KVALIFIKACIJE ZA EP: DAME SJUTRA GOSTUJU ISLANDU

Crna Gora u Rejkjaviku na novom početku

Crna Gora i Island odigraće treći međusobni duel, a prethodna dva pripala su crnogorskim košarkašicama
73 pregleda 0 komentar(a)
Jelena Dubljević, Foto: Www.fiba.com
Jelena Dubljević, Foto: Www.fiba.com
Ažurirano: 02.02.2019. 15:36h

Skoro pet mjeseci nakon debakla na Evropskom prvenstvu u Češkoj (sva tri poraza u grupi, od Belgije, Letonije i Rusije), te nakon oproštaja od dresa reprezentacije najiskusnijih, Jelene Škerović i Ive Perovanović, i dolaska nove Amerikanke (Glori Džonson), košarkašice Crne Gore su na novom početku – utakmicom u Rejkjaviku protiv Island, izabranice Roberta Injigesa sjutra (17 sati) počinju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo 2019. godine….

"Opet smo na okupu, poslije četiri, pet mjeseci pauze, ali u izmijenjenom sastavu. Ovo je novi početak, šansa neke nove generacije. Koliko smo uzbuđene i srećne što smo opet zajedno, toliko je i teško. Navikle smo na jedan sistem rada, na neke stvari koje se nikad nijesu mogle zaboraviti, recimo igra pikenrola Škere i Ive. Sad moramo da nađemo neki novi način igre, mislim da smo na dobrom putu ka tome", rekla je kapitenka Jelena Dubljević, uz napomenu da je ekipa imala odlične uslove za rad i boravak u Tivtu.

Osim Islanda, rivali Crne Gore u grupi A su još Bosna i Hercegovina i Slovačka, protivnici preko kojih “crvene”, i u podmlađenom sastavu, mogu do novog Eurobasketa, jer na prvenstvo Evrope idu pobjednici svih grupa i šest (od osam) najboljih drugoplasiranih timova.

"Sad smo u procesu shvatanja koliko ko može i mora. Sve igračice su svjesne da postoji velika odgovornost na njihovim leđima, da ne može biti samo Jelena ili Milica, ili, kao proteklih godina, Škera. U situaciji smo da samo kao ekipa možemo dobiti i nešto napraviti. Mislim da je to jedini cilj, u kolektivnim sportovima uvijek pobjeđuje tim, a ne pojedinac. Ja se tome nadam, i veliki značaj dajem kolektivu i nekoj novoj energiji. Vjerujem da barem energije i želje za dokazivanjem ne fali našim mladim igračicama. Nadam se da ćemo uspjeti da iskoristimo najbolje što imaju, i da sklopimo kockice da kao ekipa idemo gore", dodaje Dubljevićeva, koja je zbog povrede propustila posljednji Eurobasket.

Crna Gora i Island odigraće treći međusobni duel, a prethodna dva pripala su crnogorskim košarkašicama. U prvom, 10. septembra 2008. godine naše košarkašice su slavile 92:72, dok su u drugom, 29. avgusta 2009. godine, pobijedile 77:62.

"Znam da Island, što se tiče ženske košarke, nije na nekom zavidnom nivou, ali imamo jako težak put. Kao prva utakmica u ovom sastavu biće izazov, a i poslužiće da vidimo kako smo radili proteklih dana u Tivtu. Takođe, biće i sjajna uvertira za meč sa Bosnom i Hercegovinom u Podgorici, koja je od većeg značaja, jer se radi o kvalitetnijem protivniku", zaključila je Jelena Dubljević.

Jovanović: Moramo da ispravimo greške sa EP

Krilo naše selekcije Milica Jovanović je kazala da je reprezentacija u Tivtu “radila jako, skoncentrisano, jer nije imala puno vremena do prve utakmice”.

“Pred nama su veliki rad i napori, jer smo bez dvije igračice koje su svima nama bile oslonac dugi niz godina. Ovo je ciklus koji tek počinje, ali sam sigurna da ćemo dati sve od sebe, uz trenere i igračice koje su bile sve ove godine i podmladak, da možemo da u reprezentaciji pružimo sve kao i proteklih godina. Više smo skoncentrisane na sebe, na svoju igru nego na Island. Moramo da ispravimo greške sa prethodnog Evropskog prvenstva, a sigurna sam da ćemo savladati Island", rekla je Jovanovićeva.