Maestro Luka odveo Sloveniju na Olimpijske igre

Dončić usred prepune „Žalgirio arene” u Kaunasu vodio „zmajčeke” do pobjede nad Litvanijom (96:85), i to sa tripl-dablom - 31 poenom, 11 uhvaćenih lopti i 12 asistencija

16921 pregleda 406 reakcija 15 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA
Ažurirano: 04.07.2021. 21:16h

Prvi put u istoriji, košarkaši Slovenije igraće na Olimpijskim igrama.

I moraju, kad imaju možda i najboljeg igrača na svijetu - maestro Luka Dončić predvodio je „zmajčeke” do pobjede nad Litvanijom usred prepune „Žalgirio arene” u Kaunasu (96:85).

Dončić je kao 18-godišnjak sa Slovenijom bio prvak Evrope i član najbolje petorke Eurobasketa, a od tada je u dresu Dalasa iz noći u noć oduševljavao svijet.

Koliko mu znači igranje za nacionalni tim, najbolje je dokazao prije dva dana, kada je na pitanje da li bi prije izabrao NBA titulu ili zlato sa Slovenijom, bez razmišljanja izabrao drugu opciju.

A onda je na terenu još jednom dokazao koliko znači "deželi" - već u 28. minutu je stigao na skok do tripl-dabla, a onda ga i dostigao poslije tri minuta posljednje četvrtine. Meč je završio sa 31 poenom, 11 uhvaćenih lopti i 12 asistencija, uz indeks 41.

Veoma bitne su bile uloge Vlatka Čančara sa 18, Jake Blažiča sa 16 i Majka Tobija sa 13 koševa.

Kod domaćih su najbolji bili Mantas Kalnijetis, Jonas Valančunas i Arnas Butkevičus sa po 14 poena.

Na kvalifikacionom turniru u Splitu vizu za OI je izborila Njemačka, koja je na krilima Morica-Moa Vagnera (28 poena) savladala Brazil Aleksandra Petrovića (75:64).

U 20.30 časova počeo je duel Srbije i Italije igraju u Beogradu, a gosti na poluvremenu vode 57:45.

Šezdeset pet minuta nakon ponoći po našem vremenu u Vankuveru kreće obračun Grčke i Češke, koja je u polufinalu šokirala Kanadu.

Bonus video: