Budućnost satjerana uza zid: Posljednja šansa - više nema nazad

Budućnost Voli sjutra od 20.30 dočekuje Crvenu zvezdu u trećem meču finala ABA lige. Nakon dva poraza u Beogradu „plave” samo trijumf ostavlja u igri za prsten

9233 pregleda 9 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO Dragana Stjepanovic
Foto: BETAPHOTO Dragana Stjepanovic

Budućnost Voli je u utorak propustila veliku šansu za toliko željeni brejk u finalu plej-ofa ABA lige protiv Crvene zvezde, pa je u situaciji da pred treći okršaj (sjutra veče u „Morači”) ima samo jedan cilj - da se serija nastavi, što bi značilo i da će velikog rivala ugostiti i u ponedjeljak u podgoričkoj dvorani.

Samo jedan tim je u istoriji regionalnog takmičenja prošao seriju poslije minusa od 2:0 (Cedevita, upravo protiv Budućnosti u polufinalu 2015. godine), pa i to jasno govori koliko sastav Dejana Milojevića čeka težak put do šampionskog prstena. Težak, ali ne i nemoguć, jer su „plavi” u drugom meču bili nadomak trijumfa koji bi im pred nastavak serije u glavnom gradu Crne Gore donio ulogu makar blagog favorita.

- Treća je utakmica, posebno je psihološki teška onoj ekipi koja gubi 2:0. Zvezda će biti sigurno rasterećenija. Ipak, mi smo i dvije utakmice u Beogradu pokazali da ako smanjimo oscilacije i budemo čvršći - imamo čemu da se nadamo. Tako da - nema predaje, to sam rekao odmah i poslije drugog meča. Da probamo prvo da smanjimo na 2:1, to je prvi korak - poručio je Milojević.

A tih oscilacija je u dva prva duela jednostavno bilo previše. Budućnost je na oba dijela parketa padala u momentima kada se svaka greška plaća višestruko, pa je prije tri noći olako prokockala i prednost od devet poena (74:65) koju je „krvavo” zaradila nakon što je u drugoj četvrtini imala i minus 20...

- Bilo je perioda i jako dobre i jako loše igre. Ti loši periodi moraju da traju kraće. Potrebno je da zadržimo prisebnost i staloženost u ključnim momentima - istakao je Milojević.

Centar Zoran Nikolić priželjkuje dobar start svoje ekipe u duelu koji je zakazan za petak od 20.30.

- Moramo da budemo energičniji. U obje utakmice u Beogradu nam je trebalo vremena da se razigramo, da uđemo u dobru seriju. Ovakvi dueli se pobjeđuju velikom borbom i fokusom od prvog minuta, tako da moramo odmah da budemo spremni na sve - poručio je Nikolić.

Kapiten Suad Šehović zna da Budućnost može i mora mnogo bolje.

- Zvezda ima veliku prednost i rasterećenija je, ali domaćini smo i siguran sam da ono što smo igrali u Beogradu nije ni 50-60 odsto naših mogućnosti. Cilj je da dođemo do majstorice, vjerujem da imamo kvalitet za to - rekao je iskusni bek i nastavio:

- Imali smo priliku u oba meča, pogotovo u drugom - vodili smo i devet razlike, bilo je plus sedam na tri minuta prije kraja. Situacija je sada takva kakva je, Zvezda vodi 2:0 i znamo šta moramo da uradimo. Daćemo sve da ispravimo greške i da „poništimo” prazne minute kada smo dozvoljavali rivalu da povede 15, 20 poena razlike. Tako nešto ne smijemo da dozvolimo u trećem meču, već da mi budemo ti koji će kontrolisati dešavanja - zaključio je Šehović, koji je u dva meča u dvorani „Aleksandar Nikolić” igrao tek nešto više od 11 minuta.

Dobrić: Sad moramo dva puta bolje

Crvena zvezda je na pobjedu od titule prvaka, a Ognjen Dobrić - junak oba beogradska trijumfa - zna da finalna serija još nije gotova...

- U Podgorici moramo dva puta bolje nego u Beogradu. Budućnost je u drugoj utakmici pokazala kvalitet tako što se vratila iz velikog minuta i nema tu mnogo filozofiranja - moraćemo da odigramo izuzetno dobru i čvrstu utakmicu, ako želimo da dođemo do nove pobjede - kaže Dobrić, koji je u prva dva meča postigao 50 poena (23+27).

Nastup Korija Voldena, koji je propustio prve duele, i dalje je neizvjestan.

- Nadam se da ćemo biti kompletniji nego u Beogradu. Imamo 2:0, znako da se u najgorem slučaju serija vraća u našu dvoranu, ali smo svjesni da tek slijede pravi izazovi - istakao je 26-godišnji Dobrić.

Bonus video: