Košarka je izgubila jednog od svojih pionira, ali Ivkovićevo nasljeđe nastavlja da živi

Evropski košarkaški radnici opraštaju se od Dušana Ivkovića koji je jutros preminuo

35888 pregleda 196 reakcija 12 komentar(a)
Ivković, Foto: Printscreen YouTube
Ivković, Foto: Printscreen YouTube

Košarkaški svijet oprašta se od Dušana Dude Ivkovića, koji je rano jutros preminuo u 78. godini života.

Ivković je jedan od najboljih košarkaških trenera svih vremena, a tokom karijere vodio je Partizan, Radnički, Šibenku, Aris, PAOK, AEK, Olimpijakos, Efes, CSKA...

Bio je i selektor reprezentacije Jugoslavije sa kojom je osvojio Evropsko prvenstvo 1989, 1991. i 1995. godine. Jugoslaviju je vodio do zlata na Svjetskom prvenstvu u Argentini 1990. godine, dok je na Olimpijskim igrama u Seulu 1988. ekipa stigla do srebra. Ima i zlato sa Univerzijade 1987. godine i srebro osvojeno četiri godine ranije.

Sa reprezentacijom Srbije je osvojio srebro na šampionatu Evrope 2009, dok je godinu dana kasnije ekipa na Mundobasketu bila četvrta.

Na klupskom nivou osvajao je Evroligu (dva puta sa Olimpijakosom - 1997. i 2012.), Kup Radivoja Koraća, Kup Rajmonda Saporte, ULEB Kup, bio je sa svojim klubovima šampion Jugoslavije, Grčke i Rusije, u istim zemljama osvajao je i Kup i Superkup takmičenja.

Od Ivkovića se danas opraštaju brojni evropski klubovi i igrači sa kojima je tokom bogate i uspješne karijere sarađivao.

“Rano jutros, prestalo je da kuca srce velikog košarkaškog oca, čuvenog „Krstaša“, čovjeka čije košarkaško nasljeđe nije moguće opisati riječima" piše u saopštenju Partizana.

Oglasila se i Crvena zvezda.

“KK Crvena zvezda ovom prilikom izražava najdublje saučešće porodici Dušana Ivkovića. Neka mu je vječna slava i hvala” , navodi se na sajtu crveno-bijelih.

Emotivan je i Aleksandar Saša Đorđević.

"Osmjeh, šarm i džentlmenstvo - rijetki momenti kad smo bili rivali. Obično smo zajedno osvajali medalje", poručio je Đorđević.

Sa ekipom CSKA je tri puta bio šampion Rusije.

"Preminuo je jedan od najvećih trenera u istoriji košarke. Iskreno saučešće porodici i svim prijateljima Ivkovića" piše u poruci moskovskog kluba.

Emotivan je i Vasilis Spanulis, kojeg je Ivković trenirao u Olimpijakosu.

„Dudo, učitelju, lideru, vođo! Riječi su tako male pred tvojim visočanstvom, hvala Vam na svemu što ste me naučili. Hvala što ste mi bili mentor i što ste uvijek bili uz mene. Bili ste sama košarka. Tužan sam“, bile su oproštajne riječi Spanulisa.

Oglasio se i prvi čovjek Evrolige, Đordi Bertomeu.

"Nije pretjerano reći da je Duda uticao na evropsku košarku, odrastajući u kolijevci ovog sporta, Beogradu i odvodeći mnoge ekipe do uspjeha. Ostaće upamćen kao vođa mnogih igrača i generacija trenera. Košarka je izgubila jednog od svojih pionira, ali Ivkovićevo nasljeđe nastavlja da živi ", iskren je Bertomeu.

Poruku je poslao i Efes, na čijoj klupi je Ivković sjedio od 2014. do 2016. godine.

"Tužni smo zbog smrti legende evropske košarke", piše, između ostalog u poruci Efesa.

Za Dudom žali i Fenerbahče.

Ivković je 2012. kada je po drugi put osvojio Evroligu sa Olimpijakosom proglašen za trenera godine u ovom takmičenju.

Ivković je trenersku karijeru završio 2016. godine, a 2017. u Atini je vodio revijalni meč u znak oproštaja. U njegovu čast Evroliga je 2017. godine snimila video sa ljudima sa kojima je sarađivao tokom karijere.

Bonus video: