Crna Gora protiv Danske za maksimalan učinak

Košarkaška reprezentacija Crne Gore večeras u “Bemax areni” protiv Danske (20 h) završava grupu pretkvalifikacije za SP u kojoj je već osigurala prvo mjesto i prolaz. Šansu će dobiti igrači koji su manje igrali do sada

4182 pregleda 1 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Cilj je ispunjen - košarkaška reprezentacija Crne Gore igraće u kvalifikacijama za Mundobasket.

”Crveni” su u dosadašnjem dijelu “balona” u Podgorici dva puta savladali Island, jednom Dansku, protiv koje će večeras (20 h) odigrati još jedan meč i okončati pretkvalifikacije.

Glavni cilj je, dakle, ispunjen, ali ostaje još jedan - pobjeda nad Danskom za maksimalan učinak i lijep završetak učešća u podgoričkom “balonu”.

”Mi nemamo imperativ pobjede. Očekujem da košarkaši, koji su manje igrali i mi mlađi dodamo gas. Bićemo spremni, idemo na pobjedu, voljeli bismo da sa skorom 4-0 odemo u klubove. Prolazak ne bi trebalo da nas opusti. Želimo novu pobjedu”, poručio je Dino Radončić.

Kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo na programu su od novembra ove do jula sljedeće godine.

”Spremamo se za posljednju utakmicu. Važno je da ostanemo zdravi i da se vratimo u novembru”, kazao je košarkaš španske Saragose.

U posljednjem meču u “balonu”, u ponedjeljak protiv Islanda, tim Boška Radovića bio je nadomak poraza. Island je u jednom momentu vodio čak 14 razlike, ali je Crna Gora koncentrisanom igrom u četvrtoj četvrtini uspjela da nadoknadi zaostatak, preokrene i pobijedi.

“Ribari” su u posljednjih deset minuta postigli samo devet poena, a koš za pobjedu Crne Gore postigao je Igor Drobnjak u posljednjim sekundama utakmice.

”Bilo je dosta grešaka u posljednjoj utakmici, ali smo na kraju uspjeli da pobijedimo. Zadovoljni smo s tri trijumfa, jer smo ostvarili cilj i plasirali se u kvalifikacije. Odnos košarkaša, koji su se odazvali tokom priprema donio nam je preokret protiv Islanda. Ta utakmica pokazala je da će uvijek pobijediti tim koji ima dobar odnos - momci nijesu padali ni kada smo gubili 14 razlike. Skupili smo se, igrali i dobili jednu lijepu nagradu košem u posljednjoj sekundi”, rekao je centar crnogorske reprezentacije Filip Barović.

Ekipa je u ovom “balonu” bila prilično izmijenjena. Nedostajalo je nekolio standardnih reprezentativaca...

”Mnogo izmijenjen sastav, generalno bi trebalo da bude drugačiji, bolji. Drago mi je što sam vidio neke mlađe momke. Drobnjaka znam iz Studentskog centra, znam da je dobar igrač, ali to tek treba da pokaže. Isto tako sam zadovoljan što sam imao priliku da vidim i Kljajića, Đurišića i ostale mlađe igrače. Dobro je što su oni ušli u sistem reprezentacije, nastaviće dalje. Velika je stvar za crnogorsku košarku što ćemo se boriti za Svjetsko prvenstvo”, smatra Barović.

Crna Gora je u prethodnom kvalifikacionom ciklusu sa selektorom Zvezdanom Mitrovićem ostvarila istorijski rezultat i plasirala se na Mundobasket u Kini. U konkurenciji Brazila, Grčke i Novog Zelanda “crveni” su takmičenje završili u grupi.

Mundobasket 2023. godine održava se u Japanu, Indoneziji i Filipinima.

Bonus video: