Budućnost hrabro pala u grotlu „Pionira”

U majstorici finala ABA lige, košarkaši Budućnost Volija izgubili od Crvene zvezde 67:60. Odbrana bila dobra, ali je za pobjede na ovakvim utakmicama neophodan bolji učinak u napadu

36532 pregleda 250 reakcija 70 komentar(a)
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Prije dvije godine, Budućnost Voli je nestala u grotlu dvorane „Aleksandar Nikolić” i majstoricu, koja se pamti i po sramnim scenama, izgubila čak 97:54.

Sada je pružila znatno bolji otpor, bila hrabra, ali pred 7.000 navijača nije mogla do iznenađenja - Crvena zvezda je slavila 67:60 i peti put osvojila ABA ligu, samim tim i vizu za Evroligu.

Meč kojem je prethodilo „specijalni” rat saopštenjima je, uz sitne ekscese, protekao bez problema. Tim Dejana Milojevića je sve vrijeme bio u igri, držao se na nekoliko posjeda zaostatka, ali nije mogao do preokreta.

stat
foto: Sofascore

Nedostajao je Vili Rid, koji zbog povrede primicača zarađene na četvrtoj utakmici nije ni igrao, a falio je i učinak nekoliko veoma bitnih igrača u napadu, dok je odbrana bila sasvim solidna.

Melvin Edžim je još jednom bio očajan, što i nije čudno, jer je u strmoglavom padu forme od četvrtfinala Evrokupa sa Monakom, pa je poslije dugo vremena bio van startne postave.

Za pobjedu u paklu „Pionira” nedostajao je i učinak Danila Nikolića, koji se nije upisao u listu strijelaca (promašio svih pet šuteva), kao i bolja izdanja Amedea dela Valea, Nikole Ivanovića...

Uz Džastina Kobsa, koji je sve vrijeme vukao tim, na nivou kakav je potreban za ovakav meč bio je još samo bivši kapiten Crvene zvezde Luka Mitrović sa osam koševa i devet skokova, donekle i Zoran Nikolić.

U odsustvu Rida, Milojević je prvi put u finalu koristio Dragana Apića, koji je kod njega imao status epizodiste, ali je bilo očito da je daleko od prave forme...

Oba tima su ušla u meč nervozno, sa dosta promašaja i to ih je pratilo praktično do kraja. Kobs je pogodio za sebe nekarakterističnu trojku sa preko osam metara za 11:8 i natjerao Dejana Radonjića da uzme tajm-aut.

Zvezda je odgovorila serijom 7:0 za 15:11, „plavi” izjednačili na 15:15, da bi domaćin opet vezao sedam poena za 22:15.

Od tada, pa sve do 35. minuta, kada je najbolji igrač finalne serije Lendri Noko pokupio ofanzivni skok i zakucao za 60:51, razlika se kretala od jednog do sedam poena.

Budućnost je i pored toga imala šanse da se vrati, ali je Danilo Nikolić promašio trojke na 60:54 i 63:56, a onda je i Ivanović na 90 sekundi do kraja napravio faul u napadu.

Posljednja šansa je otišla na 52 sekunde do posljednje sirene, kada je Kobs položio loptu u koš za 63:58, ali nije iskoristio i dodatno slobodno bacanje...

Tada je Džordan Lojd pogodio trojku i stavio tačku na finale.

Na kraju je nekoliko navijača uletjelo na teren, ali su odmah udaljeni, pa nije bilo incidenata.

CRVENA ZVEZDA - BUDUĆNOST VOLI 67:60 (15:14, 18:14, 14:11)

Beograd - Dvorana „Aleksandar Nikolić”. Gledalaca: 7.000. Sudije: Hordov, Radojković (Hrvatska), Nedović (Slovenija).

Crvena zvezda: HOL 4, Volden 5, LOJD 15 (3-3), Uskoković, Davidovac, LAZIĆ 3, Rit, Radanov, Dobrić 12 (4-1), SIMONOVIĆ 3, Kuzmić 8, NOKO 17 (10-7).

Budućnost Voli: KOBS 21 (8-7), IVANOVIĆ 8 (2-2), Edžim 2 (2-2), ŠEHOVIĆ, D. Nikolić, Apić 1 (2-1), Mitrović 8, Dela Vale 7 (2-2), Z. NIKOLIĆ 8 (4-2), Popović 5, Rid, Žugić.

Bonus video: