Crvena zvezda - Budućnost Voli: Hrabrost donosi brejk

Drugi meč finala plej-ofa večeras od 20 i 30

14233 pregleda 80 reakcija 22 komentar(a)
Želi da učini navijače manje glasnim: Džastin Kobs na prvoj utakmici finala, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Želi da učini navijače manje glasnim: Džastin Kobs na prvoj utakmici finala, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

U istoriji ABA lige, sedam puta su se igrale serije na tri dobijene utakmice i samo jednom se izvukao tim koji je izgubio prva dva meča - Cedevita je dobila dva duela u Zagrebu, a onda i majstoricu protiv Budućnost Volija u Podgorici u polufinalu sezone 2014/2015.

Takvi preokreti su veoma rijetki gdje god se igra doigravanje, zbog čega Budućnost u večerašnji obračun sa Crvenom zvezdom u dvorani „Aleksandar Nikolić” (20.30 časova) ulazi sa imperativom da napravi brejk. Ako bi izjednačila na 1:1, preokrenula bi tok finala u svoju korist i imala šansu da sve završi u „Morači” u subotu i ponedjeljak.

Ali, za trijumf u hramu košarke nisu dovoljne samo riječi. Neophodno je da izabranici Dejana Milojevića odigraju mnogo hrabrije nego prije dva dana, kada su poraženi 82:78.

Tada su timu Dejana Radonjića dozvolili čak 21 ofanzivni skok i imali minus 15 na sedam minuta do kraja, ali hrabri što su finiš učinili uzbudljivim. Završnica prvog susreta je dokaz da „plavi” mogu da budu makar ravnopravni sa Zvezdom, ali je neophodno da se probudi Melvin Edžim (u nedjelju imao indeks minus 10), da Vili Rid tokom cijelog meča ima raspoložene saigrače, a ne samo u završnici...

- Imamo mnogo stvari da popravimo u odnosu na prvu utakmicu, iako smo u većem dijelu bili konkurentni i imali posjed za izjednačenje na kraju. Nismo bili dovoljno čvrsti, nismo odgovorili na Zvezdinu agresivnu igru i moramo to da popravimo. Moramo i da iskontrolišemo skok, da uvedemo Zvezdu u naš ritam i napravimo brejk u Beogradu - poručio je Milojević.

Beograđani su na prvoj utakmici finala igrali izuzetno agresivno i opteretili bekovsku liniju Budućnosti. U takvom „ratu” se do samog finiša nije istakao niko od bekova gostiju, a novu šansu će imati večeras. Pogotovo se to odnosi na Amedea dela Valea i Džastina Kobsa, koji su zajedno ubacili 14 poena, iako im je prosjek na šest prethodnih utakmica bio 31.

- Znali smo da će prva utakmica biti teška, da će rival izaći jako i igrati tvrdo. Na drugom meču moramo da budemo spremni za to, čeka nas novi rat. Imali smo problema sa skokom u nedjelju, pokušaćemo da to popravimo - naglasio je italijanski reprezentativac.

Amerikanac sa crnogorskim pasošem vjeruje da će Zvezda igrati isto u odbrani, ali da reakcija mora da bude drugačija.

- Očekujem istu utakmicu, da oni opet budu budu jako agresivni. Odgovor je da budemo precizniji, da dođemo do boljih šuteva i da im limitiramo broj drugih napada - poručio je Kobs.

Iako u Srbiji nije dozvoljeno masovno okupljanje, samim tim ni publika na utakmicama, prvi meč finala je zvanično gledalo 987 ljudi u „Pioniru”, a procjene su da ih je bilo dvostruko više. Navijači su nosili „crveno-bijele”, ali je zanimljivo da se plejmejker Budućnosti nada da će ih večeras biti još više.

- Za mene je bilo uzbudljivo, nadam se da će ih doći više, to nam daje veću energiju. Ne zanima me šta pričaju, daje nam snagu i želju da se borimo to što hoćemo da učinimo navijače manje glasnim. Volim utakmice u gostima, a ovakva atmosfera se i očekuje u finalima - zaključio je Kobs.

Volden i Jagodić-Kuridža još pod znakom pitanja

Poslije pobjede na startu finala ABA lige protiv Budućnost Volija, u Crvenoj zvezdi niko ne slavi, jer je posao daleko od kraja.

- Svjesni smo da nas očekuje još teža utakmica od one koju smo odigrali u nedjelju. Očekujem još bolju Budućnost, pokazala je veliki kvalitet i imamo ogroman respekt prema njoj. Akcenat je na analizi i pripremi za naredni meč, u kome moramo biti energetski na visokom nivou. Takođe, koncentracija u igri mora da bude adekvatna značaju meča. Na prošloj utakmici je bilo dobrih elemenata, ali i onih kojima nisam zadovoljan i njima moramo biti bolji da bismo došli do pobjede - rekao je Dejan Radonjić.

Prvi meč su propustili Kori Volden i Marko Jagodić-Kuridža i pitanje je da li će nastupiti u utorak veče.

- Situacija sa igračima koji nisu mogli da nastupe je takva da nismo u prilici da donosimo odluke, osim na sam dan utakmice - naglasio je Radonjić.

Bonus video: