Injiges: Moramo jače i agresivnije od rivala

Crna Gora je na startu savladala Island u gostima 84:62, dok je Bosna i Hercegovina bila bolja od Slovačke na svom terenu 79:67
0 komentar(a)
Roberto injiges, Foto: Fiba.basketball
Roberto injiges, Foto: Fiba.basketball
Ažurirano: 15.11.2017. 13:48h

Iako je na programu tek drugo kolo, večerašnji meč protiv Bosne i Hercegovine u Podgorici umnogome bi mogao da odredi sudbinu kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2019. godine u Srbiji i Letoniji.

Pobjeda nad direktnim konkurentom u kvalifikacionoj grupi A crnogorskim košarkašicama bi otvorila put ka željenom cilju, novom plasmanu na Eurobasket, na kojem će se naći pobjednici i šest najboljih drugoplasiranih selekcija iz osam kvalifikacionih grupa.

Oba tima su u prvom kolu upisala pobjede, Crna Gora u gostima protiv Islanda (84:62), dok je selekcija BIH u Sarajevu slavila protiv Slovačke 79:67…

"Očekujem da ćemo igrati jako, agresivno i da ćemo biti u tom segmentu bolji od rivalki. Ne razmišljam samo o meču sa BiH, već i o budućim obavezama. Važno je da popravimo dosta stvari i da budemo sve bolji i bolji i da promijenimo stvari koje dosada nijesu funkcionisale. To mora biti konstatan rad, ne može se ništa promijeniti preko noći. Idemo korak po korak, već smo počeli da mijenjamo stvari i da poboljšavamo tim", rekao je selektor Crne Gore Roberto Injiges.

Injiges očekuje „da igračice igraju srcem, da budu ponosne što igraju za reprezentaciju, a želi još više od njih”.

"Od njih tražim da zasluže poziv u nacionalni tim, to se ne odnosi samo na pristup dok su ovdje sa nama, već i dok su u klubovima. Moraju da rade, da budu profesionalne, jer niko ko ne zaslužuje neće dobiti poziv. Ja vodim računa dok su tu, ali one moraju da se pokažu i kada su u ekipama. Smatram da je to pravi put i volio bih da igraju i mladi igrači u klubovima jer to je jedini pravi put za budućnost ženske košarkaške reprezentacije Crne Gore", dodao je Injiges.

Uoči meča sa BiH, crnogorski selektor ima i neočekivane probleme sa povredama koje su se dogodile na treningu u ponedjeljak. Za sada je izvjesno da neće igrati Amerikanka Glori Džonson.

"Imamo još nekih sitnijih povreda, ali se nadam da će ostatak tima biti spreman. Ne brinem zbog izostanka Glori jer imamo igrača koji će nadoknaditi taj zaostatak. Žao mi je zbog nje što neće biti tu jer je dobro trenirala i očekivala je da igra dobro, ali se desila povreda… Ali, ekipa radi dobro, igračice su koncentrisane. Neće nam izostanci bog povrede biti izgovor, jer ostale djevojke rade dobro i igraće samo oni koji su zdravi", zaključio je Injiges.

U taboru naše reprezentacije se nadaju da će imati podršku sa tribina protiv rivala, koji je na startu kvalifikacija savladao četvrtfinalistu posljednjeg Evropskog prvenstva.

"Očekuje nas daleko kvalitetniji protivnik nego Island. BiH je pokazala da ima kvalitet što se vidjelo protiv Slovačke. Ono što mogu da obećam je pozitivna energija i pozivam sve navijače da dođu u što većem broju", kazala je centar Nataša Popović.

Dubljević: Samo kao ekipa možemo nešto da stvorimo

Kapitenka Crne Gore Jelena Dubljević bila je najbolja igračica kompletnog prvog kola kvalifikacija, Islandu je ubacila 30 poena (šut iz igre 14-11, sa linije bacanja 8-8), a imala je i šest skokova.

"Ova ekipa nije ista kao prije pet-šest godina i nemamo neke nevjerovatne individualce, što govorim i igračicama kad pričamo između sebe, tako da ukoliko želimo da stvorimo nešto, to ćemo napraviti kao ekipa. Prvi test je protiv BiH, koja je kvalitetom mnogo bolja od Islanda, ima dosta dobrih igračica, koje igraju na zavidnom nivou, jedino što moramo da uradimo da budemo ozbiljne od početka, da nametnemo svoj ritam i to posebno u odbrani, jer bi nam to omogućilo lake poene u napadu. Od mene do najmlađe Dragane Živković vjerujemo da ćemo ući sve koncentrisane i nadam se da neće biti problema", rekla je Dubljevićeva.

Bonus video: