„Crvene” kreću protiv velesile

Crnogorske košarkašice otvaraju kvalifikacije za Evropsko prvenstvo duelom protiv Rusije u “Bemax areni” (18.30 h)

3932 pregleda 2 komentar(a)
Foto: Fiba basketball
Foto: Fiba basketball

Prva prepreka na putu ka sedmom uzastopnom nastupu na evropskim prvenstvima, košarkašicama Crne Gore biće velesila, nacija koja je obilježila istoriju “kraljice igara” na Starom kontinentu - Rusija.

Bivši SSSR je igrao 22 puta na prvenstvima Evrope i osvojio čak 21 zlatnu i jednu srebrnu medalju. Od raspada zemlje je osvojio još osam odličja na kontinentalnim šampionatima - po tri zlatna i srebrna, te dva bronzana, ali posljednje prije 10 godina. Na prethodnom Eurobasketu, “zbornaja” je bila šesta i veliki je favorit u grupi F kvalifikacija za šampionat u Izraelu i Sloveniji.

U tim Aleksandra Kovaljova je sedam igračica iz tri ruska učesnika Evrolige, između ostalih i lideri aktuelnog prvaka Evrope Marija Vadjejeva i Anastasija Šilova.

Sve to govori koliko težak zadatak večeras (18.30) u “Bemax areni” čeka “crvene”, koje će zbog pozitivnog testa na koronu selektorke Jelene Škerović voditi njen prvi pomoćnik, Alberto Antunja.

- Rusija je od posljednjih 17 utakmica izgubila samo tri, igrala je četvrtfinale Eurobasketa. Ima dobru generaciju, odlično igra i neće biti lak meč za nas. Pripremamo se veoma dobro, košarkašice su uzbuđene što opet igraju kod kuće, imaćemo šansu - poručio je 30-godišnji Španac.

Antunja će se potruditi da se odsustvo nekadašnje kapitenke Crne Gore ne osjeti.

- Ona vjeruje u mene, mi vjerujemo u košarkašice i mislim da znaju dobro kako želimo da igramo. Igraćemo sa istom energijom, svi znamo koji je naš cilj i za šta se borimo. Svaki meč je izuzetno važan u kvalifikacijama. I ako izgubimo, nije isto da li će biti sa tri ili 20 razlike - poručio je Antunja.

Nakon što su se od nacionalnog tima oprostile Jelena Dubljević i Snežana Aleksić, najveća odgovornost će biti na Milici Jovanović.

- Naravno da će faliti iskustvo Jelene i Sneže, ali mlađe košarkašice donose veliku energiju, borbenost, želja za radom, za pobjedama i to ćemo iskoristiti na najbolji mogući način. Smatram da jakom odbranom, smirenošću i donošenjem pravih odluka, što nam je bio problem na Eurobasketu, možemo da odigramo jako dobar meč. Sigurno nećemo dozvoliti nikom da se poigrava na našem terenu - rekla je 32-godišnja Nikšićanka.

Krilna košarkašica Crne Gore je nedavno u dresu Miškolca blistala u FIBA Evrokupu protiv ruske Nike (26 koševa i sedam skokova za indeks 35), a za taj tim igraju tri ruske reprezentativke, između ostalih i sjajna Raisa Musina. - Musina je odličan napadač i ima veliku slobodu u igri. Na nju bi trebalo obratiti veliku pažnju, kao i na Vadjejevu koja igra Evroligu od 17 godine i vjerujem da će te dvije igračice nositi najveći teret. Mislim da smo se dobro pripremile za to - jasna je Jovanovićeva.

Bonus video: