Nova košarkaška mapa Evrope: NBA stiže na Stari kontinent, FIBA i Evroliga razgovaraju o rješenju?

Prethodnih dana se spekulisalo da su klubovi u Evroligi nezadovoljni saradnjom sa Đordijem Bartomeuom, čovjekom koji je godinama bio na čelu elitnog evropskog takmičenja

6167 pregleda 4 komentar(a)
Foto: NBA.com
Foto: NBA.com

Svjetska košarkaška federacija (FIBA) je potvrdila da je nedavno razgovarala sa Evroligom o prevazilaženju razlika i problema, koji traju već dvije decenije.

Na sastanku je prisustvovao i predstavnik NBA lige.

"FIBA potvrđuje da je, nakon poziva upućenog predsjedniku i izvršnom direktoru evroligaške košarke i akcionarima Evrolige (ECA), održan sastanak sredinom septembra na kojem se razgovaralo o ujedinjenju evropske košarke. Kao ključni akter za rast našeg sporta i dugogodišnji FIBA ​​partner, NBA je takođe bila pozvana i učestvovala na sastanku. Nakon diskusije, sve strane su se složile da održavaju redovne sastanke u narednim mjesecima”, navodi se u saopštenju FIBA.

Juče je španska Marka objavila informaciju da NBA planira da u saradnji sa Fibom osnuje svoju ligu u Evropi.

Prethodnih dana se spekulisalo da su klubovi u Evroligi nezadovoljni saradnjom sa Đordijem Bartomeuom, čovjekom koji je godinama bio na čelu elitnog evropskog takmičenja.

Marka je pisala da se sprema takmičenje - NBA Evropa, koje bi okupljalo klubove iz ključnih košarkaških centara kontinenta.

"NBA Evropa sanja da ujedini Madrid, Barselonu, Moskvu, Kaunas, Tel Aviv, Beograd, Atinu... U tome ima podršku FIBA", javila je "Marka".

To, međutim, ne znači da bi Real igrao sa Lejkersima, već da bi evropski klubovi imali svoju ligu, zatvorenog tipa, po NBA modelu...

Najavljuju se novi sastanci u predstojećim mjesecima...

Bonus video: