Bez pomoći države nema budućnosti za Budućnost

U posljednje dvije godine nismo dobili ni centa od države. Sve finansiramo mi privatnici, nekako se još “krpimo”, kaže za “Vijesti” predsjednik Budućnost Volija, Dragan Bokan

31026 pregleda 80 komentar(a)
Tri najplaćenija igrača zajedno ne zarađuju kao Kevin Panter u Partizanu: Vladimir Micov, Vili Rid i Džastin Kobs, Foto: SAVO PRELEVIC
Tri najplaćenija igrača zajedno ne zarađuju kao Kevin Panter u Partizanu: Vladimir Micov, Vili Rid i Džastin Kobs, Foto: SAVO PRELEVIC

Iz godine u godinu, svote koje klubovi u evropskoj košarci troše vrtoglavo rastu, a prihodi ili opadaju ili stoje na istom nivou. Španski mediji su prije nekoliko dana objavili frapantan podatak - košarkaške sekcije Reala i Barselone su za četiri godine u minusu preko 200 miliona eura!

Trend nije zaobišao ni region, pogotovo ovog ljeta, kada su beogradski “vječiti rivali” odlučili da značajno podignu ljestvicu i počnu da troše milionske cifre na igrače. Kevin Panter je napustio Evroligu i u Partizan stigao za milion i 250 hiljada dolara po sezoni, Nikola Kalinić u Crvenoj zvezdi, po nezvaničnim pričama, prima milion eura.

Država Srbija već godinama ulaže mnogo novca u beogradske velikane, toliko da je i najtrofejniji trener u istoriji evropske košarke, Željko Obradović, prihvatio da poslije 28 godina preuzme svoj Partizan i pokuša da ga preko Evrokupa ili Admiralbet ABA lige vrati u Evroligu. Zvezda je prije nekoliko dana dovela svoju dugogodišnju želju, Stefana Markovića, Nebojša Čović je za B92 rekao da bi do decembra trebalo da stignu i bek i centar, a i “crno-bijeli” traže pojačanje u reketu.

Sa klubovima čiji je budžet preko 10 miliona eura pokušava da se takmiči i Budućnost Voli, koja je sjajno otvorila sezonu i poslije 10 utakmica imala samo jedan poraz, i to na gostovanju Zvezdi, kada je vodila početkom posljednje četvrtine. Podgoričani su, međutim, izgubili dva posljednja meča, od Mege i Venecije, čime su donekle pokvarili sve što su uradili, ali i ogolili probleme sa kojima se suočavaju.

Uprava je tokom ljeta angažovala nekoliko zvučnih pojačanja - dogovorila se sa Vilijem Ridom, vratila Vladimira Micova, te dovela Denis Džeroma Silija, Džejkoba Vajlija i Edina Atića, a iz SC Derbija povukla Igora Drobnjaka. Ali, za takmičenje na dva fronta, pogotovo otkada je Evrokup promijenio format i ima zagarantovanih 18 utakmica, nema dovoljno igrača.

1,25 miliona dolara je godišnja plata Kevina Pantera u Partizanu, tek nešto manje ima Nikola Kalinić u Crvenoj zvezdi. Tri najbolje plaćena igrača Budućnost Volija (Džastin Kobs, Vili Rid i Vladimir Micov) zajedno ne zarađuju koliko Panter

Aleksandar Džikić ove sezone nije dao ni sekundu na terenu dugogodišnjem kapitenu Suadu Šehoviću, a Filip Barović je u posljednjih mjesec igrao samo kada u timu nije bilo Rida (protiv Cedevita Olimpije i Valensije zbog odlaska u SAD, tj. Venecije zbog povrede), zbog čega je cio teret padao na 10 igrača. U ovakvom tempu utakmica, to je nemoguće ispratiti, pogotovo zbog činjenice da Džastin Kobs ima ogromnu minutažu i da se puno troši.

Za vrhunske rezultate u ABA ligi i Evrokupu, naročito ako se mašta o povratku u Evroligu, neophodna je šira rotacija. Ali, za to nema novca, jer nema pomoći države.

- Ne volim da govorim o tome, da “guram” tu priču, ali mi je drago što ste se sjetili da me pitate o tome. U posljednje dvije godine nismo dobili ni centa od države. Sve finansiramo mi privatnici, nekako se još “krpimo”. Imamo obećanja da ćemo dobiti sredstva od Opštine, a prošle sezone to je iznosilo 200 hiljada, ali nas iz državnih organa niko nije zvao, više nego da ne postojimo. Mora da se zna na čemu smo. Budućnost je najznačajniji sportski kolektiv u Crnoj Gori, naravno uz reprezentacije, i neophodno je da vidimo šta misli država o tome. Privreda, jednostavno, ne može da izdrži ovaj nivo finansiranja, kaže za “Vijesti” Dragan Bokan.

Prvi čovjek Budućnosti najavljuje konkretne akcije.

- Neka nam samo kažu da Crnoj Gori nije potreban klub ovakvog nivoa i mogu u roku od mjesec da smanjim budžet i prodam najbolje igrače. Ne tražimo, naravno, da nam država pokriva 80 odsto budžeta, kao nekim drugim klubovima u regionu, ali bi bilo korektno da po polovinu novca obezbijedimo država i mi privrednici - naglasio je Bokan.

U sezoni 2018/2019, kada je igrala Evroligu, Budućnost je značajan dio budžeta pokrila prodajom ulaznica. Tada je u Podgorici vladala “pomama” za košarkom, godišnje karte su planule i pored visokih cijena, jer su svi htjeli da poslije deceniju i po čekanja gledaju najbolje evropske ekipe na djelu.

Pandemija koronavirusa je, međutim, “otjerala” navijače sa tribina, a time što u “Morači”, zaobilaženjem i aktuelnih mjera, na ponekoj utakmici bude četvorocifren broj gledalaca, ne može da se pokrije ni plata najjeftinijeg igrača u timu. Za borbu sa Partizanom, Crvenom zvezdom i Cedevita Olimpijom, kao i svim rivalima u Evrokupu, Budućnosti je neophodna pomoć i još nekoliko igrača u rotaciji. Ako toga ne bude, možda neće biti daleko ni one godine iz prve decenije ovog milenijuma, kada su navijači u Podgorici mogli samo da maštaju o fajnl-foru ili plej-ofu ABA lige...

Rid i Kobs neizvjesni za Zadar

Vili Rid je gostovanje Veneciji završio već u 48. sekundi, kada ga je zamijenio Zoran Nikolić. Američki centar se požalio na bol u listu, zbog čega ga je Aleksandar Džikić izveo sa terena, kako se ne bi rizikovalo da dođe do pucanja mišićnih vlakana.

Džikić se nekoliko sati poslije meča susreo sa novim, potencijalno mnogo većim problemom - Džastin Kobs je jedva hodao zbog bola u skočnom zglobu. Glavni igrač Budućnosti je odigrao 28 i po minuta u dvorani “Talijerćo”, ali vjerovatno nije osjećao jak bol dok mu je zglob bio “vruć”.

Podgoričani u subotu dočekuju Zadar u 8. kolu Admiralbet ABA lige i pitanje je da li će Kobs i Rid igrati.

Bonus video: