas se sastaju Efes - Real Madrid (18.45), Olimpija Milano - Bajern Minhen (20.45) i Barselona - Zenit (21.00).

Efes je prva dva meča u Istanbulu protiv Reala lako riješio u svoju korist (90:63 i 90:68). Očekivalo se da bi tim Ergina Atamana mogao u Madridu da završi posao, ali je oba meča u gostima odigrao katastrofalno u završnici i dozvolio evropskim šampionima iz 2018. godine da se vrate u igru i izbore odlučujući, peti meč.

Glavnu ulogu u ekipi Reala - kada je riječ o duelima u Madridu - imao je centar Usman Garuba, koji je na sjajan način zamijenio povrijeđenog Valtera Tavaresa. Garuba je u četvrtom meču bio spektakularan - postigao je 24 poena, a imao je još i 12 skokova. U odbrani je, takođe odradio odličan posao, pa Efes večeras mora posebnu pažnju da obrati na centra rođenog prije 19 godina u glavnom gradu Španije.

Efes je u "Sinan Erden" domu vezao deset pobjeda u Evroligi, a posljednji poraz pretrpjeli su u decembru prošle godine - upravo od Reala. Turski tim ima sjajne strijelce - Vasa Micić, Šejn Larkin, Rodrig Buboa i Krunoslav Simon mogu da pogađaju iz svih pozicija, baš kao i centar Sertač Šanli, koji može lako da veže nekolike pogođene trojke. Upravo bi Šanli svojim eventualnim izlaskom na liniju za tri poena, za sobom vukao centra iz protivničke ekipe, koji bi ga čuvao i time bi otvorio reket za neometan ulazak i lake poene bekovske linije.

Pobjednik meča u Istnabulu u polufinalu igra protiv CSKA. Ako prođe Efes, to će biti repriza posljednjeg finala iz 2019. godine.

Zanimljiv okršaj očekuje se u Milanu, gdje će domaća Olimpija ugostiti minhenski Bajern. Tim Etorea Mesine je vezao dvije pobjede na domaćem terenu, ali je u Minhenu oba puta izgubio, pa je za večeras zakazana majstorica.

Bajern je u posljednjem meču gubio 13 razlike, ali su Vladimir Lučić i Pol Cipser odigrali sjajno u završnici i seriju vratili u Italiju. Minhenski tim je, uz Zenit, najprijatnije iznenađenje ovogodišnje Evrolige. A upravo će Zenit večeras u Barseloni pokušati da iznenadi domaću ekipu i izbori senzacionalan plasman na završni turnir.

Tim iz Sankt Peterburga slavio je u prvom meču četvrtfinale serije u Španiji i napravio brejk, ali je Barselona uzvratila u trećem meču i pobijedila u Rusiji.

"Blaugrana" je projektovana da osvoji Evroligu, mnogi su vidjeli finale između njih i Efesa, ali i Zenit ima adute, koji bi rusku ekipu po prvi put u istoriji mogli da odvedu među četiri najbolje ekipe na kontinentu.

Skokovi bi mogli da imaju prevagu u ovom meču. U posljednjem duelu Zenit je imao čak 14 skokova više od Barselone (40 naspram 26), a tim Ćavija Paskvala je bolje šutirao za dva poena (55,3 odsto naspram 47,5 odsto). Ovih 47,5 odsto je ispod Barsinog prosjeka u regularnom dijelu sezone (53,7 odsto).

Biće zanimljivo vidjeti i borbu na individualnom nivou - Vil Tomas će pokušati da zaustavi Nikolu Mirotića, koji je najbolji košarkaš Barselone i u regularnom dijelu ove sezone je prosječno postizao 16,9 poena i 6,3 skoka. Tomas je poznat kao dobar defanzivac, pa Mirotić u četvrtfinalnoj seriji nije toliko došao do izražaja budući da je u prethodna četiri duela prosječno postizao devet poena, uz 3,8 skokova.

Biće zanimljiv i duel Nika Kalatesa i bivšeg igrača Barse, Kevina Pengosa. Kanadski košarkaš je u dosadašnjem dijelu sezone bio dirigent ruske ekipe, a sa preciznim šutem i pravovremenim asistencijama biće najveća opasnost po špansku ekipu.

Ako Zenit uspije da zaustavi Mirotića i Kalatesa onda je plasman u polufinale veoma blizu. A to bi bio senzacionalan uspjeh za ekipu, koja se nada da će dobiti vajld-kartu i naredne sezone igrati u Evroligi.

Završni turnir u Kelnu na programu je od 28. do 30. maja.

Bonus video: