Danilo Nikolić: Siguran sam da ćemo odbraniti domaći teren

Krilni centar Budućnost Volija Danilo Nikolić uvjeren da njegov tim može da izbori majstoricu finala ABA lige protiv Crvene zvezde

5249 pregleda 18 komentar(a)
Uzalud odigrao utakmicu života: Danilo Nikolić, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Uzalud odigrao utakmicu života: Danilo Nikolić, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Sad nema nazad. Brojne šanse za Evroligu su prošle, prohujale kroz nesigurnu odbranu, ali nada još postoji. Doduše, mala, jer je potrebno da se uradi nešto što je rijetkost u svijetu sporta - da se sa 0:2 dođe do 3:2.

Dešavali su se i veći preokreti, da ekipe od 0:3 stignu do 4:3, ali je jasno da košarkaše Budućnost Volija čeka nestvarno težak zadatak. U „Morači”, gdje će se u subotu igrati treća i u ponedjeljak eventualno četvrta utakmica protiv Crvene zvezde, tim Dejana Milojevića će biti makar blagi favorit. Sada je, ipak, prerano i misliti da će se igrati majstorica, a kamoli da će „crveno-bijeli” dozvoliti da je izgube u grotlu dvorane „Aleksandar Nikolić”, ali dok nada postoji niko ne smije da odustane.

Budućnost je u Beograd, na prve utakmice finala, otišla bez tereta poraza od Zvezde u posljednje dvije godine, uz samopouzdanje nakon martovskog poigravanja u Podgorici (85:65). Uzgred, Dejan Radonjić nije mogao da računa na prvog plejmejkera Korija Voldena, već je morao da se osloni na Lengstona Hola i Aleksu Uskokovića, koji cijele sezone nisu pokazali ništa.

Činilo se da će to biti poklon za Džastina Kobsa, Nikolu Ivanovića i drugove, ali su Radonjićevi puleni izostanak Voldena, kao i Marka Jagodić-Kuridže, nadoknadili fanatičnom borbenošću i slavili 82:78, odnosno 85:79.

Vidjelo se, ipak, da Budućnost ne samo da može da igra protiv ovakve Zvezde, već i da dominira. Za 18 minuta druge i 3. četvrtine je dala 53 poena, primila svega 24 i preokrenula sa 37:17 na 70:61. Milojević, međutim, mora da pronađe način kako da njegova ekipa izbjegne padove i izdrži nalete agresivnosti rivala.

- Loše smo otvorili meč, jurili smo razliku do 3. četvrtine, kada smo napravili ogroman preokret. Nismo uspjeli da zadržimo prednost, lako smo „prosuli” rezultat - istakao je Danilo Nikolić.

Krilni centar „plavih” je odigrao najbolji meč u karijeri prije dvije noći u Beogradu, bio kreator preokreta sa šest trojki iz isto toliko pokušaja, ali su njegovih 26 poena (uz samo tri promašaja, posljednji iz veoma teške situacije na 34 sekunde do kraja) i osam skokova bili uzaludni.

- Previše oscilacija je bilo u igri, mnogo glupih grešaka u odbrani. Ni u napadu nismo bili dovoljno odlučni da privedemo meč kraju na način na koji je trebalo - naglašava 28-godišnji Podgoričanin.

Nije, naravno, kraj sezone. Budućnost u „Morači” nije izgubila u ABA ligi od 20. oktobra 2019. godine i poraza od Primorske (83:80). Od tada je nanizala 20 pobjeda.

- Nismo ostvarili ono što smo zacrtali - da se iz Beograda vratimo sa brejkom. Siguran sam, međutim, u odbranu domaćeg terena i vidimo veliku šansu da izborimo majstoricu - zaključio je Nikolić.

Bonus video: