Prvi pravoslavni MVP, za uspjeh zahvalan Bogu

"U meni je božji blagoslov", prve su riječi najkorisnijeg igrača NBA finala

7584 pregleda 13 komentar(a)
Adetokumbo ljubi priznanje MVP finala, Foto: REUTERS
Adetokumbo ljubi priznanje MVP finala, Foto: REUTERS

Janis Adetokumbo je uspio da ponovi dostignuće legendarnog Majkla Džordana - drugi je u istoriji biran za MVP regularnog šampionata NBA lige, biran je za MVP finalne serije i za nagradu najboljem defanzivcu lige.

Janis je prvi pravoslavni košarkaš sa titulom MVP finalne serije, a koliko je to njemu važno?

"Najprije da se zahvalim Bogu što mi je podario tako nevjerovatan talenat. To mi je omogućilo da se sada nalazim baš ovdje. Sve što radim je sa božjom pomoći. U meni je njegov blagoslov", prve su riječi Janisa nakon šampionskog prstena NBA lige s Mlvoki Baksima.

A koliko je Janis posvećen vjernik, potvrđuju svi njegovi postupci. Od humanitarnih akcija i fondova, do bezrezervnog poštovanja grčkih državnih simbola. Čak toliko, da neće da se potpiše navijačima na zastavi Grčke, jer smatra da bi time naružio svetinju.

"Počeo sam kao dječak vikendom da odlazim na predavanja u crkvi, a tamo je bio čovjek koji nam je govorio - kada činite dobro, neka vaša lijeva ruka ne zna što čini vaša desna ruka, tako da vaša pomoć bude tajna. Zbog toga pomažem ljudima i volio sam te časove jer se tome nije učilo u redovnom školstvu"

Upravo je paroh od kojeg je učio bogosloviju, Jevangelos Ganos, puno dobrog učinio za Janisa i njegovu četvoricu braće, koji su odrastali preprodajući čaovnike i cd ili dvd diskove.

Ali i cijelu porodicu Adetokumbo, koja je nelagalno emigrirala u Grčku, paroh Ganis je prilikom svih akcija protiv imigranata sakrivao u odajama crkve.

Janis, iako rođen u Atini do pasoša je kao dijete nelegalnih imigranata mogao tek kada napuni 18 godina.

Ganos je i krstio Janisa, koji je taj sveti čin tražio da obavi 28. oktobra na najveći grčki praznik.

"Grčka i pravoslavlje su moj nerazdvojni dio", naglašava Janis, koji je crkvu približio starijem bratu Tanasisu, takođe članu šampionskog Milvokija, i ostalim članovima porodice.

Janis je uprkos učešću u finalnoj seriji, koja je završavala tek pred početak OI, dao znak da želi da igra za Grčku. Ipak, Njemačka je bila bolja u kvalifikacionom turniru.

Bonus video: