Dubljević: Prvi put sam negativac u „Morači”

Budućnost protiv Valensije u 2. kolu Evrokupa (19)

12704 pregleda 11 komentar(a)
Bojan Dubljević slavi pobjedu Budućnosti nad Valensijom 20. marta 2012. godine, Foto: Savo Prelević
Bojan Dubljević slavi pobjedu Budućnosti nad Valensijom 20. marta 2012. godine, Foto: Savo Prelević

U martu 2012. godine, tada golobradi 20-godišnjak je zadavao velike muke Valensiji i bio heroj pobjede Budućnosti u prvom meču četvrtfinala Evrokupa (75:71).

“Narandža” je sedam dana kasnije ubjedljivo trijumfovala (85:63), kasnije stigla do trećeg od šest klupskih finala drugog po kvalitetu evropskog takmičenja, ali niko tada nije mogao da zna da će baš on postati najveća legenda Valensije.

Devet i po godina kasnije, nekada golobradi mladić je ušetao u “Moraču”, prvi put kao rival. Glavom i sada već dugom bradom - Bojan Dubljević. Kapiten kluba iz jednog od najljepših gradova Evrope priznaje da mu je neobično što će prvi put u dvorani u kojoj se mnogo puta radovao, posljednji put plasmanu na Svjetsko prvenstvo u Kini, biti na suparničkoj strani.

- Dosta mi je čudno, jer dolazim u “Moraču” kao negativac, sa druge strane. To je sport, mislim da je Budućnost sjajna ekipa i igra odlično. Mi imamo dosta povrijeđenih igrača, ja se vraćam poslije povrede, kao i Klemen Prepelič, koji je duže pauzirao. Biće izuzetno teško, nismo ni trenirali kao ekipa, ali smo došli da se borimo i damo maksimum - rekao je Nikšićanin koji je prije tri dana proslavio 30. rođendan.

Dubljević je vlasnik brojnih rekorda u Evrokupu, a i najbolji je strijelac u istoriji Valensije.

- Znate me, da to ne gledam puno, ali mi prija kad to čujem. Nisam mogao da zamislim da ću ostati u jednom klubu toliko dugo, da ću napraviti to što sam napravio, ponosan sam što sam dio istorije ovakvog kluba.

Nije igrao nekoliko posljednjih mečeva, jer se povrijedio na meču sa Realom, ali bi trebalo da večeras (19 časova) zaigra protiv kluba čiji je dres nosio dvije sezone.

- Ne mogu da kažem da sam još 100 odsto spreman, ovo mi je prvi trening sa ekipom. Ali, tu sam da dam maksimum, koliko god mogu.

Dubljević nije znao da zbog aktuelne epidemiološke situacije nije dozvoljeno da bude mnogo navijača u dvorani (zvanično može 100 gledalaca, ali biće ih više).

- Znamo kakvi su navijači ovdje, ja to najbolje znam. Mislim da će to biti dobar dan za košarku, da će svi moći da uživaju u predstavi. Prošle godine smo igrali u praznim dvoranama, bilo je stvarno teško. Navijači su, ipak, ti koji vam daju gorivo da date svoj maksimum. Kad je prazna sala, malo je bezveze.

Evrokup je kvalifikaciono takmičenje za Evroligu, legenda Valensije ne krije želju da opet zaigra u tom takmičenju.

- Ambicije su, sigurno, da se vratimo u Evroligu. Problem su povrede, kojih imamo dosta, i ne znam kako ćemo na kraju završiti. Ali, nadam se da ćemo ostvariti cilj i izboriti Evroligu.

Ono što najviše zanima ljubitelje crnogorske košarke je da li će Dubljević igrati za nacionalni tim u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo. “Crveni” krajem novembra igraju sa Francuskom i Portugalom, a jasno je da su mnogo bolji tim sa kapitenom, koji nije igrao od Mundobasketa u Kini u septembru 2019.

- Najgora je stvar što ne možeš da znaš da li ćeš se povrijediti, kako će zdravlje da te služi. Do početka kvalifikacija ima mjesec, vidjećemo kako će biti - zaključio je Dubljević i najavio da će biti u nacionalnom timu ako bude zdrav.

Bonus video: