Protiv Srbije test za osminu finala

Crnogorske košarkašice u posljednjoj utakmici grupe B Evropskog prvenstva u Valensiji danas u podne igraju sa Srbijom

14574 pregleda 10 komentar(a)
Crnogorske košarkašice žele da odgovore presingu rivalk, Foto: fiba.basketball
Crnogorske košarkašice žele da odgovore presingu rivalk, Foto: fiba.basketball

Ženska košarkaška reprezentacija Crne Gore tačno u podne u Valensiji igra posljednju utakmicu u grupi B Evropskog prvenstva u Francuskoj i Španiji. Rival je Srbija, koja je slavila u oba duela, dok su “crvene” nakon pobjede nad Grčkom (70:55), poražene od Italije (77:61).

S obzirom na razliku u klasi u odnosu na Grčku, Italija ne bi trebalo da ima problema da zabilježi laku pobjedu (18 h), ali je, ipak, moguć i različit scenario - Crna Gora teoretski može da bude prva u grupi, ali i da ostane bez plej-ofa! Pobjednik grupe ide u četvrtfinale, drugoplasirana i trećeplasirana ekipa u osminu finala.

U slučaju da Crna Gora izgubi od Srbije, a Grčka savlada Italiju 16 razlike, “crvene” će ostati bez osmine finala. Crna Gora može da bude prva u grupi u slučaju da pobijedi Srbiju 33 razlike. Takođe, postoje dvije varijante, po kojima tim Jelene Škerović može da završi na drugom mjestu - prva varijanta je da Grčka pobijedi Italiju, a Crna Gora bilo kojom razlikom savlada Srbiju. Druga varijanta je da Italija pobijedi Grčku, a Crna Gora trijumfuje nad Srbijom od makar 11 poena razlike.

“Crvene”, ipak ne razmišljaju o kalkulacijama, ali vjeruju u kvalitet Italije - meč sa Srbijom u tom slučaju biće dobar test za osminu finala.

- Očekivanja su da popravimo igru. Iskoristili smo dan pauze i trening da ispravimo greške uočene protiv Grčke i naročito Italije. Očekujem da podignemo nivo i da se spremamo za ponedjeljak i osminu finala. Svakako da moramo da sačekamo da se završe utakmice, saznamo ime protivnika. Protiv Srbije očekujem borbu i što manje grešaka. Moramo da odgovorimo na pritisak rivala na našeg plejmejkera, da ubrzamo protok lopte - kazala je selektorka reprezentacije Jelena Škerović.

Srbija je u oba dosadašnja duela na šampionatu zabilježila pobjede. Izabranice Marine Maljković, kćerke legendarnog trenera Božidara Maljkovića, protiv Italije su slavile nakon produžetka, a onda su deklasirale Grčku.

- Svjesne smo da je Srbija jedna od boljih ekipa na ovom prvenstvu, a mi ćemo dati sve od sebe. Spremamo se za tu utakmicu, ali i o utakmici odluke u osmini finala koja nas čeka u ponedjeljak. Ipak, idemo korak po korak, prvo Srbija. Ona, poput Italije, igra presing svih 40 minuta. Pokušale smo da se na treningu pripremimo za to. Pokušaćemo da ispravimo sve greške, kako bi nam u ponedjeljak bilo lakše da pobijedimo utakmicu koja vodi u četvrtfinale. Zadovoljne smo, jer prvi cilj nam je bio da prođemo grupu, a to smo i uradile. Naravno, žao nam je što smo protiv Italije popustile u trećoj četvrtini, ali mislim da smo se borile, dale sve od sebe. Nemamo za čim da žalimo - istakla je Bojana Kovačević.

Bonus video: