Za reprizu 2018.

Košarkaši Budućnost Volija večeras (18.30) gostuju Crvenoj zvezdi sa željom da ponove scenario iz sezone 2017/2018. i naprave brejk na prvoj utakmici finala ABA lige

33147 pregleda 61 reakcija 31 komentar(a)
U mislima samo prva utakmica: Vili Rid na ligaškom meču sa Crvenom zvezdom, Foto: KK Budućnost Voli
U mislima samo prva utakmica: Vili Rid na ligaškom meču sa Crvenom zvezdom, Foto: KK Budućnost Voli

Ni kiša nije smetala „varvarima” da dođu ispred Aerodroma Podgorica i pjesmama i bakljadom isprate košarkaše Budućnost Volija na ubjedljivo najvažnije, možda i posljednje gostovanje ove sezone. U dvoranu „Aleksandar Nikolić” gdje im se, koliko god navijača da se „prošvercuje”, sprema paklen doček, jer je ulog ogroman - titula u ABA ligi i vjerovatno mjesto u Evroligi.

Tim Dejana Milojevića večeras (18.30 časova) gostuje Crvenoj zvezdi u prvom od maksimalno pet mečeva finala regionalnog takmičenja. Prije tri godine, Milojevićev kum Aleksandar Džikić je baš na startu finalne serije napravio brejk protiv istog rivala, čime je trasiran put ka šampionskom peharu, a neskrivena želja svih u taboru Podgoričana je da se to ponovi.

- Očekujem da izađemo na teren i odigramo svoju najbolju košarku. Na početku sezone smo sebi postavili cilj da osvojimo titulu i stavili smo sebe u savršenu poziciju da to uradimo. Idemo da igramo meč po meč, tako da nam je sada u mislima samo prva utakmica - poručio je Vili Rid, koji bi mogao da bude glavno oružje Budućnosti protiv izabranica Dejana Radonjića.

Najtrofejniji crnogorski klub nije izgubio od Zvezde više od dvije godine, od majstorice finala u sezoni 2018/2019. Početkom decembra je bilo 67:65 u Beogradu za tim tadašnjeg trenera Petra Mijovića, a prije nepuna dva mjeseca su Milojevićevi izabranici slavili 83:63 u „Morači”, pa sigurno imaju psihološku prednost.

- To je važno, jer znamo koji je naš cilj i da je to vrhunski tim. Ali, znamo i da je ovo plej-of, da regularni tok sezone ne znači ništa, da su samo bitne utakmice koje su pred nama - naglasio je Rid.

Bivši centar NBA ligaša Bruklina, Majamija, LA Klipersa i Detroita, koji danas slavi 31. rođendan, ima ogromno povjerenje u svoj tim.

- Odlučiće hoćemo li igrati našu igru. Ako budemo igrali kao ranije protiv njih, ili ostalih vrhunskih timova u ligi, mislim da će sve biti u redu.

Od ekipe koja je prije dvije godine izgubila posljednje finale ABA lige od Zvezde u timu su sada Petar Popović, Suad Šehović i Danilo Nikolić, koji želi revanš.

- Ovo smo čekali cijele sezone, za to smo se spremali. Imali smo dovoljno vremena između polufinala i finala da se odmorimo i spremimo za seriju. Želimo da već na prvoj utakmici napravimo brejk, iako znamo da to neće biti lako. Ali, svi u ekipi vjerujemo da možemo to da ostvarimo - poručio je 28-godišnji krilni centar.

Posljednji put dva najbolja tima ABA lige srela su 21. marta u Podgorici, kada su domaći slavili 83:63. Doduše, bili su mnogo odmorniji, jer je Beograđanima to bio peti meč u 11 dana.

- Te pobjede u regularnom toku nam sada ništa ne znače, jer počinje finalna serija i oni će sigurno izaći agresivniji i odmorniji. U ligaškom dijelu su imali i mečeve Evrolige, tako da sam siguran da su sada spremniji, što su i pokazali protiv Igokee - naglasio je Nikolić.

Mogu navijači, novinari ne

Prije pet dana, u dvorani „Aleksandar Nikolić” bilo je oko 1.000 „prošvercovanih” navijača Crvene zvezde na utakmici sa Igokeom. Trener gostiju Dragan Bajić je rekao da nikad nije doživio takve uvrede, a zbog rivaliteta Zvezde i Budućnosti večeras će atmosfera biti još užarenija.

Ali, to niko od novinara neće moći da isprati.

„KK Crvena zvezda tokom ove sezone nije ni na utakmicama Evrolige, ni ABA lige bio u situaciji (NIJEDNOM) da ugosti novinare. Ova odluka vezana je za zdravstvene protokole koje je donijelo nadležno Ministarstvo Republike Srbije, mi kao klub dužni smo da ga se pridržavamo”, piše u odgovoru PR menadžera Crvene zvezde Igora Vujičina na zahtjev „Vijesti” za akreditaciju.

Budućnost Voli, Mornar i Igokea su takođe zaobišli pravila kako bi u polufinalu doveli navijače na tribine, ali nikom nije palo na um da zabrani novinarima pristup. Kakva god da je bila epidemiološka situacija u zemlji, bez problema smo radili svoj posao u „Morači” i „Topolici”, naravno uz poštovanje svih mjera.

Zašto je to nemoguće u „Pioniru”?

Radonjić: Budućnost ima kvalitet i igra jako dobro

Dejan Radonjić se vratio u Crvenu zvezdu da spasi sezonu, koja je prijetila da preraste u brodolom pod vođstvom Saše Obradovića. Nekako je osvojio Kup Radivoja Koraća, iako je imao ogromne probleme sa sastavom tima, ali će se pamtiti po onome što uradi protiv bivšeg kluba u finalu ABA lige.

I opet će imati muke sa sastavom, jer večeras neće igrati Marko Jagodić-Kuridža, a pod znakom pitanja je Kori Volden.

- Budućnost nas je pobijedila u Beogradu i nadigrala u Podgorici. Ima kvalitet, igra jako dobro, u dobroj je formi i superiorno je prošla polufinalnu seriju. Dosta kreiraju Kobs i Ivanović, Rid je pokazao dominaciju, Luka Mitrović je u odličnoj formi u posljednje vrijeme. Danilo Nikolić je sa šuterskim kvalitetima uvijek opasan, ne bi trebalo zaboraviti ni važne uloge Popovića i Šehovića, dok je Edžim stalna opasnost - naglasio je 51-godišnji Podgoričanin.

Bonus video: