Budućnost Voli u trećem vezanom finalu regionalnog takmičenja: Najbolji kad je najvažnije

Košarkaši Budućnost Volija rutinski savladali Mornar u Baru i izborili plasman u treće vezano finale ABA lige. I biće odmorniji od rivala, jer Crvena zvezda i Igokea igraju majstoricu u utorak

14013 pregleda 69 reakcija 12 komentar(a)
Košarkaši Budućnost Volija imaće četiri dana više za odmor od rivala u finalu ABA lige, Foto: KK Mornar/Media Pro
Košarkaši Budućnost Volija imaće četiri dana više za odmor od rivala u finalu ABA lige, Foto: KK Mornar/Media Pro

Kao i u posljednjem meču regularnog toka ABA lige, Mornar se raspucao u 2. četvrtini, dao 30 koševa i zaprijetio košarkašima Budućnost Volija. Ali, u petak veče se nije ponovio scenario iz 18. aprila - tim Dejana Milojevića je sjajnom odbranom u 2. poluvremenu pokorio „Topolicu”, slavio 92:81 i izborio treće vezano finale regionalnog takmičenja.

Da situacija bude još bolja, Crvena zvezda i Igokea će morati da igraju majstoricu u utorak, pa će Dejan Milojević do subote i prve utakmice finala imati sasvim dovoljno vremena da oporavi ekipu i pripremi je za vrhunac sezone.

Čini se da je nekadašnji centar „plavih” posložio sve kockice u ekipi - Džastin Kobs je na obje utakmice bio prvi strijelac tima, Vili Rid dominirao pod obručima, Amedeo dela Vale dao bitne trojke u Podgorici, a još bitnije u Baru, Luka Mitrović postaje sve važniji, Nikola Ivanović je lider, Danilo Nikolić opasno oružje u napadu, Petar Popović u odbrani... Još kad bi se razigrao Melvin Edžim, Budućnost bi možda bila i favorit za titulu, bez obzira na to ko joj bude rival.

- Mornar je odlična ekipa, naročito u fazi napada. Ima nevjerovatan talenat, još kad se tome doda sloboda, način igre i ritam, jako ih je teško kontrolisati svih 40 minuta. U dobrom dijelu utakmice smo uspjeli da nametnemo ritam odbrane, iz čeka su otvarale kontre, laki poeni, otvoreni šutevi. Potpuno zasluženo smo slavili i velika stvar što smo sve završili u dva meča, jer ćemo imati dovoljno vremena za odmor i pripremu finala - rekao je Mitrović za „Vijesti”.

Prije 20 dana, Budućnost je izgubila 1. mjesto pred plej-of baš u Baru, ali se sada osvetila.

- Bili smo razočarani što smo poklekli na posljednjem koraku i izgubili 1. mjesto, koje smo dugo držali. Jedini krivci smo mi, izvukli smo pouke i vidjeli kako bi trebalo da igramo, a kako ne.

Ukoliko Igokea u utorak u majstorici slavi u dvorani „Aleksandar Nikolić”, Budućnost bi imala prednost domaćeg terena. U slučaju trijumfa Crvene zvezde, morala bi da traži brejk u Beogradu.

- Svakako da prednost domaćeg terena neće biti faktor kao ranijih sezona, jer nema navijača. Ali, u ovakvim serijama je neophodna bar jedna pobjeda u gostima. Čekamo ime protivnika, ko god da bude spremaćemo se, a naše partije dosadašnje daju nam za pravo da imamo čemu da se nadamo u finalu - naglasio je Mitrović.

Budućnost je odmarala u posljednjem kolu regularnog toka, jer je u planu bio meč sa Primorskom, pa je odmornija dočekala polufinale od Mornara. Tu prednost će imati i u finalu.

- Svakako da nam je to prijali, jer je ritam bio „ludački”. Tokom cijele sezone smo igrali dva paralelna takmičenja, bilo je odlaganja, a onda su se sve utakmice nagomilale u kratkom periodu. U ovoj specifičnoj sezoni svaka mini-pauza dobro dođe. Regenerisali smo se, sanirali sve manje probleme i pokazali da smo se dobro spremili za polufinale. Prijaće nam i ova četiri dana, jer ćemo imati vremena da se odmorimo i spremimo za finalnu seriju.

16:4 vodi Budućnost u međusobnim mečevima protiv Igokee. Posljednji poraz od tima iz Laktaša je doživjela na startu sezone 2018/2019, a od tada je upisala sedam trijumfa, uz koš-razliku plus 139. Ove sezone je slavila 87:82 u BiH, a u „Morači” 92:64

Mitrović se u posljednje vrijeme izborio za sve bitniju ulogu i u Baru upisao po devet poena i skokova.

- Drago mi je da sam uspio da pomognem ekipi u najbitnijem dijelu sezone, imam iskustvo igranja u ovakvim serijama odranije. Ovo je ono što se broji, sve ostalo prije toga je manje bitno, najvažnije je kako završite sezonu.

Ako Crvena zvezda bude rival u finalu, 28-godišnji Novosađanin će se sudariti sa timom čiji je bio kapiten.

23:23 je skor u pobjedama između Budućnosti i Crvene zvezde u ABA ligi. Kao i protiv Igokee, „plavi” imaju niz pobjeda nad Beograđanima - posljednji put su izgubili u majstorici finala u sezoni 2018/2019, i to veoma ubjedljivo (97:54), a od tada su dva puta slavili u Beogradu (89:81 i 67:65) i jednom u Podgorici (83.63). „Crveno-bijeli” prošle sezone nisu došli u „Moraču”, pa je meč registrovan 20:0

- Ne bih da pričam unaprijed, jer nije fer prema Igokei. Ali, ako dođe do tog duela u finalu, igraću kao protiv bilo kog drugog protivnika. To je finale, suvišno je pričati o motivu svih nas da osvojimo titulu - zaključio je Mitrović.

Bonus video: