Crnogorski trio u pohodu na Evroligu

Drugo najjače košarkaško takmičenje počinje večeras, čast Crne Gore braniće tri trenera - Duško Ivanović, Dejan Radonjić i Zvezdan Mitrović

21263 pregleda 21 reakcija 6 komentar(a)
Uveo “kneževe” u elitu: Zvezdan Mitrović, Foto: AS Monaco Basketball
Uveo “kneževe” u elitu: Zvezdan Mitrović, Foto: AS Monaco Basketball

Crna Gora neće nastupiti na Eurobasketu, u Evroligi će igrati samo Nikola Ivanović, ali će čast naše košarke u elitnom društvu na Starom kontinentu braniti čak tri trenera - Duško Ivanović sa Baskonijom, Dejan Radonjić sa Crvenom zvezdom i Zvezdan Mitrović na klupi Monaka.

Koliko su cijenjeni stručnjaci iz najmanje zemlje koja je ikada nastupila na svjetskim prvenstvima u košarci najbolje govori podatak da samo Grčka ima više trenera u Evroligi - Dimitrisa Priftisa iz Panatinaikosa, Jorgosa Barcokasa iz Olimpijakosa, Dimitrisa Itudisa iz CSKA i Janisa Sfairopulosa iz Makabija. Španija je izjednačena na 2. mjestu sa Crnom Gorom (Pablo Laso u Realu, Ćavi Paskval u Zenitu i Israel Gonsales u Albi), Italija ima dva predstavnika (Etorea Mesinu u Armaniju i Andreu Trinkjerija u Bajernu), a po jednog trenera u eliti imaće šest država, uključujući i zemlje košarke, Srbiju i Litvaniju.

Duško Ivanović
foto: Baskonia

Čast da otvori 65. izdanje najjačeg takmičenja na Starom kontinentu pripala je debitantu u društvu najboljih, Monaku. Mitrović, koji je u Evroligi nastupao i u sezoni 2019/2020. sa Asvelom, potpuno je promijenio tim sa kojim je prošle sezone postao senzacionalni osvajač Evrokupa.

Doveo je čak 11 igrača, a posljednje pojačanje je pokazatelj da “kneževi” ne žele da igraju samo epizodnu ulogu - u Monte Karlo je stigao jedan od najboljih bekova u Evropi, Majk Džejms, koji je bio prvi strijelac Evrolige u sezoni 2018/2019.

- I prošle sezone smo imali potpuno novi tim, ali smo imali dosta vremena za trening, jer često nismo igrali utakmice domaćeg prvenstva i nastupali smo u Evrokupu. Problem je što smo s jednom ekipom počeli pripreme, a kasnije su došla četiri igrača, pa će neuigranost i nepoznavanje predstavljati problem za sve nas na startu. Uzgred, kada ste u Evroligi nema ni konkretnog treninga. Igramo pet utakmica u prvih 10 dana, tri su gostovanja, pa se sve svodi na oporavak, pripremu i utakmice, kroz koje ćemo da se uigravamo. Imamo sjajne igrače, ali još smo daleko od pravog tima - ističe Mitrović.

U Monaku su ostali samo Rob Grej, Ibrahima Faj-Faje i mladi Rudi Demai, a osim Džejmsa su stigli i litvanski centar Donatas Motejunas, iskusne “četvorke” Vil Tomas i Brok Motum, Leo Vesterman, Paris Li, Brok Motum, Alfa Dijalo...

- Debitanti smo, ali je normalno da su ambicije, i moje i klupske, dolaskom zvučnih imena postale drugačije. Najvažnije je da napravimo sistem igre u odbranu i napadu, da se igraču upoznaju i prepoznaju na terenu, a i kod mene je znak pitanja kako će sve to da izgleda. Motejunas je poslije 10 godina ponovo u evropskoj košarci, koja je drugačija nego u NBA i Kini, pa moramo da budemo strpljivi. I Vesterman je imao tri ne baš sjajne godine zbog povreda i mnogo propuštenih utakmica, a zbog toga je propustio i naš nastup na turniru u Atini.

Tim sa Stijene večeras od 19 časova dočekuje Panatinaikos. Biće to repriza trenerskog obračuna Mitrovića i Priftisa iz finala Evrokupa, u kojem je 51-godišnji Podgoričanin nadmudrio godinu starijeg kolegu, tada na klupi UNIKS-a.

- Ova utakmica je za Monako istorijski događaj. Svi su izuzetno uzbuđeni, jedva čekaju početak, sala se adaptirala, zbog čega smo tek u utorak trenirali na novim koševima. PAO ima dobar sastav, ofanzivno je jako dobar. Ima dosta iskusnih igrača, a u pripremnom periodu je izgubio samo od Crvene zvezde i Zenita. Gledao sam ga protiv Partizana, Efesa i Superkupu Grčke, dobro je izgledao.

Monako je dolaskom Džejmsa, koji je napustio CSKA zbog mimoilaženja s Itusidom, dobio lidera, igrača koji voli da rješava utakmice i u posljednje tri sezone u Evroligi strijelca prosječno 20,1 poena.

- Džejms je javni lider i najveća zvijezda, ali prvo da vidimo kroz utakmice kako će da se uklopi i kako će tim da ga prihvati. To je proces koji će trajati, biće to veliki izazov i za mene kao trenera. Biće interesantno - zaključio je Mitrović.

Njegov kum Dejan Radonjić ima znatno više iskustva u Evroligi, u kojoj je vodio 156 utakmica. U drugom mandatu na klupi Crvene zvezde je posrnuli tim digao na noge i osvojio ABA ligu i duplu krunu u Srbiji, a ovog ljeta napravio tim kakav je želio - vratio je Nikolu Kalinića, Luku Mitrovića, Nejta Voltersa i Maika Cirbesa, doveo Nikolu Ivanovića, Erona Vajta, Ostina Holinsa i Stefana Lazarevića, ali su povrede pokvarile sve planove. Vajt će biti odsutan bar do decembra, a zbog povreda nema ni Ognjena Dobrića, Dejana Davidovca i Branka Lazića.

- Vrlo je teško sada pričati o tome šta možemo, s obzirom na probleme i odsustvo velikog broja igrača tokom priprema. Nismo sproveli pripremni dio kao što smo željeli, da svi zajedno treniramo i kompletni igramo utakmice kako bismo mogli da napravimo određene analize i testove. Ulazimo u sezonu sa problemima i željom da na najbezbolniji način prevaziđemo okonosti i da izuzetno težak period pred nama, jer igramo 11 utakmica za 27 dana, iznesemo što je moguće bolje - istakao je Radonjić.

Radonjić
Radonjićfoto: KK Crvena zvezda

Zvezda je prošle sezona bila 17. u Evroligi sa 10 pobjeda, nekadašnji trener Budućnosti, kao i armija navijača, želi više.

- Nadam se da ćemo ostvariti bolji rezultat nego prošle sezone. Ali, s obzirom na situaciju sa povredama, jako je teško sada o tome pričati. Bili smo primorani da pronalazimo alternativna rješenja u trenažnom procesu, te da otkažemo putovanje u Grčku na turnir. Uzgred, tim je doživio ogromne promjene, biće potrebno vrijeme da se momci uigraju.

U Zvezdu se ovog ljeta vratio Kalinić, koji je stasao upravo kod Radonjića i za milionsko obeštećenje prešao u Fenerbahče, sa kojim je bio šampion Evrope.

- Jako je značajno što imamo igrača kvaliteta Nikole Kalinića. Očekujemo da dâ ogroman doprinos ostvarivanju rezultata, kao i od svih ostalih igrača.

”Crveno-bijeli” u 1. kolu gostuju upravo Fenerbahčeu Saše Đorđevića.

- Fener je formirao jako jako dobar tim. Igrači koji su davali kvalitet i prošlih sezona su i dalje tu, a stigla su kvalitetna i iskusna pojačanja. To je tim koji može puno u ovoj sezoni. Svjesni smo da nas čeka težak meč, posebno u situaciji u kojoj se nalazimo.

U ponedjeljak, tri dana nakon duela u Istanbulu, Zvezda će u reprizi tri posljednja finala ABA lige dočekati Budućnost Voli, ali Radonjić još ne razmišlja o velikom derbiju ABA lige.

- U ovom trenutku je totalna koncentracija na dešavanja na dnevnom nivou. Sticajem okolnosti tako moramo da se ponašamo, s nadom da ćemo iz dana u dan biti u boljoj situaciji. Zbog toga nam je sada u fokusu samo Fenerbahče - istakao je Radonjić.

Francuska liga nikad nije bila jača, napašćemo titulu

Mitrović je prije šest i po godina na mala vrata stigao u Monako, ali je ostvario ogromne uspjehe - sa Monakom je osvojio Evrokup i tri Liders kupa, duplu krunu sa Asvelom, bio najbolji trener i Francuske i drugog po kvalitetu evropskog takmičenja... Sada će pokušati da donese i prvu šampionsku titulu u Monte Karlo.

- Cilj nam je da u Evroligi uradimo što je moguće više, a da u Francuskoj budemo u dobroj poziciji pred plej-of. Pro A liga nikad nije bila jača nego što će biti ove sezone, a probamo ćemo da se borimo za titulu. Nije previše važno koji ćemo biti na kraju regularnog dijela sezone, jer je u Francuskoj domaći teren mala prednost, a nama nikakva - istakao je Mitrović.

Giganti opet u borbi za tron

Dvojica Podgoričana rođenih u februaru 1970. godine nema dilemu da će se za titulu prvaka Evrope opet boriti timovi koji posljednjih godina dominiraju.

- Sezona je duga, puno toga može da se izdešava i mijenja neka razmišljanja, ali očekujem da će se za pehar boriti klubovi koji su bili u samom vrhu prethodnih godina - rekao je Radonjić.

- Efes, koji je ostao u gotovo istom sastavu, Barsa, Real i CSKA su glavni favoriti za titulu. Možda se još neko pojavi, jer Zenit ima ogroman budžet, tu su i Armani i Bajern, koji možda ponovi prošlu sezonu, a i Fenerbahče ima vrlo solidnu, dobru i iskusnu ekipu - nadovezao se 17 dana mlađi Mitrović.

Bonus video: