Nikola Vučević je spreman da se "žrtvuje" za Bulse: Težak je život visokih momaka

Vodeći je igrač u skokovima i jedini sa dabl-dabl prosjekom (13,8 poena i 10,8), izjednačen je sa plejmejkerom Lonzom Bolom u asistencijama (4,5), treći u timu u ukradenim loptama

8671 pregleda 0 komentar(a)
Foto: NBA
Foto: NBA

Poslije deset godina NBA karijere, u kojoj je stekao reputaciju jednog od najboljih centara lige i status dvostrukog ol-star igrača, Nikola Vučević je promijenio status i ulogu u timu kome igra.

Bio je neprikosnoveni lider Orlanda, koji je, međutim, bio na marginama, kvalitetom i rezultatima daleko od visokog nivoa.

Crnogorski as je sada u Čikagu dio snažnog tima, jedna od zvijezda, a njegov poenerski učinak je daleko ispod prosjeka, koje je imao na Floridi, ali i kada je u trejdu u drugom dijelu prošle sezone stigao u Bulse.

Lideri su Zek Lavin i Demar Derozan, ali Vučević kaže da ne samo da razumije dinamiku igre, već se osjeća prijatno u ulozi sa ciljem da doprinese uspjehu tima.

„Očigledno, moja uloga je malo drugačija od one koju sam imao ofanzivno prošle godine kada sam došao iz Orlanda“, priznao je Vučević.

„Ima više talenta u ekipi i više momaka koji mogu da postignu koš, tako da je za mene malo drugačije u ofanzivi. Pokušavam da radim različite stvari, dodavanja, defanzivne skokove - postoji mnogo načina na koje možete da utičete na igru, 'skrining' i ostalo što može da pomogne timu. Kada imaš toliko talenta oko sebe, moraš da se prilagodiš, malo promijeniš igru i igraš na drugačiji način. I to je ono što sam pokušavao da uradim".

„Još učimo da igramo jedni sa drugima“, rekao je Crnogorac.

"Za neke od momaka je možda prilagođavanje da igraju sa visokim igračem koji može da šutira kao ja. To je proces učenja i građenja hemije. Bilo je utakmica u kojima sam imao mnogo šuteva, na prošloj nisam imao toliko. U svakom slučaju, nema razloga za brigu".

Vučević je ponovio da igra košarkaša na njegovoj poziciji zavisi i od saigrača.

"To je taj težak život visokih momaka", rekao je, kroz smijeh, Vučević.

„Bekovi imaju loptu, to je u redu. Mislim da najvažnije kako da se uklopim u sve to. Razumijem da možda neću moći da imam brojke kao u Orlandu, ali je to sasvim u redu. Mislim da i momci to razumiju, pa samo pokušavamo da radimo na tome. Očigledno, znamo da su Zak i Demar glavni strijelci, ali mislim da nakon njih ima mnogo prilika za mnoge momke."

Bulsi su na skoru 6-2, tako da nema razloga da se sugeriše da nešto nije u redu u njihovoj igri ili da su potrebne promjene.

Vučević je na prethodna dva meča šutirao neuobičajeno loše, ali istovremeno radi i druge stvari.

Vodeći je igrač u skokovima i jedini sa dabl-dabl prosjekom (13,8 poena i 10,8), izjednačen je sa plejmejkerom Lonzom Bolom u asistencijama (4,5), treći u timu u ukradenim loptama.

„Mislim da svi moramo bolje da mu pomognemo“, rekao je trener Bili Donovan.

„Mislim da ima trenutaka kada je u poziciji u kojoj možda lopta ponekad stigne prerano i nema baš priliku da se postavi. Ili ga nalazimo prekasno i možda to ne očekuje. Momci koji imaju loptu moraju bolje da urade posao da ga pronađu. Potreban nam je Vuč. Moramo da budemo u stanju da mu olakšamo posao. Poenta je je u tome da svi momci rade zajedno, ali moramo da nađemo način da ga više uključimo, ne kao protiv Filadelfije", kazao je Donovan misleći na posljednji meč u kome je Vučević upisao četiri poena i imao samo sedam šuteva.

"Potreban nam je Vuč da bude ono što jeste. Ali, mislim da su svi momci pobjede postavili kao najvažniju stvar ove sezone."

Bonus video: