Preokret za pamćenje, odluka pada u Beogradu

Budućnost Voli u četvrtom meču finala ABA lige savladača Crvenu zvezdu 81:80, iako je na nepunih osam minuta do kraja imala dvocifren zaostatak. Džastin Kobs maestralan, Zoran Nikolić heroj. Meč odluke u petak u Beogradu

23799 pregleda 1213 reakcija 87 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Dva puta se Budućnost Voli vraćala iz „mrtvih” u Beogradu i gubila, ali se večeras, pred 2.000 vatrenih navijača u „Morači”, nestvarno izvukla i izborila majstoricu finala ABA lige!

Odluka će pasti u petak u dvorani „Aleksandar Nikolić” u Beogradu, u koju se tim Dejana Milojevića vraća zahvaljujući herojskom poduhvatu i nadoknađenom dvocifrenom minusu u posljednjih osam minuta.

Crvena zvezda je imala sedam sekundi da osvoji petu titulu, ali su promašili Džordan Lojd i Dejan Davidovac, pa je ostalo 81:80, što je bio uvod u 10-minutno slavlje igrača i „varvara”.

Domaći su otvorili meč poenima Vilija Rida i Džastina Kobsa u 1. minutu, ugrijali ionako uzavrelu atmosferu u „Morači” i - stali.

Razgoropadio se Lojd, Zvezda je igrala sjajno u odbrani, preokrenula na 9:4, a poslije pet i po minuta igre, pogotkom Ognjena Dobrića, došla do dvocifrene prednosti (19:8).

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

MITROVIĆ SAČUVAO PRIKLJUČAK

Podgoričani su uzvratili serijom 7:0, koja je mogla da bude i veća da Petar Popović i Melvin Edžim nisu bili polovični sa linije penala, a onda Luka Mitrović nije dozvolio svom bivšem klubu da se opet odvoji - 28-godišnji Novosađanin je igrao odlično na obje strane terena, dao 11 poena, uz samo dva promašaja (jedan iz igre, kada je Lendri Noko izbacio loptu iz obruča, drugi sa bacanja) i smanjio na 32:30.

Problem je bio što se najbolji igrači „plavih” na trećem meču, Amedeo dela Vale, Danilo Nikolić i Nikola Ivanović, nisu ni upisali u prvih 16 minuta!

Nikolić je pogodio prvu trojku za domaće iz šestog timskog šuta na tri minuta i 10 sekundi do odmora za 35:36, a šansu za izjednačenje je propustio Kobs - plejmejker Budućnosti, koji je pogađao, asistirao i igrao znatno bolje u odbrani nego dvije noći ranije, u 19. minutu je bio polovičan sa bacanja za 37:38.

To je bio čak sedmi neuspješan šut Budućnosti sa crte iz 17 pokušaja u 1. poluvremenu, a Zvezda je gađala 11-10.

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

PROPUŠTENE ŠANSE, PA OPET DVOCIFRENI MINUS

Milojevićevi izabranici su na startu nastavka imali tri napada za preokret, ali ih nisu iskoristili, a usput je izgubljen i Rid zbog povrede (vjerovatno prepone).

Kazna je stigla od igrača od kojih se nije očekivala, Branka Lazića i Lengstona Hola, čije su trojke vratile Beograđane na plus osam, da bi kapiten gostiju pogodio još jednom iza linije 6,75 za 55:45 na polovini 3. kvartala.

Milojević je na 47:57 „ispucao” drugi od tri tajm-auta u 2. poluvremenu, ali je nakon njega Kobs izgubio loptu, a Lojd donio rekordnih 12 razlike.

Bilo je 14 minuta do kraja, činilo se da svi vozovi odlaze, da bi se Budućnost opet razbudila i trojkom Dela Valea zaokružila seriju 8:0 za 55:59.

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

ZORAN NIKOLIĆ - X FAKTOR

Mogla je da priđe i bliže, jer je na 57:62 suđeni nesportski faul nad Zoranom Nikolićem, ali umjesto potencijalnog izjednačenja ili prilaska na minimalni zaostatak bilo je tek 58:62.

To je bio prvi od šest vezanih napada bez pogotka domaćih, pa je Lojd polaganjem i dodatnim bacanjem vratio goste na dvocifrenu razliku na nepunih osam minuta do kraja (68:58).

Danilo Nikolić trojkom i njegov prezimenjak zakucavanjem iz alej-upa su prepolovili zaostatak, a potom je i Kobs dao koš i dodatno za 68:70.

Zvezda je držala prednost dalekometnim hicima Lojda i Korija Voldena, ali je tri minuta i 13 sekundi prije kraja Ivanović preokrenuo sa novih dva plus jedan (77:76).

Zvezda je opet povela 80:78, a lopta nakon pokušaja Danila Nikolića za tri, na 45 sekundi do kraja, volšebno izašla iz obruča.

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

Zoran je tu bio da je pokupi i pogodi oba bacanja na 42,4 sekunde do kraja, čime je krunisao sjajno izdanje u završnih 15 minuta u oba pravca.

Lojd je promašio, Budućnosti ostalo gotovo sve vrijeme za posljednji napad, ali je Lazić napravio peti faul na 7,1 sekundu do kraja.

Kobs je iskoristio samo drugo bacanje, a Radonjić na tajm-autu nacrtao akciju za Lojda. Nije pogodio, ali su „plavi” izbacili loptu u aut na sekundu do kraja. Srećom, ni Davidovac nije bio precizan iz teške situacije...

KK Budućnost Voli
foto: Savo Prelević

BUDUĆNOST VOLI - CRVENA ZVEZDA 81:80 (19:23, 20:19, 19:21, 23:17)

Podgorica - Dvorana „Morača”. Gledalaca: 2.000. Sudije: Pukl, Petek (Slovenija), Nikolić (Srbija).

Budućnost Voli: KOBS 22 (6-4), Ivanović 11 (5-2), EDŽIM 3 (2-1), Šehović, D. NIKOLIĆ 8 (4-2), Apić, Mitrović 13 (8-7), DELA VALE 5 (2-2), Z. Nikolić 10 (6-4), Popović 1 (2-1), RID 8, Žugić.

Crvena zvezda: HOL 5, Volden 5 (2-2), LOJD 23 (3-1), Uskoković, Davidovac 3, LAZIĆ 6, Rit, Dobrić 13 (6-6), SIMONOVIĆ 6 (2-2), Jagodić-Kuridža, Kuzmić 7 (2-1), NOKO 12 (2-2).

Bonus video: