Pobijedi ako smiješ

Uvod u majstoricu finala ABA lige neodoljivo podsjeća na peti meč između Crvene zvezde i Budućnost Volija prije dvije godine, kada je podgorički tim doživio torturu u Beogradu

41473 pregleda 467 reakcija 109 komentar(a)
Da se ne zaboravi: huligani napadaju košarkaše Budućnosti pred majstoricu finala 2019. godine, Foto: BRANISLAV BOZIC
Da se ne zaboravi: huligani napadaju košarkaše Budućnosti pred majstoricu finala 2019. godine, Foto: BRANISLAV BOZIC

Ponedjeljak, 22. april 2019. godine, ostaće upisan kao jedan od najprljavijih dana u istoriji sporta na ovim prostorima.

Huligani na terenu „Pionira”, koji su plašili igrače Budućnost Volija fizičkim napadima, natpisi na albanskom jeziku, strah delegata i sportskog direktora ABA lige Žarka Čabarkape (kasnije postao funkcioner Crvene zvezde) da isprazni bar jedan dio dvorane, ostaće dovijeka crna mrlja ABA lige, crnja i od onih sramnih scena iz „Morače” pet dana ranije.

I umjesto da se takvi događaju zakopaju duboko, da se više nikada ne ponove, čini se da se u novoj majstorici finala regionalnog takmičenja sprema nešto slično. Nakon poraza u Podgorici, uzrokovanih očitim domaćinskim suđenjem (slično je bilo u Beogradu, pogotovo na prvom meču, ali ta se činjenica prenebregava), Zvezda i njena alfa i omega, Nebojša Čović, krenuli su u ono što najbolje rade - u rat saopštenjima.

Beogradski klub je događaje u Podgorici nazvao pljačkom i pozvao navijače na opštu mobilizaciju, kao da se ide u rat, a ne na utakmicu kakvih svake godine ima. U medijima i na društvenim mrežama i portalima već je krenuo standardni arsenal uvreda (Milogorci, Šiptari i sl.), a vokabular pred sjutrašnji meč odluke (20.30 časova) sličan je kao prije dvije godine.

I tada se pričalo o pljačkama, o dočeku u Podgorici, o pokušaju linča čelnika Zvezde. Baš kao i sada. I sličan je poziv da sve u Beogradu protekne u najboljem mogućem redu, a znamo šta je sve bilo...

„Moguće je da pojedinci pomisle da time što će bacanjem pojedinih predmeta na teren pomoći svom klubu! Zato će KK Crvena zvezda mts na sastanku sa predstavnicima bezbjednosnih struktura i ABA lige, insistirati na rigoroznim kontrolama na svim mjestima, kako se ne bi dogodio neki ‘neplanirani’ scenario koji bi ‘možda’ doveo do prekida utakmice? Pokažimo sada kada je najvažnije, zašto smo - Crvena zvezda”, pisalo je, između ostalog, u saopštenju beogradskog kluba pred majstoricu finala 2019. godine.

Koliko je kontrola bila rigorozna, najbolje se može vidjeti na snimcima sa te utakmice.

I sada, pred novu majstoricu, iz kluba sa Malog Kalemegdana ubjeđuju da će uraditi sve da košarka bude u prvom planu, ali i pozivaju navijače da spriječe da „pobijedi košarka” kao na trećoj i četvrtoj utakmici.

„KK Crvena zvezda obećava svima da će se do kraja, bez obzira na cijenu, boriti da na utakmici svi imaju ravnopravne uslove na terenu, da pobijedi bolji i da košarka bude u prvom planu. Zato proglašavamo opštu mobilizaciju svih naših pristalica sa željom da budu uz nas i podrže nas u nastojanjima da spriječimo pojedince i njihove kriminalne i korupcionaške ‘hobotnice’ da nas još jednom ubijede da je ‘pobijedila košarka’ nakon utakmica 3 i 4, u kojima je naš tim brutalno pokraden. KK Crvena zvezda zbog svega ima obavezu da u petak spriječi još jedan pokušaj otimanja i pljačke u kome je zasada košarka na posljednjem mjestu”, saopštila je Zvezda u jednom od tri reagovanja nakon četvrtog meča finala.

Svi znamo kako se završila majstorica prije dvije godine, kada su preplašeni igrači Budućnosti odigrali najgoru utakmicu u sezoni i izgubili 97:54. Sada poručuju da žele da osvoje titulu u Beogradu, ali se postavlja samo jedno pitanje - šta bi se dogodilo da to stvarno i urade? Da li bi im bilo dozvoljeno da prime pehar usred „Pionira”?

Posljednji put je u ABA ligi pehar podigao tim koji bio domaćin prije sedam godina, kada je Cibona savladala Cedevitu u finalu završnog turnira u „Beogradskoj areni”. Tada su Zagrepčani u polufinalnim duelima izbacili oba „vječita rivala”, što je maltene bilo shvaćeno kao nacionalna tragedija. Sada, poslije ovoliko „vatre” između Zvezde i Budućnosti, teško da iko smije da garantuje da ne bi bilo incidenata. Ko zna, možda bi se gasila i struja, kao u misterioznom finišu protiv Cedevita Olimpije u jednom od ključnih mečeva za 1. mjesto pred plej-of...

Bonus video: