Zoran Čutura za TV Vijesti: Crna Gora je košarkaški profitirala raspadom Jugoslavije

Čutura je ovih dana boravio u Crnoj Gori, bio je gost i voditelj književne večeri u Baošićima, na promociji nove knjige Borisa Dežulovića

12572 pregleda 7 komentar(a)
Zoran Čutura, Jure Zdovc i Mirsad Turkdžan na oproštajnom meču Dušana Ivkovića 207. godine, Foto: Euroleague
Zoran Čutura, Jure Zdovc i Mirsad Turkdžan na oproštajnom meču Dušana Ivkovića 207. godine, Foto: Euroleague

Osamdesetih godina prošlog vijeka bio je jedan košarkaški gigant – Cibona, tim koji je vladao jugoslovenskom i evropskom scenom.

Imala je Cibona nenadmašnog Dražena Petrovića, ali ne samo Mocarta, već i duge asove.

Jedan od njih, vjerovatno najomiljeniji od svih, bio je Zoran Čutura.

Sjajni krilni igrač ostavio je veliki trag, ima četiri medalje sa velikih takmičenja u dresu SFR Jugoslavije, nakon karijere bio je i izuzetan novinar, a svakako sjajan sagovornik o košarkaškim aktuelnostima.

Čutura je ovih dana boravio u Crnoj Gori, bio je gost i voditelj književne večeri u Baošićima, na promociji nove knjige Borisa Dežulovića.

Košarka je, ipak, bila i ostala omiljena tema harizmatičnom Zagrepčaninu, legendi jugoslovenske košarke, a ABA liga dugogodišnji projekat koji spaja nekadašnju Jugoslaviju, sa svim manama i vrlinama.

“Prvo sam bio protiv ABA lige, gledajući s hrvatskog aspekta. Smatrao sam da u Hrvatskoj ima dovoljno igrača, klubova i kapitala da se napravi liga od osam članova, pa da se igra u četiri kruga. Onda sam je prihvatio kao neminovnost, ali i kao kvalitetan iskorak za hrvatske klubove. Uvijek sam je posmatrao sa hrvatskog aspekta, mislim da nemam pravo da objedinjavam mišljenja o svima. Sada, kada su se potpisali ugovori za Evrokup, kada ABA liga praktično nema prohodnost ka evro-sceni, opet se pitam ima li smisla”, kazao je Čutura za TV Vijesti.

U ABA ligi se koncentrisao eks-Ju kvalitet, ali, s druge strane, na nedavno završenim Olimpijskim igrama, bila je samo jedna selekcija sa ovih prostora. Umjesto analize zbog čega je tako, a za koju bi trebalo vremena, uslijedila je Čuturina pohvala Sloveniji

“Da pričamo o onome što je bilo dobro – dajmo sve kredite Dončiću i Sloveniji. Imam razumijevanja za igrače koji igraju u NBA, a ne odazivaju se za nacionalne timove, ali da ne dužim sada. U svakom slučaju, utakmica Slovenija – Francuska u polufinalu Igara bila nešto najbolje što je sport ponudio u posljednjih možda i pet godina. Ponudila je sve – i dramu, i greške, i dobre potezu, i odlučila je jedna lopta. Bio sam presrećan sedam dana poslije tog meča”.

I dok traju, a i trajaće, sukobi mišljenja oko toga šta donosi, a šta odnosi ABA liga, Čutura ima zanimljivo, pa i realno opažanje za Crnu Goru.

Zoran Čutura
foto: Printscreen

“Crna Gora je profitirala u košarkaškom smislu nakon raspada Jugoslavije. Budućnost se profilisala kao kvalitetan klub, dobro organizovan, koliko vidim sa ove distance, priključio se i Mornar. Realno, Crna Gora više od toga nije imala u vrijeme Jugoslavije”, rekao je Čutura, naglasivši da je Nikola Vučević perjanica, a podsjetivši:

“Nemojte zaboraviti da sam sa Nikolinim ocem Borom 'smucao' po nacionalnim selekcijama Jugoslavije”.

Budućnost je posljednjih godina ozbiljan kandidat za titulu, Mornar i Cedevita se bore za vrh, Crvena zvezda uglavnom osvaja trofeje, ali bi dolazak Željka Obradovića u Partizan mogao da donese novi raspored snaga...

“To je zanimljiv spoj, zaoštriće se konkurencija u vrhu ABA lige”.

Na konstataciju da se čini da košarka nije popularna kao što je nekada bila i da bi to mogao da bude dugoročan problem, Čutura je objasnio zbog čega je takav trend u Hrvatskoj.

“Djeca se opredjeljuju za sportove u kome su pobjednici. U Hrvatskoj su to vaterpolisti, rukometaši, pa i fudbaleri... Košarka nije imala uspjeha odavno, imidž je dosta negativan... Slučajno sam saznao da su rukometaši Hrvatske imali osam dvometraša u reprezentaciji, to se 80-ih godina ni slučajno ne bi dogodilo, svi bi oni bili u košarci”.

A da bi košarka bila još jača na eks-Ju sceni, potrebno je i više jakih centara, povratak Bosne, Cibone, Splita... Da li će se ta vremena vratiti, teško je prognozirati, s tim da su se i vremena promijenila – nekada je, u doba socijalizma, igračima bilo zabranjeno da idu iz zemlje prije 28. godine, podsjeća Čutura.

“Danas je to drugačije, čim se ukaže ponuda svi odlaze – i oni koji bi trebalo da idu, i oni koji ne bi. Ali, sami smo to tražili, priključili smo se tržištu, a da nismo znali šta znači to tržište. Ako ne možeš da spriječiš medicinsku sestru, dimnjačara ili gitaristu da odu u bogatiju zemlju, ne možeš ni košarkaša”.

I svi oni sanjaju – NBA ligu...

“NBA jede sve, na žalost ili na sreću. Uzima sve – i kvalitet, i nešto što će možda biti kvalitet, i ono što je perspektivno. Osiromašuju sve, pa i ABA ligu, koja je izlog za igrače, a koji su već sa 14 godina podvučeni debelim flomasterom u bilježnici NBA skauta”.

Ali, kada se sve sabere i oduzme, kakva god vremena da su, poruka koju je legendarni sportista uputio najmlađima kratka je i jasna:

“Bavite se nečim, ne mora da bude košarka. Izađite iz soba, skinite se sa kompjutera, trčite i loptajte se, bilo gdje i bilo s kim”.

Bonus video: