Aleksa Ilić: Nisam igrao godinu i po, neće mi biti lako

Nakon druge teške povrede u karijeri, Aleksa Ilić spreman za povratak na teren, ovog puta u dresu SC Derbija

13740 pregleda 65 reakcija 2 komentar(a)
Foto: Savo Prelević
Foto: Savo Prelević

Pred početak prošle sezone, kada su svi bili željni košarke zbog duge pauze izazvane pandemijom koronavirusa, Aleksa Ilić je doživio košmar. Drugi put u karijeri je pokidao prednji ukršteni ligament, ušao u pakao iz kojeg je mislio da je izašao.

Operacija, mukotrpan oporavak i nemoćno posmatranje sa strane svega kroz šta prolaze njegovi saigrači, kojima je zamalo izmakao povratak u Evroligu.

Sada, poslije duge pauze, 25-godišnji Nikšićanin je spreman za drugi „restart” karijere, ali ovog puta ne u dresu Budućnost Volija, već novog učesnika ABA lige - SC Derbija.

„Priključio sam se momcima kad su počele pripreme, trebalo mi je vremena da uđem u kontakt. Posljednju zvaničnu utakmicu sam odigrao prije pauze zbog korone, nisam, dakle, igrao godinu i po i neće mi biti lako. Ekipa je mlada, pa mislim da će biti dovoljno prostora da se adaptiram”, rekao je crnogorski reprezentativac za „Vijesti”.

Priznaje Ilić da mu je bilo teško tokom druge duge pauze u karijeri.

„Bilo je kriza, ovog puta su mi teže i psihički i fizički pali i povreda i oporavak. Čitavu sezonu sam proveo gledajući sve sa strane, to drugi put nije bilo nimalo lijepo. Ali, to je sport, protiv tih stvari ne možeš. Najbitnije je da je to završeno i da sam ponovo spreman da igram”.

„Studenti” će imati mladu ekipu, kojoj je cilj opstanak u regionalnom takmičenju.

„Ima dosta da se radi, ali su mladi momci i ovo je vrhunska prilika za sve. Svake godine pričamo da ABA liga nikad nije bila jača, čini mi se da je ovog puta to stvarno tako. Ko god dobije priliku, trebalo bi maksimalno da je iskoristi”.

A Ilićeva želja je, prije svega, da izbjegne povrede.

„Prvi i osnovni cilj je da ostanem zdrav, drugi da se igrački vratim. Bolje je što sam ovdje, jer je ipak Budućnost u igri za titulu i smatram da ću ovdje imati veću priliku da igram. Ako bude i loših, kriznih perioda, to će se ovdje više tolerisati nego u Budućnosti, što je sasvim normalno i razumljivo”, zaključio je krilni centar iz Nikšića.

Jedan od aduta Andreja Žakelja biće i Džastin Edvards. Kanadski bek, koji je nastupao u Mađarskoj, Italiji, Kini, Izraelu i Rumuniji, trebalo bi da garantuje poene, jer je svuda gdje je igrao imao dvocifren učinak.

„Ovo je razvojni projekat za veće klubove i definitivno sam srećan što sam ovdje. Svi igrači žele da napreduju, da budu bolji i da tako uradimo pravu stvar i za klub”, naglasio je 28-godišnjak iz Ontarija.

ABA liga je jača od svih u kojima je do sada igrao.

„Uzbuđen sam što ću igrati ABA ligu, koja ima nekoliko vrhunskih timova. Svi ćemo pokušati da se dokažemo u takvoj konkurenciji, protiv moćnih ekipa. Mislim da imamo kvalitet da budemo u sredini tabele, ne želimo da se borimo za opstanak, već da dokažemo svima da zaslužujemo da budemo u ovom takmičenju”, zaključio je Edvards.

Bonus video: