Lovćen kreće u avanturu - vječiti učesnik igra protiv debitanta

Cetinjski klub, koji je jedini igrao sve četiri prethodne sezone drugog ranga regionalnog takmičenja, novu sezonu počinje danas (15 časova) protiv Pelistera

3931 pregleda 3 komentar(a)
Ne želi alibi u velikim promjenama u sastavu: Petar Jovanović, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović
Ne želi alibi u velikim promjenama u sastavu: Petar Jovanović, Foto: ABA liga/Dragana Stjepanović

Nakon Podgorice i Sutjeske, nastup u novoj sezoni ABA 2 lige počinje jedini klub kojem će ovo biti peto učešće u drugom po kvalitetu regionalnom takmičenju - Lovćen.

Cetinjani, kojima je najveći uspjeh 6. mjesto iz inauguralne sezone 2017/2018, prvi meč odigraće danas (15 časova) protiv debitanta u ABA 2 ligi, makedonskog Pelistera. Dva dana kasnije, rival će biti još jedan novajlija, Vrijednosnice iz Osijeka.

Liga će se i ove sezone igrati u tzv. “balonima”, a prvi od pet je na Zlatiboru. Kasnije su domaćini Osijek, Sarajevo, Banjaluka i Široki Brijeg, a to je najveći hendikep upravo za Lovćen, jer je njemu domaći teren decenijama jedan od najjačih aduta.

- Na startu smo hendikepirani, jer znamo što Lovćenu godinama predstavljaju navijači i domaći teren, na kojem smo u svakoj utakmici 30 odsto bolji. Nijesmo ni znali da li ćemo zbog problema nastupiti u regionalnom takmičenju. Dosta smo kasno počeli sa formiranjem ekipe, igrači su zajedno svega 15 dana, a nedostaje nam ih još nekoliko, koje ćemo dovesti nakon prvog turnira - rekao je Petar Jovanović.

Šef struke Lovćena ne želi alibi. Naprotiv - najavljuje dvije pobjede na srpskoj planini.

- S obzirom na to da su našim rivalima šampionati uveliko počeli, imao sam priliku da se uvjerim u njihov potencijal. To su dvije dobre ekipe. Ali, nismo došli na Zlatibor samo da igramo, nego ako se već takmičimo, idemo da pobijedimo. Alibija nema.

Cetinjani su promijenili puno igrača tokom ljetnje pauze. Otišli su lideri tima Miloš Popović, Milutin Đukanović, Rodi Piters, Noa Starki i mnogi drugi.

Stigli su Petar Kusovac iz Teoda, Marko Mugoša iz Mornara, Marko Perović iz makedonskog Euro Nikela, Ilajdža Klarans iz Osijeka, doskorašnji student Univerziteta Kalifornija Stejt Long Bič, Ajzea Vošington, kao i Miki Novović iz danskog Nestveda.

- Osam-devet igrača od prošle godine nije tu. To će biti problem ovoj ekipi, ali očekujem za mjesec da će situacija po tom pitanju biti mnogo bolja. Nije lako uklopiti nove igrače u novi sistem, a i fizička priprema ekipe nije na maksimalnom nivou upravo iz tih razloga - istakao je Jovanović.

Primarni cilj Lovćena je, ipak, domaće prvenstvo.

- Dočekaćemo početak naše lige mnogo spremnije, nego start ABA 2 lige. Lovćen uvijek želi da bude u vrhu, među dvije prve ekipe i da kroz domaći šampionat obezbijedi plasman u ABA 2 ligu. Jedva čekam da počnu utakmice u našoj dvorani, da se napune tribine, i da uz navijače cetinjski teren bude neosvojiva tvrđava - zaključio je Jovanović.

Bonus video: