Efes i Barselona za košarkaški presto

U meču za 3. mjesto od 18 časova sastaće se CSKA i Armani

7416 pregleda 3 komentar(a)
Oružje Ergina Atamana: Šejn Larkin, Foto: Marius Becker
Oružje Ergina Atamana: Šejn Larkin, Foto: Marius Becker

Evropa je sinoć dobila fudbalskog vladara, večeras će košarkaškog. I pitanje je da li će novi šampion imati veze sa „najvažnijom sporednom stvari na svijetu”, jer prvi put nakon tačno dvije decenije šansu da se popne na tron ima tim koji nema fudbalski klub - Anadolu Efes.

Od titule bolonjskog Virtusa (tada pod imenom Kinder) 2001. godine, po četiri puta su prvaci bili Panatinaikos, Makabi i CSKA, po dva Real Madrid, Olimpijakos i Barselona, a jednom Fenerbahče. I upravo će Barsa biti posljednja prepreka ka peharu moćnom timu Ergina Atamana, koji je prošle sezone djelovao nezaustavljivo, a onda se pojavila pandemija...

„Pivari” su slabo počeli ovu takmičarsku godinu, ali je prekretnica bila baš pobjeda nad Barselonom (86:79) u Istanbulu u decembru. Mjesec i po kasnije su slavili i u „Palau blaugrani” (88:86) i protiv lidera Evrolige pokazali da ih zanima samo titula. Da li su spremni za nju vidjeće se u večerašnjem obračunu u Kelnu (20.30 časova).

- Barselona će biti drugačija nego u regularnom toku sezone, jer ima Paua Gasola, čovjeka ogromnog iskustva. Znamo sve jedni o drugima, a vjerujem da smo dovoljno iskusni da napadnemo njihovu agresivnu odbranu - rekao je Ataman.

Turskog stručnjaka će pokušati da nadmudri Šarunas Jasikevičus, koji je kao igrač četiri puta osvojio Evroligu.

- Ovo je finale, posljednja utakmica Evrolige, moramo da podignemo nivo igre i ostavimo sve što imamo na parketu. To ne smiju da budu samo riječi, moramo da „poginemo” na terenu - poručio je legendarni Litvanac.

U meču za 3. mjesto od 18 časova sastaće se CSKA i Armani.

Bonus video: