Košarkaši čekaju rivale u kvalifikacijama za Mundobasket - u potrazi za novim čudom

U švajcarskom Mijeu danas će se održati žrijeb kvalifikacija za Mundobasket. Crna Gora čeka rivale iz četvrtog šešira i potajno se nada novom učešću na planetarnoj smotri

14651 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Boris Pejović
Foto: Boris Pejović

Tačno dvije godine nakon što je počelo Svjetsko prvenstvo u Kini, u švajcarskom Mijeu održaće se žrijeb evropskog dijela kvalifikacija za Mundobasket na Filipinima, u Japanu i Indoneziji 2023.

U šeširima će se, tačno u podne, naći 32 selekcije, koje će kroz dva kruga takmičenja, tj. 12 utakmica, tražiti jednu od 12 kontinentalnih viza za 19. planetarni šampionat.

Među njima je i Crna Gora, koja je 2019. u Kini postala najmanja zemlja koja je ikada nastupila na svjetskim prvenstvima.

Upravo zahvaljujući tom nastupu u najmnogoljudnijoj zemlji svijeta, „crveni” su 26. na FIBA rang-listi, zbog čega su dobili privilegiju da današnji žrijeb čekaju iz četvrtog od osam šešira, iako su morali da igraju pretkvalifikacije za SP.

Tim Boška Radovića će rivale dobiti iz prvog, petog i osmog šešira. Iz najjačeg nema dileme ko bi bio najpoželjniji rival - Slovenija. „Dežela” je bez Luke Dončića, koji će imati obaveze u NBA ligi, sasvim prosječna ekipa, što se dokazalo i u prethodnom kvalifikacionom ciklusu za Mundobasket.

Španija i Francuska imaju mnogo igrača u Evroligi i NBA, ali i ogromnu bazu prepunu sjajnih košarkaša, po čemu su u prednosti u odnosu na još jednog velikana iz 1. šešira - Srbiju.

Prva faza kvalifikacija igraće se u tri „prozora” - od 22. do 30. novembra ove godine, 21. februara do 1. marta, te 27. juna do 5. jula 2022.

Jasno je da prva četiri meča neće moći da igraju Nikola Ivanović zbog obaveza s Crvenom zvezdom u Evroligi, te Nikola Vučević i Marko Simonović.

Prvi plejmejker „crvenih” bi trebalo da bude na raspolaganju za dva ljetnja meča, a možda će tada u timu biti i centri Čikaga.

Ekipe će biti podijeljene u osam grupa sa po četiri tima, a po tri najbolje selekcije će nastaviti takmičenje u drugoj fazi kvalifikacija i prenijeti bodove i koš-razliku iz međusobnih mečeva.

U toj rundi, koja će se igrati od avgusta 2022. do februara 2023. godine, biće formirane četiri grupe sa po šest reprezentacija, a po tri najbolje će nastupiti na Mundobasketu.

Prvi šešir: Španija, Slovenija, Francuska, Srbija.

Drugi šešir: Italija, Litvanija, Grčka, Njemačka.

Treći šešir: Češka, Poljska, Rusija, Turska.

Četvrti šešir: Hrvatska, Crna Gora, Letonija, Ukrajina.

Peti šešir: Finska, Gruzija, Belgija, Mađarska.

Šesti šešir: Velika Britanija, Izrael, Bosna i Hercegovina, Holandija.

Sedmi šešir: Island, Estonija, Bugarska, Bjelorusija.

Osmi šešir: Sjeverna Makedonija, Švedska, Portugal, Slovačka.

Bonus video: