Sportska pravda, godinu kasnije: Anadolu Efes prvak Evrope

Tim Ergina Atamana u finalu u Kelnu savladao Barselonu 86:81

17970 pregleda 9 komentar(a)
Foto: Euroleague
Foto: Euroleague

Pandemija koronavirusa je prošle godine zaustavila Anadolu Efes na putu ka slavi dok je igrao najbolju košarku u Evropi, a ove kao da je sportska pravda zadovoljena.

Tim Ergina Atamana je osvojio Evroligu, pokorio je Stari kontinent prvi put u klupskoj istoriji nakon što je u finalu F4 u Kelnu bio bolji od Barselone - 86:81.

Barsa je imala plus 10 u drugoj četvrtini, Efes +11 u trećoj, ali je sve vrijeme utakmica bila takva da je i izgledalo da mora da uđe u neizvjestan finiš.

U njemu su garancija bili Vasilije Micić i Šejn Larkin, glavni Atamanovi aduti koji su pronašli način da probiju na momente i čeličnu odbranu Katalonaca.

Nakon što je Nikola Mirotić na polovini posljednje četvrtine izjednačio na 69:69 uslijedila je trojka Micića, potom i polaganje Larkina uz faul...

A kada je srpski plejmejker pogodio za 81:76 na 82 sekunde prije kraja bilo je jasno da Efes ovu šansu za pehar ne može da propusti.

"Nismo odustajali nijednog trenutka, ni kada je ovih godina dosta toga bilo protiv nas. Larkin i Micić? Fantastični. Ovo je druga titula za nas, jer smo bili najbolji i prošle godine", rekao je Ataman.

Barsa, koja je do sada dva puta bila prvak Evrope, posljednju titulu je osvojila 2010. godine.

"Dugo smo čekali na ovo, druge tri godine pokušavamo, dajemo sve i bitno je da se isplatilo", istakao je Larkin.

Povezani članci

30. Maj 2021.

Mesina nadmudrio Itudisa: Milano treći u Kelnu

Micić je bio najefikasniji sa 25 poena, četiri manje je postigao Larkin (slobodna bacanja 12-12), dok su na drugoj strani na visini zadatka bili Kori Higins (23), Kajl Kjurik (18) i Brendon Dejvis sa 17 uz 11 skokova.

"Bili smo pametniji nego u polufinalu protiv CSKA. Larkin nas je držao u igri u prvom poluvremenu, a ja sam znao da moram da sačuvam snagu za finiš. Ovo je timska pobjeda i titula", kazao je Micić.

Bonus video: