Todorović: Ozbiljno shvatamo oba protivnika

Košarkaši Crne Gore sjutra počinju turnir druge runde kvalifikacija za Mundobasket 2023, rivali su Island i Danska

4626 pregleda 0 komentar(a)
Todorović i Dino Radončić, Foto: Filip Roganovic
Todorović i Dino Radončić, Foto: Filip Roganovic

U četvrtak u 20 časova, košarkaši Crne Gore u “balonu” u “Bemax areni” počinju seriju mečeva koje će igrati na svakih 48 sati. Prvi rival je Island, potom Danska, a onda slijede nova dva okršaja s timovima sa sjevera Evrope, nakon kojih bi “crveni” morali da budu na jednom od prva dva mjesta.

Ako uspiju, izboriće nova tri “prozora”, od novembra ove do jula sljedeće godine, u kojima bi se borili za još tri, tj. za ostanak u igri za plasman na Svjetsko prvenstvo 2023. na Filipinima, u Japanu i Indoneziji. Ukoliko bi oslabljeni tim Boška Radovića završio na začelju, mogli bismo da zaboravimo da postoji košarkaška reprezentacija Crne Gore, jer bi se na nove akcije dugo, predugo čekalo...

Ali, dilema ne bi trebalo da bude. Koliko god nedostajali Bojan Dubljević, Nikola Vučević i mnogi drugi, “crveni” ne smiju da strepe od Danaca i Islanđana, jer i malo boljim poznavaocima košarke imena igrača tih reprezentacija malo šta znače.

Kod Danaca nema evroligaških asova, Ifea Lundberga (CSKA) i Ševona Šildsa (Armani), a od sedam internacionalaca dvojica su na američkim koledžima, po dva u nižim rangovima u Španiji i Njemačkoj, te jedan na Islandu. Ni kod Islanđana nema glavne zvijezde Martina Hermansona, kao ni još šest igrača s Eurobasketa 2017, a od košarkaša koji će nastupiti u Podgorici svakako je najpoznatiji Trigvi Hlinason iz Saragose.

”Zadovoljni smo kako smo odradili pripreme, a za protivnike se spremamo. Već smo ih upoznali, kroz utakmice ćemo vidjeti jesmo li to uradili kako bi trebalo”, poručio je Marko Todorović.

Danska bi bila znatno opasnija da su došli Lundberg i Šilds, ali opuštanja nema.

”Moramo ih ozbiljno shvatiti, bilo ko da dođe. Uradićemo sve što je do nas. Odgledali smo skauting, vidjeli kako igraju - na veliki broj posjeda, brzu košarku, što nam u ovom trenutku možda i ne odgovara. Gledaćemo da mi uspostavimo našu igru, da vidimo gdje imamo prednost i tražimo je”, poručio je Todorović.

I Island, prvi rival Crne Gore, igra tzv. run&gun košarku.

”Liči na Dansku, ali ima jednog centra koji je malo viši, sporiji. Igraju s dosta sličnih košarkaša, brzu košarku, s dosta šuteva”.

Problem za crnogorsku reprezentaciju je i što zbog čuvenih Fibinih “prozora” nikad ne može da igra u istom sastavu. Todorović, na primjer, u februaru nije mogao da stigne iz Kine na završnicu kvalifikacija za Eurobasket, a u odnosu na utakmice s Francuskom i Njemačkom u timu su sada samo petorica igrača - Nikola Ivanović, Džastin Kobs, Igor Drobnjak, Petar Popović i Dino Radončić.

”Nije jednostavno, ali imali smo svi iste uslove. Kako nama, tako i drugima. Nećemo o tome da razmišljamo, već da gledamo kako da se što bolje spremimo i da izgleda kao da smo cijelu godinu zajedno, iako znamo da ne može da bude tako”, zaključio je 29-godišnji centar.

Bonus video: