Sezona nije ni počela, a već je najvažniji meč

Košarkaši Mornara večeras (19) u polufinalu kvalifikacionog turnira za plasman u FIBA Ligu šampiona protiv estonskog Kaleva

3364 pregleda 1 komentar(a)
Nemanja Gordić, Foto: KK Mornar/Media Pro
Nemanja Gordić, Foto: KK Mornar/Media Pro

ABA liga počinje za devet dana u Baru, ali košarkaše Mornara prije duela sa Cibonom u “Topolici” čeka turnir koji će im odrediti tok cijele sezone.

Barani će se večeras (19 časova) u estonskom Talinu boriti za plasman u finale jednog od četiri kvalifikaciona turnira za FIBA Ligu šampiona. Ako savladaju domaći Kalev, izabranici Mihaila Pavićevića bi se za mjesto u grupnoj fazi u petak borili sa pobjednikom meča Bamberg (Njemačka) - Juventus Utena (Litvanija).

Tim iz Talina je u četvrtfinalu turnira veoma lako savladao lisabonski Sporting (86:69), a igrači se praktično nisu ni oznojili. Roberts Štelmahers, nekadašnji plejmejker letonske reprezentacije i brojnih klubova, među kojima i ljubljanske Olimpije, mogao je da rotira, jer je njegov tim od starta pokazao da je za klasu bolji.

"Estonci su potvrdili utisak koji smo ranije stekli o njima. To je dobra šuterska ekipa. Ukoliko je krene šut, može da bude veoma neugodna. Kvalitetnom odbranom moramo da neutrališemo to njeno najjače oružje. Nadam se da ćemo biti fokusirani od 1. minuta, da ćemo nametnuti svoj ritam i ponavljam, prije svega čvrstom odbranom obezbijediti plasman u finale ovog kvalifikacionog turnira", istakao je Pavićević.

O eventualnom protivniku u finalu se ne razmišlja, iako je jasno da bi njemački i crnogorski tim trebalo da se bore za ulazak u treće po kvalitetu evropsko takmičenje.

"Koncentrisani smo samo na Kalev. Svi danas igraju košarku, svi uglavnom imaju strance u svojim redovima i za svaku pobjedu mora da se prolije mnogo znoja", poručio je iskusni trener.

Barani su od finiša prošle sezone krenuli u potpunu rekonstrukciju ekipe. Prvi je otišao Džoni Hemilton, potom i Ajzea Vajthed, Keni Gejbrijel, Džejkob Pulen, Derik Nidam, Milko Bjelica, Uroš Luković, Radoje Vujošević i Marko Mugoša. Stigli su Amerikanci Trej Luis i Kori Dejvis, povratnici Vladimir Mihailović, Strahinja Mićović i Milija Miković, te Gligorije Rakočević.

Nemanja Gordić je, ipak, produžio ugovor, a iz prošlogodišnje ekipe su ostali i Marko Jeremić, Sead Šehović, Tejlor Smit, Aleksandar Lazić i Nemanja Vranješ, koji zbog povrede Ahilove tetive neće igrati do 2022. godine.

Pavićević, dakle, na raspolaganju ima 11 igrača, plus mlađe, predvođene Balšom Živanovićem. Njegova ekipa je u pripremom periodu odigrala šest utakmica - savladala je Podgoricu, Igokeu, Borac iz Banjaluke i rumunski Kluž, a izgubila u revanšu od Igokee, da bi u generalnoj probi pred put u Talin igrala neriješeno protiv Budućnost Volija (83:83).

Bonus video: