Da se ne zaboravi: Na današnji dan je poginuo Dražen Petrović

Tragično je preminuo na vrhuncu sportske slave, u 29. godini

9317 pregleda 550 reakcija 19 komentar(a)
Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

Na današnji dan prije 28 godina u saobraćajnoj nesreći na autoputu Nirnberg - Minhen, u blizini Ingolštada u Njemačkoj, poginuo je jedan od najvećih hrvatskih i jugoslovenskih sportista svih vremena Dražen Petrović, legenda košarke.

Tragično je preminuo na vrhuncu sportske slave, u 29. godini.

Rođen je 22. oktobra 1964. godine u Šibeniku, evropsku slavu stekao u Ciboni, pa Realu, a zatim ostavio veliki trag u NBA ligi, posebno u dresu Nju Džersi Netsa.

Kao kapiten je predvodio slavnu hrvatsku reprezentaciju koja je na OI u Barseloni 1992. godine osvojila srebrnu medalju, odigravši finalni dvoboj sa jedinim pravim američkim Drim timom.

Kao reprezentativac SFR Jugoslavije osvojio je još jedno olimpijsko srebro - u Seulu 1988, te bronzu u Los Anđelesu 1984. godine.

Njegova prerana smrt je potresla svijet i izazvala emotivne reakcije najvećih sportista današnjice.

Lebron Džejms:

"Kada je Dražen igrao, bio sam još dijete, ali stvarno sam volio da ga gledam. Bio je neviđen šuter, igrač kakav do tada nije viđen u NBA što se stranaca tiče."

Majkl Džordan:

"Uživao sam igrajući protiv Dražena. Velik igrač. Nije se plašio nikoga. Borben i samouvjeren. Kad god bismo se sučelili, išao je snažno protiv mene, kao i ja protiv njega. Drugačije protiv Dražena nisi mogao."

Kobi Brajant:

"Dražen? O njemu sam mnogo slušao od oca, bio je nevjerovatan šuter, čuo sam i da je bio veliki radnik. Šteta što je otišao u naponu snage."

Dejan Savićević:

''Sumnjam da će se na našim prostorima pojaviti novi Dražen. Danas u evropskoj košarci neki igrač ubaci 17, 18 koševa i odmah ga proglašavaju genijalcem, a Dražen ako nije postigao 30, 35 koševa, smatrao je da se nije ni pojavio na utakmici. Bio je toliko velik da si njega mogao staviti u ekipu s četiri bukve i opet bi bio prvak. Jednostavno, bio je najveći, i lošu ekipu činio je najboljom.''

Goran Ivanišević:

"Često mislim na njega, svaki dan. O svemu što ima veze s njim, o njemu samome, o reprezentaciji bez njega, o činjenici da je bio evropski Majkl Džordan."

Medžik Džonson:

''Budite ponosni, Dražen je bio kralj strijelaca.''

Bonus video: