Novica Veličković završio karijeru

Veličković (34) je karijeru počeo u Partizanu, za koji je ukupno igrao 10 sezona i jedan je od najvoljenijih igrača među navijačima tog kluba

3398 pregleda 6 komentar(a)
Foto: BETAPHOTO
Foto: BETAPHOTO

Kapiten Partizana Novica Veličković završio je karijeru, saopšteno je danas iz tog beogradskog košarkaškog kluba.

"Svi kojima je srce crno-bijelo bili su svjesni da će ovaj dan jednom doći... Dan kada će legendarni kapiten, rekorder po broju nastupa u dresu Partizana, neprikosnoveni borac i vođa, jedinstveni Novica Veličković, reći igračkoj karijeri zbogom", navodi se na sajtu Partizana.

Veličković (34) je karijeru počeo u Partizanu, za koji je ukupno igrao 10 sezona i jedan je od najvoljenijih igrača među navijačima tog kluba. On je igrač sa najviše nastupa u istoriji kluba, osvojio je 13 trofeja sa crno-bijelima, a 2009. godine proglašen je Evroliginom zvijezdom u usponu.

Partizan je naveo da je navođenje statističkih podataka suvišno jer Veličkovićev uticaj na igru i saigrače, gdje god da je igrao, nije bio mjerljiv samo brojevima.

"Simbol dvije epohe crno-bijelih. Simbol u godinama dominacije i simbol u godinama teške borbe. Italijani bi za takvog igrača rekli 'Un capitano vero', jer on to i jeste. Neprikosnoveni borac, pravi vođa i primjer kako na terenu tako i van njega. Neko poput fudbalskih ikona, Agostina di Bartolomeija, Frančeska Totija, Franka Barezija, Paola Maldinija ili našeg Saše Ilića", navodi se.

Crno-bijeli su naveli da će Veličković, kome su navijači dali nadimak "Novica ubica", ostati upamćen po odlučnosti da iz svake bitke izađe kao pobjednik.

"I danas je pobjednik! Snagom uma, nevjerovatne volje, ljubavi prema košarci i naročito Partizanu, Novica Veličković je uprkos velikim problemima sa povredom uspijevao da traje i bude oslonac mlađim saigračima. Mnogi bi i danas, baš kao za vječitog kapitena FK Partizan rekli 'Ja bih da igra još malo', ali došao je trenutak kada je Novica rekao 'kraj' ", piše u saopštenju.

Povodom završetka karijere legendarnog kapitena, KK Partizan i kompanija Mocart predstavili su film o Novici Veličkoviću pod nazivom "O jednom dječku koga zvali smo ubica".

Veličković je tokom karijere igrao za reprezentaciju, Real Madrid, Mega Vizuru, Brose i Trabzonspor.

Bonus video: