Kukoč o Džordanu: Treninzi su nam bili teži od utakmica

Uz Kukoča u Kuću slavnih će biti primljene i druge legende ovog sporta, Bil Rasel kao trener, te Pol Pirs, Kris Veber i Kris Boš kao igrači

5029 pregleda 2 komentar(a)
Kukoč i Džordan, Foto: Printscreen
Kukoč i Džordan, Foto: Printscreen

Košarkaška Kuća slavnih u Springfildu održala je konferenciju za medije uoči inauguracije koja službeno počinje večeras u jedan sat iza ponoći.

Toni Kukoč postaće peti Hrvat čija su imena već ugravirana u istoriju - nakon Dražena Petrovića (1996), Krešimira Ćosića (2002), Mirka Novosela (2007) i Dina Rađe (2018).

"Kada su evropski igrači ranije dolazili u NBA, bila su to drugačija vremena. Ljudi su čuli za nas, ali nas nisu poznavali. Bili smo pioniri u NBA. Nadam se da smo bili neki zrak svjetlosti koja je ostale vodila u NBA. Ranih 90-tih NBA je postao globalan, a ne samo američki i to je otvorilo vrata svima“, kazao je Kukoč-

Majkl Džordan je košarkaš koji je obilježio veliki dio Kukočeve NBA karijere. Zajedno su u Čikagu ispisali mnoge velike pobjede, a ujedno će Džordan pratiti hrvatskog košarkaša na ceremoniji.

"Mislim da za to ne postoje bolje osobe od Majkla i Džerija Reinsdorfa. Očito, došao sam u NBA da bih imao priliku da zaigra s njim, dijelim parket, i možda osvojim prvenstvo. Naravno, start nije bio baš najbolji, kada je nažalost izgubio oca, i ja sam izgubio tu priliku u prve dvije godine. No, dobro je poznato što se dogodilo kad se vratio - tri osvojena prvenstva za Čikafo. Bilo je vrlo zabavno i vjerovatno najbolje vrijeme koje sam proveo na košarkaškom terenu“.

Kao i na sve ostale košarkaše tog vremena tako je Džordan mnogo uticao i na Kukoča.

"Majkl je uticao na mene na svaki mogući način. Nije bio najljubazniji saigrač, ali je sve tjerao da dobro treniraju. Ne bih sada otkrivao dio svog sjutrašnjeg govora, ali naši treninzi bili su zapravo teži od utakmica koje smo igrali i sve zato jer su Majkl i Skoti (Pipen), zajedno s Filom (Džeksonom), svaki dan bili tamo da nas uvjere da uvijek postoji mjesto za napredak, da uvijek postoji nešto novo da se nauči. Mislim da je to jedan od najvećih razloga takvog uspjeha, tri osvojena prvenstva“.

Na kraju je Kukoč dobio pitanje o tome što bi savjetovao mladim, budućim košarkašima. I na koji način prevladati teške trenutke koje ima svaki sportista u svojoj karijeri.

"To je dio života, to je dio svačije karijere i ne možete dopustiti da zbog toga potonete. Bilo bi lako i svi bi se bavili sportom kada bi put uvijek bio prema gore. Mislim da moraš vjerovati u sebe, slijediti moto 'vježbom do savršenstva' i jednostavno biti prisutan i teško raditi baš svaki dan. Treba i naići i na dobru grupu ljudi, igrača i trenera da bi se zaokružio uspjeh. Uspjeh se podrazumijeva kao osvajanje prvenstava. No, neosvajanje prvenstava nije poraz, nije nešto što nisi postigao. Pobjede su rijetke, a ima toliko dobrih košarkaša koji možda nisu osvajali prvenstva, ali su njihove karijere za Kuću slavnih“.

Uz Kukoča u Kuću slavnih će biti primljene i druge legende ovog sporta, Bil Rasel kao trener, te Pol Pirs, Kris Veber i Kris Boš kao igrači.

Bonus video: