Dejan Milojević: U finalu vas gura adrenalin, izvlači i posljednji atom snage iz vas

Budućnost Voli u nedjelju gostuje Crvenoj zvezdi u prvom meču finalne serije u borbi za trofej ABA lige

8209 pregleda 97 reakcija 12 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Treći put zaredom u finalu ABA lige sudariće se Crvena zvezda i Budućnost Voli. Podgoričani su od petka i pobjede nad Mornarom u Baru (92:81) čekali rivala u završnim predstavama i dočekali očekivanog suparnika, jer je tim Dejana Radonjića savladao Igokeu 76:53.

Budućnost i Crvena zvezda su tokom prethodnih sezona postali najveći rivali u regionalnom takmičenju, a njihove utakmice napetije i rizičnije čak i od „vječitih derbija”.

Prije tri godine, Podgoričani su u svom prvom meču u finalima ABA lige napravili brejk u „Pioniru”, a onda u dupke punoj „Morači” riješili dvije drame u svoju korist i ostvarili najveći uspjeh u klupskoj istoriji. Sezonu kasnije, scene koje se nikada neće zaboraviti - pljuvanje igrača i gađanje svim i svačim, sumnjivi likovi s ove ili one strane zakona na terenu i u Beogradu i u Podgorici...

Ovog puta će biti drugačije, jer na tribinama neće biti navijača, osim stotinjak koliko uprave oba kluba znaju da „prošvercuju” kao službena lica.

- Očekivao sam Zvezdu u finalu, a svaka čast Igokei na svemu što je napravila ove sezone. Čestitam Zvezdi i Deju Radonjiću ulazak u finale, a kad se podvuče crta, dvije najbolje ekipe će se boriti za titulu. Vjerujem da će sve utakmice biti jako dobre i da će moja ekipa dati sve od sebe - rekao je Dejan Milojević za „Vijesti”.

Budućnost je djelovala bolje u polufinalu nego Crvena zvezda, ali sve se to zaboravlja kada počne finale, jer tada odlučuje srce.

- Imamo i mi i Zvezda svoje prednosti i mane. Pokušaćemo da sakrijemo mane, a da dovedemo do izražaja prednosti. Kako serija bude odmicala, obje ekipe će se prilagođavati. Zvezda je evroligaška ekipa, sastavljena od igrača koji su navikli da igraju teške utakmice i sigurno im finalni dueli neće biti neka nova situacija. Ali, i mi imamo momke koji su igrali bitne utakmice i osvajali trofeje, tako da sam siguran da će ljubitelji košarke uživati.

Osim Davidovca, koji je bio najbolji igrač majstorice protiv Igokee sa 22 poena, Radonjićevi aduti su Džordan Lojd, Kori Volden, Ognjen Dobrić, Lendri Noko, nezgodni defanzivac Branko Lazić...

Ta trojica srpskih košarkaša su jedina iz Zvezde igrala finale u sezoni 2018/2019, a na drugoj strani su i dalje Suad Šehović, Danilo Nikolić i Petar Popović, dok Nikole Ivanovića tada nije bilo zbog hronične upale hrskavice koljena.

- Ne bih poimence govorio o igračima Zvezde. Svako ima svoju ulogu, kada imate tako kvalitetnu ekipu na svakoj utakmici neko drugi iskoči u prvi plan - naglašava Milojević.

Finale počinje u nedjelju u 18.30 časova u Beogradu, a Budućnost je imala četiri dana više za odmor od Zvezde.

- Kad dođe finale, to što smo imali nekoliko dana više za odmor neće značiti puno. U finalu vas tjera adrenalin, izvlači i posljednji atom snage iz vas - zaključio je Milojević.

Drugi meč finala je u utorak, a potom se serija seli u Podgoricu, gdje će se igrati 22. i 24. maja. Majstorica bi se igrala 28. maja.

Prednost domaćeg terena znači i kad nema publike

U ABA ligi, prije pandemije koronavirusa, prednost domaćeg terena je bila ogroman plus.

U 15 plej-of serija, samo četiri puta je slavio tim koji je morao da pravi brejk, a Budućnost je bila akter sva četiri - u sezoni 2015/2016. je kao najbolja ekipa regularnog toka ispala u polufinalu od Mege, na čijoj klupi je sjedio baš Milojević, sezonu kasnije je imala 2:0 u pobjedama i eliminisana od Cedevite, da bi potom uslijedilo finale sa Zvezdom 2018. (3:1) i polufinale sa Zagrepčanima 2019. (2:1).

Sada će pokušati da i treći put poništi prednost domaćina, a izostanak navijača može da pomogne.

- Prednost domaćeg terena znači i kad nema publike. Treniraš na tim koševima, komfornije se osjećaš u svojoj hali. Obje ekipe imaju svoje adute, igrače koji znaju da igraju ovakve utakmice. Jedino što tražim od momaka je isto ono što pričam od prvog dana - maksimalnu energiju i da daju sve od sebe. Za šta će to biti dovoljno, vidjećemo - poručio je Milojević.

Bonus video: