Čikago na crnogorski pogon, Dončić prvi favorit za MVP-a

Nova NBA sezona počela jutros duelom prvog favorita Bruklina i branioca titule Milvokija. Crnogorski ljubitelji košarke pratiće Bulse zbog Nikole Vučevića i Marka Simonovića, ali i našeg nekadašnjeg reprezentativca Džavontea Grina

6912 pregleda 24 reakcija 4 komentar(a)
Adut Čikaga pod koševima: Nikola Vučević, Foto: Reuters
Adut Čikaga pod koševima: Nikola Vučević, Foto: Reuters

U sezoni kada NBA liga slavi 75. godišnjicu, četvrta najuspješnija franšiza u istoriji pokušaće da se vrati u plej-of nakon četiri uzastopna neuspješna pokušaja.

I to će pokušati da uradi na crnogorski pogon - za šestostrukog prvaka Čikago igraće dvostruki učesnik Ol-stara, Baranin Nikola Vučević, ruki iz Kolašina Marko Simonović i Amerikanac koji je odigrao nekoliko utakmica za reprezentaciju Crne Gore, Džavonte Grin.

Bulsi su tokom ljeta napravili nekoliko veoma zanimljivih poteza na tržištu, zbog čega su stručnjaci u SAD procijenili da je to tim koji je najviše napredovao između dviju sezona. Stigli su iskusni Demar Derozan, drugi pik sa drafta 2017. Lonzo Bol, šampion sa LA Lejkersima iz 2020, Aleks Karuzo, kao i Toni Bredli. Uz Vučevića, lider tima biće Zek Lavin.

- Izuzetno smo eksplozivni u napadu, kad zategnemo odbranu bićemo izuzetno opasni za sve. Imamo gomilu momaka koji igraju jedan za drugog, koji su veoma nesebični i uradiće sve da pobijede - rekao je Lavin nakon meča sa Memfisom i četvrtog trijumfa na isto toliko utakmica u predsezoni.

Liga je počela rano jutros, a na terenu su bili najveći kandidati za titulu - prvi favorit po bukmejkerima, Bruklin Nets, dočekao je trećeg, aktuelnog šampiona Milvoki Baks, a u kalifornijskom derbiju sudarili su se broj dva i četiri, LA Lejkersi i Golden Stej Voriorsi.

Bruklin je prethodnih sedmica bio u centru pažnje zbog slučaja Kajrija Irvinga. Sjajni bek uporno odbija vakcinaciju protiv koronavirusa, zbog čega ne može da uđe u javne objekte na teritoriji države Njujork, pa ne može ni da igra u “Barklis centru” u Bruklinu.

Postojala je opcija da samo trenira sa ekipom i igra na gostovanjima (osim Njujork Niksima), ali je poslije dugog vaganja generalni menadžer Šon Marks odlučio da ga udalji iz tima dok se ne vakciniše ili se promijene pravila.

- Ovo je između Irvinga i Njujorka, mi nismo za ovo nadležni. Ali, mislim da bi najbolje bilo da su svi igrači vakcinisani - rekao je komesar NBA Adam Silver.

I pored muka sa Kajrijem, bukmejkeri i stručnjaci smatraju da su Netsi, sa potpuno zdravim Kevinom Durentom, Džejmsom Hardenom i još mnogo dobrih igrača, predvođeni sa klupe nekada fenomenalnim plejmejkerom Stivom Nešom, prvi favoriti za titulu. Zato je kvota da će biti šampioni oko 4.

NBA
foto: Graphic News

Za to je više razloga. Dovoljno je sjetiti se da su Netsi prošle sezone jedva ispali u polufinalu Istoka od kasnijeg šampiona Milvokija, iako Irving nije igrao, a Harden je bio limitiran, jer je već u 43. sekundi serije istegao zadnju ložu i jedva se kretao. Zbog toga je Durent igrao praktično sve vrijeme, a sada će moći da odmara i tokom najvažnijih utakmica.

Druga saga koja je zabavljala ljubitelje NBA se tiče Bena Simonsa i Filadelfije. Australijanac je samovoljno napustio tim, jer je htio da ode, ali nijedna ponuda za trejd nije zadovoljila Sikserse. Prvi pik sa drafta 2016. se ipak vratio u tim “lakši” za nekoliko miliiona dolara, ali će propustiti meč sa Nju Orleans Pelikansima na otvaranju sezone, jer ga je trener Dok Rivers izbacio sa jučerašnjeg treninga zato što nije htio da učestvuje u odbrambenoj akciji.

- Ometao nas je. Rekao sam mu: Bilo bi dobro da odeš, Bene - istakao je Rivers.

Koliko je situacija “otrovna”, govore i riječi prve zvijezde tima, Džoela Embida.

- Mogao bih da budem bejbisiter ako bi neko želio da sluša, ali to nije moj posao. Taj me čovjek uopšte ne zanima.

Prošle sezone je Srbin Nikola Jokić postao prvi igrač sa ex-YU prostora koji je proglašen za MVP-a lige, a sada je prvi favorit, i po generalnim menadžerima timova, i po bukmejkerima, Slovenac Luka Dončić. Kvota na njega je oko 6,50, a slijede Embid, Djurent (po 8), Janis Adetokunbo (9), Stef Kari (10), Lebron Džejms, Dejmijan Lilard (po 13), pa tek onda Jokić (16).

Bonus video: