Najkraća NBA karijera svih vremena: 3,9 sekundi i više nikad

Na teren je prvi i posljednji put kročio januara 2010. godine, kao član Klipersa na meču sa Bostonom

12021 pregleda 3 komentar(a)
Foto: ESPN
Foto: ESPN

Mnogo je neobičnih priča u profesionalnom sportu, mnogo je sportista koji su mogli mnogo, a postigli malo, zbog spleta okolnosti, ili životnog stila...

S obzirom na popularnost, sistem takmičenja i društvene okolnosti, takvih priča je, možda, i najviše u američkoj košarci...

Jednu od takvih ima Džejmson Kari - to je košarkaš sa najkraćom NBA karijerom u istoriji.

Kari je na terenu proveo ukupno 3,9 sekundi, a bez dodira sa loptom.

Na teren je prvi i posljednji put kročio januara 2010. godine, kao član Klipersa na meču sa Bostonom.

Do kraja treće četvrtine ostalo je 3,9 sekundi, kada je ušao sa klupe i više se nije vratio. Nikad.

Džejmson (dobio je ime po ocu Džejmsu i stricu Leonu) bio je zaista talentovan igrač. Kao srednjoškolac u Sjevernoj Karolini imao je nevjerovatne brojke, a ukupno je u posljednjoj godini upisao 3.302 poena (skoro 40 u prosjeku), više i od Majkla Džordana i Džejmsa Vortija, koji su, takođe, u toj saveznoj državi počeli svoj košarkaški put.

I njemu je ponuđeno da nastavi na slavnom koledžu Sjeverna Karolina, u dresu popularnih Tar Hilsa, dogovorio je dolazak i stipendiju.

Ali, jednog jutra, dok je bio na času umjetnosti, dobio je poziv direktora.

"Mislio sam da ću da dajem autograme", rekao je nedavno.

U kancelariji su ga sačekali inspektori i uhapsili ga zbog prodaje marihuane - policajcu u civilu.

Priznao je krivicu, pušten je uslovno i morao je da radi 200 sati u društveno korisnim službama. Bio je isključen iz tima i, što je bilo najgore, Univerzitet Sjeverna Karolina mu je oduzeo stipendiju.

Preselio se u Oklahomu, igrao korektno, došao na draft 2007. godine, kada su ga birali Bulsi sa 51. mjesta i proslijedili u razvojnu ligu.

Počeo je da se polako nameće, da bi opet upao u nevolje. Uhapšen je zbog toga što je mokrio na ulici, optužen za lakše krivično djelo, ali je ugrozio reputaciju u klubu koji bi mogao da mu pruži NBA šansu.

Čikago ga se ubrzo odrekao, Kari kratko stigao do Evrope (Ortez), odigrao svega nekoliko utakmica prije nego što se vratio u SAD, u G-ligu, prvo u Ajovu, pa u Springfild, sve dok 22. januara 2010. nije dobio poziv Klipersa, za desetodnevni ugovor.

Dva dana kasnije dobio je tih "famoznih" 3,9 sekundi, a 26. januara je otpušten, nakon što su Klipersi doveli Bobija Brauna. Za raskid ugovora dobio je 100.000 dolara.

Još četiri godine se bavio košarkom, stizao do Venecuele i Italije, da bi u oktobru 2014. ponovo uhapšen, zbog posjedovanja marihuane i pištolja, a prilikom hapšenja je dao lažno ime.

Proveo je četiri mjeseca u zatvoru, pokušao da se vrati košarci, sve dok nije doživio tešku saobraćajnu nesreću, koja mu je zauvijek prekinula karijeru, sa 28 godina.

Kada se oporavio vratio se u u Oklahomu, gde je radio u fabrici hrane za pse i kao dostavljač.

Volontirao je kao trener u studentskom timu, ali ga je dosije spriječio da napreduje.

"Bio sam čovjek sa šest ili sedam zločina, a i crnac sa tetovažama po cijelom tijelu", rekao je.

Zaposlio se kao vozač kamiona i jednom mu se sreća nasmiješila. Njegov šef je bio navijač Oklahome Tandera.

Predložio je da vodi dječji tim, da radi individualno sa djecom.

I dobro mu ide.

"Uživam, stabilan sam, moći ću ovo dugo da radim", rekao je.

A šta je ostalo od NBA?

"Zaista sam mogao da igram. Znam da bih mogao. Nije se dali, ali ako razmislite, ja sam verovatno najplaćeniji igrač po sekundi u istoriji NBA lige", zaključio je Kari.

Bonus video: