Bitka za majstoricu

Košarkaši Budućnost Volija večeras (20.30) u „Morači” protiv Crvene zvezde žele da izjednače rezultat u finalu na 2:2 i izbore meč odluke, koji bi se igrao u petak u Beogradu

18651 pregleda 7 komentar(a)
Heroj trećeg meča: Amedeo dela Vale, Foto: Savo Prelević
Heroj trećeg meča: Amedeo dela Vale, Foto: Savo Prelević

Za Beograd, za Beograd... Stihovi čuvene pjesme Miodraga Kostića „Sviće zora”, iz kultnog ostvarenja Slobodana Šijana „Ko to tamo peva”, najbolje oslikavaju želje navijača košarkaša Budućnost Volija.

Prvi uslov da se njihovi miljenici vrate u glavni grad Srbije je ispunjen, jer je tim Dejana Milojevića savladao Crvenu zvezdu na trećoj finala ABA lige i smanjio na 2:1. Sve bi moglo da se zaokruži večeras (20.30) časova u drugom obračunu u „Morači”, kako bi se za petak zakazala majstorica u paklu „Pionira”.

Očekuje se da će i večerašnji duel biti veoma uzbudljiv i neizvjestan, jer su dva od prethodna tri završena sa četiri poena razlike, a jedan sa šest. To najbolje pokazuje koliko su ekipe izjednačene, pa može da odluči jedan koš, skok, izgubljena lopta, loše rješenje u napadu...

Upravo je loša odluka čovjeka koji je mnogo puta bio heroj Budućnosti, Nikole Ivanovića, mogla da donese pobjedu Crvenoj zvezdi i kraj finala već u subotu. Srećom, Amedeo dela Vale je bio na pravom mjestu, prigrabio „ničiju” loptu, iznudio faul Branka Lazića i sa dva bacanja na 13,3 sekunde do kraja povisio na konačnih 75:71.

- Bili smo pritjerani uza zid, morali smo da pokažemo reakciju. Nismo smjeli da izgubimo 3:0, ova pobjeda nam daje samopouzdanje. Ovo je veoma teška serija, Zvezda je odličan tim, igra veoma agresivno i svaka utakmica je bila gusta. Sada smo izvukli pobjedu, veoma smo srećni zbog toga - naglasio je 28-godišnji bek iz Pijemonta.

Italijanski reprezentativac je bio najbolji igrač trećeg meča sa 19 poena, a sve četiri trojke je ubacio u ključnim trenucima, jednu i 44 sekunde prije kraja za 73:69.

- Na tome sam radio, to je ono što znam. Nadam se da ću na još nekoj utakmici pogoditi važne šuteve, ali mislim da je glavno što smo ih zaustavili u odbrani.

Dela Vale večeras očekuje još teži zadatak nego u subotu.

- Biće teže, jer kad jednom izgubiš želiš reakciju. To smo mi uradili na drugoj utakmici, ali nismo završili posao. Zvezda će izaći još agresivnije, moramo da budemo spremni za to. Njihova odbrana je odlična, igraju veoma agresivno, imaju vrlo krupne igrače i poremete napad. To mora da im se prizna, ali i mi smo promašili neke otvorene šuteve na početku, koje smo pogodili na kraju - istakao je Dela Vale.

Zvezda je u subotu imala 17 ofanzivnih skokova u „Morači”, što joj je prosjek u ovoj seriji. Ako bi spustila tu brojku, Budućnost bi bila bližu povratku u Beograd.

- Sa tim smo patili cijele sezone protiv krupnijih rivala. Moramo da više povedemo računa o tome. Ne kažem da moramo da nadskočimo rivala ili da imamo 20 skokova više, ali je Zvezda imala mnogo više šuteva i moramo to da kontrolišemo - zaključio je Dela Vale.

Mitrović: Sada ćemo biti rasterećeniji

Budućnost je na trećem meču podbacila u šutu, imala svega 37 odsto uspješnosti, a jedini je na potrebnom nivou bio Luka Mitrović. Bivši kapiten Crvene zvezde je realizovao četiri od pet pokušaja i imao sedam skokova.

- Nakon dva onakva poraza u Beogradu, trebalo je podići se, prije svega psihički. Sada je svaka utakmica „do or die” (uradi ili umri, prim. a), skinuli smo veliki pritisak sa leđa i mislim da ćemo biti rasterećeniji na četvrtom meču - naglasio je 28-godišnji Novosađanin.

Zvezda je agresivnom odbranom mučila bekove „plavih”, pogotovo Džastina Kobsa i Nikolu Ivanovića, koji su šutirali 6-1, odnosno 7-1.

- To je Zvezdin zaštitni znak i jedan od glavnih razloga zašto je u prethodnom periodu dominantna u regionu. Nije lako, naročito Ivanoviću i Kobsu, na koje pada najveći teret organizacije napada. Drago mi je da smo uspjeli da se izborimo sa tim, trudićemo se da periodi u kojima to nismo mogli budu što kraći.

Problem je bio i ofanzivni skok rivala.

- Moramo to da riješimo, nije prvi put da nam se to dešava. Kada Edžim nije u igri, imamo nižu bekovsku liniju od ostalih ekipa. Posao nas visokih igrača je da gradimo koš, ali u ovakvim serijama svih pet igrača koji su na terenu moraju da vode računa o tome - jasan je Mitrović.

Bonus video: