Island pao u finišu, Crna Gora blizu treće runde kvalifikacija za Mundobasket

"Crveni" slavili 83:69. Najefikasniji Nikola Ivanović i Marko Todorović sa po 18 poena

20557 pregleda 668 reakcija 22 komentar(a)
Marko Todorović na večerašnjem meču, Foto: Savo Prelević
Marko Todorović na večerašnjem meču, Foto: Savo Prelević

Prvi korak ka trećoj fazi kvalifikacija za Mundobasket i ostanku na košarkaškoj mapi je napravljen - na startu "balona" u "Bemax areni", Crna Gora je savladala Island 83:69 i sada joj je za ulazak u narednu rundu vjerovatno dovoljna još samo jedna pobjeda na preostale tri utakmice.

U sastavu u kojem igra samo ovaj kvalifikacioni turnir i vjerovatno nikada više, tim Boška Radovića se predugo mučio sa omalenim, ali upornim Islanđanima.

U 1. poluvremenu, na krilima raspoloženog Marka Todorovića (dao 16 od prvih 27 poena svog tima), "crveni" su vodili, a onda je Dino Radončić vezao šest koševa (koš i dodatno bacanje, pa trojka) i prvi put donio dvocifrenu razliku u 17. minutu (33:23).

Ista prednost je bila i na startu 2. poluvremena, ali je Island serijom 12:2 izjednačio na 45:45, a na 54:53 je Kristofer Acoks imao dva zicera da donese svom timu drugo vođstvo (bilo 4:2).

Nije uspio, Crna Gora je sa osam vezanih poena krajem 3. i početkom posljednje četvrtine stigla do 62:53, ali ni tu nije bio kraj Tantalovim mukama.

"Ribari" su prišli na 62:59, pri tom rezultatu promašili i kontru, da bi Radosav Spasojević poslije oklijevanja šutnuo trojku i pogodio.

To mu je dalo samopouzdanje, pa je odmah nakon tajm-auta gostiju položio loptu u koš za 67:59 i na šest minuta do kraja najavio trijumf...

Nikola Ivanović je trojkom za 72:64 minut i po kasnije odbio posljednji nalet simpatične ekipe sa ostrva u Sjevernom Atlantiku, koja se praktično predala, pa je ubrzo bilo 83:64.

Plejmejker Crne Gore je u 1. poluvremenu bio na meti nekoliko "varvara", koji su ga vrijeđali zbog prelaska u Crvenu zvezdu. U nastavku ih nije bilo na tribinama...

Todorović i Ivanović su bili najefikasniji sa po 18 poena, Radončić je ubacio 13, Spasojević 11...

"Crveni" u subotu igraju protiv Danske, koja će se sjutra sastati sa Islandom.

Bonus video: