ABA liga i svijet statistike: Zanimljivi podaci nakon 1. kola

Odigrana premijerna runda, po mnogima, nikad jače ABA lige

2789 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Ivanović protiv Splita, Foto: Crvena zvezda MTS
Nikola Ivanović protiv Splita, Foto: Crvena zvezda MTS

Nova sezona u Admiralbet ABA ligi počela je prethodne nedjelje - odigrane su utakmice 1. kola, a bilo je zanimljivih mečeva, rezultata, poteza...

Aktuelni šampion, Crvena zvezda je ubjedljivo savladala Split (97:61), Budućnost Voli sa Aleksandrom Džikićem pobijedila FMP (82:72), dok je Partizan, predvođen Željkom Obradovićem slavio na gostovanju Zadru (78:73).

Mornar Barsko zlato i SC Derbi poraženi su na startu - Barani od Cibone 87:77, a "studenti" na debiju u ABA ligi od Mege 101:68.

Prvo kolo bila je prilika i da igrači poprave ličnu statistiku u ovom takmičenju, a neki su već na startu najavili da bi mogli biti od ogromne pomoći ekipama za koje nastupaju.

Cibona je u "Topolici" prekinula seriju od pet poraza protiv Mornara, a jedan od igrača, koji se istakao u pobjedi "vukova" je Nejtan Rivers. On je na debiju u regionalnom košarkaškom takmičenju imao pet blokada, čime je izjednačio klupski rekord u ABA ligi.

Prije Robinsona igrači Cibone sa pet blokada na jednom meču u ABA ligi su Lukša Andrić i Dario Šarić - Andrić 2008, a Šarić 2014. u finalu protiv Cedevite.

Uvodnu rundu obilježio je i Nikola Ivanović. Odigrao je sjajan meč na debiju u dresu Crvene zvezde i izabran je za najkorisnijeg igrača 1. kola. On je postigao 20 poena, a sa ubačene dvije trojke skočio je na 18. mjesto kada je riječ o košarkašima koji su najviše puta bili precizni za tri poena.

Podgoričanin 18. mjesto dijeli sa saigračem, Brankom Lazićem (240), a iza sebe je prethodnog vikenda ostavio Vuka Radivojevića i Davora Marcelića, koji su po 239 puta bili precizni za tri poena u istoriji ABA lige.

Takođe, Ivanović se popeo na 17. mjesto kada je riječ o ukradenim loptama. Protiv Splita je imao četiri ukradene lopte, pa ih sada u karijeri u ABA ligi ima ukupno 220. On je na listi preskočio Marina Baždarića (219) i Vladimira Dašića (218).

Košarkaš Cedevita Olimpije, Jaka Blažić se nakon utakmice sa Krkom i pobjede 88:56 izjednačio sa Lukom Žorićem na 15. mjestu kada je riječ o igračima, koji su najviše puta pogodili slobodna bacanja. Oni su po 469 puta bili precizni.

Mega je u pobjedi protiv SC Derbija (101:68) izjednačila rekord Crvene zvezde po broju asistencija (34) na jednom meču. Crvena zvezda je do tog učinka došla protiv Bosne 2003. godine.

Pobjeda od 33 razlike je najveća u istoriji ovog kluba u regionalnom takmičenju.

Košarkaši Mege su protiv novajlije u ligi postigli 18 trojki, što je 6. najbolji rezultat na Jadranu.

Drugo kolo počinje u četvrtak, a na otvaranju igraju Split i Partizan (16.30 h).

SC Derbi u petak dočekuje ekipu Zadra (18 h), dok Mornar u subotu gostuje Krki (17 h).

Derbi je u ponedjeljak u dvorani "Aleksandar Nikolić" u Beogradu gdje će Crvena zvezda ugostiti Budućnost Voli.

Standings provided by SofaScore LiveScore

Bonus video: