Pozovi Mesinu i Hajnsa za fajnl-for

Olimpija Milano, tj. Armani, nakon 29 godina ponovo među četiri najbolje ekipe u Evropi

3378 pregleda 0 komentar(a)
Foto: facebook.com/OlimpiaMilano1936
Foto: facebook.com/OlimpiaMilano1936

Davne 1992. godine, tada 32-godišnji Željko Obradović je u svojoj prvoj sezoni u trenerskoj ulozi, usred sankcija SRJ, doveo Partizan do fajnl-fora u Istanbulu.

Na putu ka prvoj od čak devet titula prvaka Evrope, Žoc je u polufinalu srušio velikana evropske košarke, Olimpiju iz Milana, tada poznatu pod imenom Filips. Tada sigurno niko nije ni pomišljao da će klub kojem je to bilo 10. polufinale elitnog takmičenja čekati 29 godina na novi fajnl-for.

Čuveni dizajner Đorđo Armani je od 2008. godine, kada je postao stopostotni vlasnik kluba, uložio ogromna sredstva da vrati Olimpiju na mjesto koje joj pripada. Ali, sve je bilo uzalud, Armani je čak postao i predmet podsmijeha, jer je za 12 sezona samo jednom stigao do četvrtfinala Evrolige.

A onda je modni guru odlučio da potroši djelić od bogatstva koje se procjenjuje na osam milijardi dolara na pravog čovjeka - u Evropu je ljeta 2019. vratio Etorea Mesinu, trenera koji sa četiri titule u Evroligi dijeli 2. mjesto na vječnoj listi najuspješnijih stručnjaka sa Aleksandrom Gomeljskim, Pedrom Ferandisom i Božidarom Maljkovićem. Prva sezona, prekinuta zbog pandemije koronavirusa, nije bila sjajna, ali je u drugoj tim iz „Mediolanum Foruma” zablistao.

Osvojio je 4. mjesto u ligaškom dijelu sa skorom 21:13, a u veoma uzbudljivom četvrtfinalu savladao Bajern 92:89 u majstorici i vratio se tamo gdje ga nije bilo od Istanbula 1992. Finiš je pokazao koliki je strah italijanskog giganta od neuspjeha, jer su Bavarci u posljednjem minutu napravili nestvarnu seriju 10:0 i imali i napad za preokret, ali je Kajl Hajns spasao stvari i izborio se za svoj deveti uzastopni fajnl-for!

- Igrali smo sjajnu utakmicu 39 minuta, a onda smo u posljednjem minutu napravili sve što nismo smjeli. Taj minut simbolizovao je značenje koncepta straha od pobjede. Ovo je sjajan rezultat za nas, to je dobro za klub, za gospodina Armanija, njegovu porodicu, za sve - rekao je Mesina.

Peti meč četvrtfinala pamtiće se po izuzetnom izdanju Ševona Šildsa. Osvajač ACB lige sa Baskonijom Duška Ivanovića je dao 34 poena, uz gotovo perfektan šut (6-5 za tri, 6-4 za dva, bacanja 12-11), ali je mogao da bude tragičar. Za sekundu je napravio dvije ogromne greške - pri rezultatu 91:87 je dao loptu u ruke Bavarcima, a onda odmah i napravio faul u napadu.

- Za ovo smo radili od avgusta, da vratimo Milano na fajnl-for. Ali, posao nije završen. Želimo još dvije pobjede u Kelnu, daćemo sve od sebe da to uradimo - poručio je Šilds.

Fajnl-for je od 28. do 30. maja u „Lankses areni” u Kelnu. Armani će u polufinalu igrati sa Barselonom, koja je u majstorici oduvala Zenit, dok će se Anadolu Efes sudariti sa CSKA.

Bonus video: