Skariolo: Biće teško protiv Budućnosti, to je jedan od kandidata za finale

Serđo Skariolo je dva puta gostovao u Podgorici i oba puta pobijedio - u ferbuaru 2001. u revanšu osmine finala Evrolige sa Realom (76:62) i sa Španijom u novembru 2017. (79:66), na otvaranju kvalifikacija za Mundobasket u Kini, na kojem je dvije godine kasnije osvojio zlato

14173 pregleda 2 komentar(a)
Foto: virtus.it
Foto: virtus.it

U Beogradu večeras prvi od dva velika derbija 2. kola Evrokupa igraju timovi sa kojima je Željko Obradović bio prvak Evrope, Partizan i Huventud, drugi je na programu sjutra veče (19 časova) u Podgorici.

Budućnost Voli će se u „Morači” sudariti sa jednim od favorita za finale i plasman u Evroligu, Virtusom, na čijoj klupi sjedi drugi najtrofejniji aktivni stručnjak u Evropi, tik iza Obradovića - Serđo Skariolo.

Italijan koji je vodio reprezentaciju Španije kroz njene najljepše godine i osvojio četiri zlatne, srebrnu i dvije bronzane medalje sa braćom Gasol i drugovima, ovog ljeta se vratio u Italiju.

Opet je u Bolonji, ali ne na klupi Fortituda, već Virtusa, koji ulaže ogroman novac da bi se vratio u Evroligu, gdje ga nema od sezone 2007/2008.

Koliko je blizu tom cilju, znaće se možda već sjutra veče ako osvoji dvoranu u kojoj je sedam dana ranije pala Valensija.

„Biće ovo težak meč za nas. Budućnost ima veoma dobar tim, velike, fizički moćne igrače, iskusne, koji igraju u čvrstom sistemu, sa veoma iskusnim trenerom. Znamo da će biti težak meč, nadam se da će biti težak i za našeg rivala, ako odigramo dobar meč”, rekao je 60-godišnjak iz Breše.

Zna se šta je želja Virtusa, ali Skariolo je svjestan da ima mnogo kandidata za plasman u Evroligu.

„Četiri-pet timova cilja da bude u finalu: Budućnost, Partizan, Lokomotiva Kubanj, Valensija, Cedevita, možda još neko. Ovo je izuzetno izbalansirano takmičenje, ne vidim veliku razliku između ovih pet-šest ekipa”.

Evrokup se od ove sezone igra u novom formatu, sa 18 kola u grupnoj fazi i onda sa samo po jednom utakmicom od osmine finala na terenu bolje plasiranog tima.

„Ne dobija se nagrada na najpošteniji način, jer svašta može da se dogodi u jednom danu. Konsenzus u evropskoj košarci je da se nikome ne sviđa ovaj format. Ali, tako je kako je, moramo da se takmičimo u formatu koji imamo i probamo da uradimo najbolji posao”.

Skariolo je sa 29 godina bio šampion Italije kao trener Skavolinija, a na drugi pehar u matičnoj zemlji je čekao više od tri decenije, jer je u septembru osvojio Superkup.

Krenuo je i sa četiri pobjede u Seriji A, ali je izgubio dva posljednja meča, od Napolija i novajlije, Dertone iz Tortone.

„Ovo je potpuno novi tim, sa mnogo novih igrača i sa nevjerovatno velikim brojem povreda, čak i onim zbog kojih su glavni igrači završili sezonu. Prvih nekoliko mjeseci je bilo prilično problematično, ali nam je važno da smo osvojili prvi pehar u Italiji i da imamo 2:0 u Evrokupu. To su nam glavni zadaci sada, jer u domaćem šampionatu imamo mnogo mečeva da se oporavimo i onda plej-of u kojem se igra na tri ili četiri pobjede. Mnogo sam više zabrinut zbog našeg fizičkog stanja i zdravlja, koje uopšte nije dobro, nego zbog ta dva poraza. Nadam se da će biti bolje u nekoliko narednih sedmica, jer povrede čine težim da treniramo i ozbiljno napredujemo i rastemo”.

Skariolo je dva puta gostovao u Podgorici i oba puta pobijedio - u ferbuaru 2001. u revanšu osmine finala Evrolige sa Realom (76:62) i sa Španijom u novembru 2017. (79:66), na otvaranju kvalifikacija za Mundobasket u Kini, na kojem je dvije godine kasnije osvojio zlato.

„Ne znam kakvo je sada pravilo o broju gledalaca, teško je onda to i porediti. Sjećam se te utakmice sa Realom, bilo je to prije više od 10 godina”.

Na podsjećanje da se taj meč igrao prije 20 godina, Skariolo se nasmijao i odgovorio:

„Starimo, čovječe, šta da kažem. Bila je sjajna atmosfera, bilo je teško, a bilo je vrelo i sa nacionalnim timom. To je bila prva utakmica u FIBA prozorima i niko nije znao šta se dešava, kakva da nam budu očekivanja. Bilo nam je veoma važno da izvučemo pobjedu. To nam je dalo samopouzdanje, jer nam je nedostajalo 17-18 najboljih igrača. To je bio potpuno novi tim, dobro se sjećam te pobjede, bila je veoma lijepa”,

Bonus video: