Velikan može da padne u punoj "Morači"

Tim petog selektora Crne Gore, Zvezdana Mitrovića, biće na velikom iskušenju, a nije potrebno ni pominjati koliko bi pobjeda u večerašnjem meču (20 časova) značila „crvenima”
97 pregleda 3 komentar(a)
Vladimir Mihailović Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Vladimir Mihailović Eurobasket, Foto: FIBA Europe
Ažurirano: 24.11.2017. 10:45h

Od obnavljanja nezavisnosti, košarkaši Crne Gore su igrali mnogo važnih utakmica i ostvarili dvije pobjede za pamćenje - u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2013. godine protiv Srbije, koja je bila na početku stvaranja velike generacije.

Nikada, međutim, u „Morači” nije gostovao ovakav velikan - aktuelni osvajač bronze na Olimpijskim igrama i Eurobasketu, selekcija iz zemlje koja je u XXI vijeku osvojila 12 medalja na velikim takmičenjima. Jednom riječju, Španija.

Serđo Skariolo nije mogao da u Podgoricu dovede najjači tim, zbog već poznatog sukoba Fibe i ULEB-a, kao i činjenice da nema NBA igrača, ali Španija je svejedno moćna. Tim petog selektora Crne Gore, Zvezdana Mitrovića, biće na velikom iskušenju, a nije potrebno ni pominjati koliko bi pobjeda u večerašnjem meču (20 časova) značila „crvenima”.

“Pročitali smo izjave Skariola, koji je najavio brzu, agresivnu igru, što vole Španci. Tako igraju njihovi klubovi i pokušaće da nas natjeraju na veći broj grešaka, da uđemo sa njima u igru tranzicije. Mi hoćemo sve nasuprot toga - da umirimo igru, da uđemo jako, tvrdo i defanzivno kvalitetnom igrom spriječimo njihove glavne poluge Koloma na pik'en'rolu i šutera Vidala. Ne smijemo da uđemo u njihov tzv. stil trči i pucaj. To je osnovni plan”, otkrio je Mitrović.

Debitant na klupi Crne Gore vjeruje da će puna „Morača” biti adut „crvenih”.

“To je faktor koji bi trebalo da to dodatni impuls za nas. Ne smijemo da sagorimo, dešavalo se u tim situacijama da ljudi hoće da pruže više nego što mogu. Mislim da će momci, sa određenim iskustvom iza sebe, ući u meč hrabro i jako, ali hladne glave”.

Španija nema dominantne centre, što će Mitrović i njegovi izabranici pokušati da iskoriste.

“Probaćemo da gurnemo loptu ispod koša, mada i Španci imaju visoke igrače koji to mogu da kontrolišu. Moramo da odgovorimo na agresivnost i presing rivala, da svedemo broj izgubljenih lopti na minimum”.

„Crveni” su imali problem baš sa lakšim povredama visokih igrača, ali su sanirane.

“Blagota Sekulić je spreman, a Zoran Nikolić počeo u srijedu veče da trenira. To su mali kadrovski problemi, ali se nadam da će pokazati maksimum kada izađu na parket”.

U dresu Crne Gore će debitovati 24-godišnji Amerikanac Džavonte Grin iz Trsta, koji je drugi strijelac italijanske A2 lige sa prosječno 21,1 poenom, a ima i 7,3 skoka.

“Španci na poziciji tri imaju visoke igrače, a mi u Crnoj Gori nismo imali košarkaša koji bi mogao da im parira na skoku. Grina smo doveli zbog toga, trebalo bi da nam pomogne i parira Špancima”, zaključio je Mitrović.

Jedan od sedam igrača koji su 1. septembra nastupili u veoma ubjedljivom porazu Crne Gore od Španije na otvaranju Eurobasketa (99:60) je Filip Barović. Tada je vodio bitke sa braćom Gasol, ali će sada naspram njega biti 12 potpuno novih igrača, jer je selektor „crvene furije” bio prinuđen da potpuno promijeni tim zbog izostanka igrača iz NBA i Evrolige.

“Španija nije u najjačem sastavu, ali su tu igrači kvaliteta Evrokupa i možda više. Očekujemo dobru utakmicu i agresivnu igru Španije, koja će probati da igra malo brže. Na nama je da pokažemo ono što smo spremali ovih pet dana”.

Šta je to? U čemu vidite šansu?

“Naše šanse su domaći teren i jaka, agresivna odbrana. Ovdje je 12 igrača i svi mogu da „potroše” faul, da budu maksimalno agresivni. To i pametna igra su naše šanse”.

Centar iz Nikšića priznaje da se nije bilo lako pripremiti za večerašnji meč, jer nisu mogli da gledaju Španiju.

“Sve igrače znamo individualno, to smo pokušali da spremimo, ali ne znamo kako igraju kao tim. Od Koloma iz UNIKS-a prijeti najveća opasnost, on je najkvalitetniji igrač u ovom sastavu. I ostali su izuzetno dobri i iskusni”.

Na to upozorava i Vladimir Mihailović.

“Skautirali smo Špance koliko je bilo moguće. Iskreno, tu nema mnogo šta da se gleda, jer nikada do sada nisu igrali ni u približno sličnom sastavu. Gledali smo njihove odbrambene i napadačke karakteristike i na tome ćemo bazirati taktiku. Uz dobru energiju i veliku podršku sa tribina očekujem dobru partiju”, poručio je bek Ostendea.

Bonus video: