Nikola Vučević - košarkaški superstar

“Cijeli dan je bio toliko dug. Dobio sam mnogo pitanja, poruka... Kada je počeo TV prenos, vidio sam da me fokusiraju, ali sam čekao potvrdu, izgledalo mi je kao vječnost. Onda sam čuo da je to to, pogledao sam prema roditeljima na tribinama, pokazao sam im da je sve u redu”, opisuje Vučević kako je doživio izbor za ol-star spektakl
2131 pregleda 2 komentar(a)
Vučević je ove sezone pomjerio sopstvene granice, Foto: Beta-AP
Vučević je ove sezone pomjerio sopstvene granice, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 02.02.2019. 09:55h

Osam godina je Nikola Vučević gradio reputaciju, napredovao, radio, vježbao i igrao košarku visokog nivoa na najvećoj sceni u (ispod)prosječnom NBA timu.

Sticao je ime, status i poštovanje u Orlandu, daleko od plej-ofa i završnice.

Kada ekipi ne ide, kada je, prosto, nedovoljno dobra, onda se i najboljim igračima iz takve sredine traže mane - poput “tanke” odbrane, nedovoljne agresivnosti u branjenju pik-en-rola, ili malom broju asistencija...

Na zamjerke i kritike, Vučevićev odgovor, svakog ljeta i uoči nove sezone, bio je - rad, trening, usavršavanje... I nada da će Orlando, konačno, izaći sa margina NBA scene.

Moralo je, međutim, da dođe vrijeme da 28-godišnji centar napravi korak dalje, kako ne bi ostao samo jedan od brojnih dobrih, ili odličnih, ali, ipak, nedovoljno dokazanih igrača.

Bila mu je, prije svega, potrebna sezona u kojoj će pomjeriti sopstvene granice. I to je uradio tako dominantno da su treneri, zapravo, imali lagan izbor da ga uvrste među sedam igrača Istočne konferencije, koji će kompletirati ol-star spektakl.

To nije bio izbor, jer nije bilo argumenata za i protiv. To je, jednostavno, bila logična odluka, koju je Vučević saznao neposredno uoči meča sa Indijanom.

- Cijeli dan je bio toliko dug. Dobio sam mnogo pitanja, poruka... Kada je počeo TV prenos, vidio sam da me fokusiraju, ali sam čekao potvrdu, izgledalo mi je kao vječnost. Onda sam čuo da je to to, pogledao sam prema roditeljima na tribinama, pokazao sam im da je sve u redu. Milijardu emocija me obuzelo u tom momentu. Nevjerovatan je osjećaj... - kazao je Vučević.

Vučević je dobio nagradu za godine dokazivanja, sjajnih igara, sportskog, ali i gospodskog ponašanja na terenu i van njega, za put od jednog od “najpotcjenjenijih igrača u NBA” do igrača u čije su se kvalitete i mogućnosti konačno uvjerili bukvalno svi oni koji prate košarku i najjaču ligu na svijetu.

I u noći kada je nagrađen isključivo njegov učinak na terenu tokom cijele sezone, dok Orlando polako gubi trku za plasman u plej-of, Vučević ne samo da nije zanemario saigrače i tim. Naprotiv, stavio ih je u prvi plan. Ili, makar u ravnopravan položaj.

- Ne bih mogao sam. Počeo sam dobro sezonu, a saigrači i treneri su mi vjerovali, gurali naprijed svaki dan da igram još bolje. Koliko je ovo pojedinačna, toliko je i timska nagrada. Ponosan sam što ću predstavljati cijelu organizaciju, moje saigrače i grad - kazao je Vučević.

Jasno je koliko Orlando znači Vučeviću, koliko je posvećen klubu i borbi za bolje dane, ali u ovom trenutku se, zapravo, i ne zna kakva je njegova budućnost na Floridi. Ugovor mu ističe na kraju sezone, i to vrlo skroman za NBA prilike (oko 12 miliona dolara po sezoni), kada će postati slobodan agent.

Ljetos je izgledalo da čelnici Medžika već misle na vrijeme poslije Vučevića, jer su sa šeste pozicije na draftu uzeli Moa Bambu, perspektivnog centra, izuzetnog raspona ruku i potencijala da bude vrlo koristan u oba pravca.

Njegov odgovor na terenu je bio “žestok” - u posljednjoj godini ugovora ima najbolje brojke u karijeri u svim statističkim kategorijama.

Velike zasluge za to ima i trener Stiv Kliford, koji je od prvog dana u Orlandu potencirao značaj i kvalitet crnogorskog centra.

- Znao sam da je dobar, ali ne i da je ovako dobar - govorio je Kliford, koji je posebno naglašavao njegov doprinos u odbrani - tamo gdje je Vučević bio najtanji.

- On je veoma, veoma dobar defanzivac. Pametan je, njegova odbrana od pika je vaoma dobro, izuzetan je defanzivni skakač - ali, iznad svega, on je užasno snažan takmičar - ubjeđivao je američu javnost Kliford, koji je i poznat kao trener sa značajnim defanzivnim pristupom.

A kada je Vučević i zvanično dobio status superstara, 57-godišnji trener je efektno naglasio koliki je to uspjeh.

- Pomislite samo na toliki broj velikih igrača, sa sjajnim sezonama, a koji nikada nisu došli do ol-star meča. Vuč je to zaslužio po svemu - rekao je Kliford.

Starteri na ol-star meču određeni su još ranije, pa je poznato da će Zapad predvoditi Lebron Džejms, Stef Kari, Džejms Harden, Kevin Djurent i Pol Džordž, a Istok Janis Adetokumbo, Kemba Voker, Kajri Irving, Kavaj Lenard i Džoel Embid.

Na Istoku su treneri, pored Nikole Vučevića, kao rezerve izabrali Kajla Laurija, Blejka Grifina, Bredlija Bila, Krisa Midltona, Bena Simonsa i Viktora Oladipa.

Iz Zapadne konferencije rezerve su Nikola Jokić, Rasel Vestbruk, Entoni Dejvis, Demijen Lilard, Lamarkus Oldridž, Klej Tompson i Karl-Entoni Tauns.

Na ol-star spektaklu neće igrati Zapad protiv Istoka, kao nekada, već će na “draftu”, koji je 7. februara, dva kapitena - Džejms i Adetokumbo - birati svoje timove.

Ol-star vikend je od 16. do 18. februara, u Šarlotu, a pod svodovima “Spektrum arene” zaigraće i crnogorski košarkaš.

Među samo 16 Evropljana svih vremena, među pet iz ex-YU

Kakav je uspjeh napravio možda najbolje govori i podatak da su do ove godine samo tri igrača sa ex-YU prostora igrali na utakmici svih zvijezda.

Vlade Divac je nastupio 2001, Peđa Stojaković 2002, 2003. i 2004, a Goran Dragić prošle godine. Svega 14 Evropljana do sada je imalo čast i zaslužilo da se nađe među najboljim igračima u NBA - Goran Dragić, Janis Adetokumbo, Mark i Pau Gasol, Mehmet Okur, Toni Parker, Andrej Kirilenko, Zudrunas Ilgauskas, Dirk Novicki, Peđa Stojaković, Vlade Divac, Rik Smits, Detlef Šrempf i Luol Deng. Listu su ove godine produžili Crnogorac Nikola Vučević i Srbin Nikola Jokić.

Kakav je uspjeh napravio Vučević, još je jasnije kada se pogleda spisak legendi koji nikad nisu igral na ol-staru - među njima su evropske košarkaške legende Toni Kukoč, Dino Rađa, Arvidas Sabonis, Šaruna Marčuljonis, Predrag Danilović...

Vučević je i prvi igrač Orlanda od 2012. koji se našao na ol-staru, nakon Dvajta Hauarda 2012. Crnogorski centar je tek osmi košarkaš kluba sa tri decenije dugom NBA tradicijom koji je izborio mjesto među najboljima - pored Hauarda i njega, to su Šekil O’Nil, Peni Hardavej, Grent Hil, Džamir Nilson i Rašar Luis.

Gdje je Vučevićeva budućnost: Emocije na Floridi

Dan nakon što je Nikola Vučević dobio status ol-star igrača, američki mediji spekulišu o njegovoj budućnosti.

List iz Dalasa “Dallas morning news” piše, tako, da su Maveriksi zainteresovani za crnogorskog asa, koji na kraju sezone postaje slobodan igrač.

Dalas je juče ojačao evropsku koloniju - Luki Dončiću, ruki senzaciji iz Slovenije, pridružio je Kristaps Porzingis, leteći Letonac.

Njihov mentor je najbolji NBA Evropljanin svih vremena - Dirk Novicki.

Kako navodi list iz Teksasa, adut Dalasa mogao bi da bude agent Bil Dafi, koji zastupa i Dončića i Vučevića, i koji ima sjajne odnose sa čelnicima kluba.

Dalas je samo jedan u nizu klubova koji se dovode u vezu sa 28-godišnjim centrom, čija je vrijednost na tržištu sada mnogo veća.

Još prošle sezone se pominjao odlazak u Boston, a do objave Entonija Dejvisa da želi trejd iz Nju Orleansa, spekulisalo se i o Lebronovim Lejkersima.

Vučević je, međutim, vezan za Orlando, i emotivno, ali jasno je i da želi takmičarski izazov.

“Magični” još nisu, makar zvanično, izašli sa predlogom novog ugovora, iako su ove sezone napravili korak naprijed sa trenerom Stivom Klifordom, i makar se nakon 50-ak mečeva još nadaju plasmanu u plej-of Istoka, na koji čekaju od 2012.

Od kada je Vučević u timu, Orlando je samo jednom imao više od 30 pobjeda u sezoni.

Bonus video: