Budućnost traži beogradski het-trik

U 2. kolu ABA lige, večeras od 21 čas, Budućnost Voli gostuje Crvenoj zvezdi. Oba tima oslabljena neigranjem važnih košarkaša

7577 pregleda 15 komentar(a)
Zoran Nikolić i Ognjen Kuzmić u majstorici finala prošle sezone, Foto: ABA liga
Zoran Nikolić i Ognjen Kuzmić u majstorici finala prošle sezone, Foto: ABA liga

Već decenijama, od uspona kluba iz Njegoševog parka krajem prethodnog milenijuma, Crvena zvezda je jedan od najvećih rivala Budućnosti. Posljednjih godina to rivalstvo je postalo “otrovno”, zbog tri uzastopna finala ABA lige u kojima se nisu birala sredstva da se dođe do cilja - titule i plasmana u Evroligu.

Podgoričani će ove sezone vrebati šansu iz prikrajka, jer je Partizan doveo najtrofejnijeg evropskog trenera Željka Obradovića i uložio mnogo u tim, čime je, bar na papiru, postao najozbiljniji konkurent “vječitom” rivalu.

Ali, sa Aleksandrom Džikićem, koji je 2018. donio istorijsku titulu i ozbiljnim pojačanjima, “plavi” sigurno neće ni pred kim drhtati. Cilj je bar polufinale plej-ofa, a večeras bi moglo da se zna da li Budućnost ima “štofa” i za nešto više, jer će u velikom derbiju 2. kola, od 21 čas, gostovati Zvezdi.

To će biti treća sezonu zaredom da Budućnost u 2. kolu ABA lige gostuje u glavnom gradu Srbije. Prije dvije godine je savladala Zvezdu, lani Partizan, a večeras će pokušati da opet sruši „crveno-bijele”.

Neće ovaj duel biti pravi pokazatelj snage timova, jer Džikić ne može da računa na Džejkoba Vajlija i Danila Nikolića, dok u timu Dejana Radonjića nema Erona Vajta, Branka Lazića i Maika Cirbesa, a za Ognjena Dobrića i Dejana Davidovca se još ne zna da li će nastupiti, baš kao i ni za Ostina Holinsa.

„Obje ekipe imaju probleme, ali pokušavamo da radimo i pored toga. Očekujemo da Zvezda ima više igrača u rotaciji u odnosu na utakmicu u Istanbulu, gdje je dobro namučila Fenerbahče. To je iskusan sastav, koji maksimalno koristi situaciju manjeg broja igrača na raspolaganju i baš zbog toga igra sa više slobode u napadu”, istakao je Džikić.

Trener Budućnosti je zbog izostanka nekoliko centara tokom priprema morao da pomjera igrače na pozicije koje nisu njihove, a slično radi i Radonjić.

„Spremali smo se za njihovu nižu postavu sa Mitrovićem na ‘petici’ i Kalinićem na ‘četvorci’, kao i formaciju sa dva plejmejkera istovremeno na terenu. Znamo da nas očekuje tvrda utakmica protiv čvrste i agresivne odbrane i podrške njihovih navijača. Uz to, biće to prva utakmica protiv igrača koji je promijenio istoriju kluba, biće interesantno kako će ko individualno reagovati na to”, aludirao je 50-godišnji Beograđanin na prelazak Nikole Ivanovića u Crvenu zvezdu.

Osim nekadašnjeg idola navijača Budućnosti, iz Podgorice je ovog ljeta u redove „crveno-bijelih” otišao i bivši kapiten tog kluba, Luka Mitrović, a suprotnim smjerom je stigao Marko Jagodić-Kuridža.

„Ovo je jedna od težih utakmica u sezoni. Znamo kakva je Crvena zvezda ekipa i šta nas očekuje. Želimo da damo maksimum, pokušamo da izvučemo što bolji rezultat i da vidimo gdje smo u odnosu na njih”, naglasio je iskusni krilni centar.

Iako je bila bez četiri igrača koja bi trebalo da imaju važnu ulogu, Zvezda je u petak, na startu Evrolige, namučila Fenerbahče u azijskom dijelu Istanbula i izgubila 61:57. Budućnost je, s druge strane, imala osam dana da se pripremi za veliki derbi.

„Zvezda je evroligaška ekipa, sa dobrim pojedincima. Dosta je uložila i biće dobro da se izmjerimo sa njom. Imamo neke zamisli i probaćemo da ih sprovedemo u djelo. Odbrana i koncentracija bi trebalo da dođu do izražaja, ali ne mora da znači da će nam to biti dovoljno za pobjedu. Moramo da odigramo našu najbolju utakmicu i da damo sve od sebe da pobijedimo”, poručio je srpski internacionalac.

Radonjić: Veoma važan meč, iako je tek 2. kolo

Dejan Radonjić je tokom ljeta formirao jak tim, ali su uslijedili veliki problemi sa povredama i bolestima.

„Kao i protiv Fenerbahčea. Lazića i Vajta neće biti u timu, Cirbes je u izolaciji zbog kovida, a zbog zdravstvenog stanja Dobrića i Davidovca ćemo na dan utakmice donijeti odluku da li će igrati. Na to se nadovezala i nova situacija sa Ostinom Holinsom, koji je nakon proklizavanja protiv Fenerbahčea zaradio povredu i pitanje je da li će moći da igra”, rekao je Radonjić.

Najtrofejniji trener u istoriji Budućnosti cijeni ekipu Aleksandra Džikića.

„Budućnost je napravila vrlo respektabilan tim, pun kvaliteta i iskustva igranja na najvišem nivou. Takođe, povratkom trenera koji je donio trofej ABA lige jasno je stavila do znanja da su joj ambicije najviše. I da smo kompletni, sigurno bi nas čekao težak meč. Ova utakmica je izuzetno značajna, bez obzira na to što je tek 2. kolo”, jasan je 51-godišnji Podgoričanin.

Bonus video: