Spasojević za "Vijesti": Velika je čast biti reprezentativac, Sutjeska je moj tim

Košarkaš Sutjeske Radosav Spasojević trenutno je jedini od 14 igrača na spisku selektora Boška Radovića koji nastupa u Prvoj ligi Crne Gore

9014 pregleda 0 komentar(a)
Spasojević protiv Islanda na meču pretkvalifikacija za Mundijal, Foto: Savo Prelević
Spasojević protiv Islanda na meču pretkvalifikacija za Mundijal, Foto: Savo Prelević

Prije dvije godine košarkaška reprezentacija Crne Gore ostvarila je istorijski uspjeh i plasirala se na Mundobasket u Kini. Predvođeni selektorom Zvezdanom Mitrovićem “crveni” su prošli dva kruga kvalifikacija, u Aziji bili dio svjetske košarkaške elite, a ovog ljeta počeli su da krče put ka Svjetskom prvenstvu 2023. godine, čiji su domaćini Japan, Indonezija i Filipini.

U međuvremenu, Mitrovića je naslijedio Boško Radović, ekipa nije uspjela da se plasirala na predstojeći Eurobasket, pa je ljetos morala da igra pretkvalifikacioni turnir u Podgorici sa Danskom i Islandom, nakon čega je izborila plasman u narednu fazu kvalifikacija za Mundobasket, gdje su rivali Francuska, Mađarska i Portugal. Kvalifikacije počinju naredne sedmice kada će naša selekcija gostovati Francuzima (26. 11) i dočekati Portugalce (29. 11). Tri ekipe iz grupe prolaze u posljednji ciklus.

Za razliku od prethodnog okupljanja ekipa je jača za Vladimira Mihailovića (Mornar Barsko zlato), Nemanju Radovića (Mursija) i Bojana Dubljevića (Valensija). A jedan od igrača koji je bio tu i u pretkvalifikacijama je košarkaš Sutjeske, Radosav Spasojević. Nikšićanin je ljetos na četiri meča za 27 minuta prosječno postizao osam poena.

Velika je čast biti reprezentativac: Spasojević sa saigračima u nacionalnom timu
Velika je čast biti reprezentativac: Spasojević sa saigračima u nacionalnom timufoto: KSCG/Risto Božović

U razgovoru za “Vijesti” Spasojević govori o predstojećim mečevima “crvenih”. Iako bez velikih zvijezda, Francuska je favorit za 1. mjesto u grupi. Na spisku su Leo Vesterman, Endrju Albisi, Luj Laberi, Eli Okobo, Amat M’Baje, Mamadu Žaite...

- Igranje za reprezentaciju je velika čast i obaveza. Neće biti nimalo lako - svi znamo ko je reprezentacija Francuske, ko igra za tu selekciju... Daćemo sve od sebe i ako se ukaže prilika za pobjedu, naravno da ćemo je iskoristiti - kaže Spasojević, trenutno jedini od 14 igrača na spisku selektora koji nastupa u Prvoj ligi Crne Gore za košarkaše, budući da će se Budućnost Voli i Mornar takmičenju priključiti tek krajem sezone, u plej-ofu.

Portugalci su, poput naše selekcije, takođe igrali pretkvalifikacije. U konkurenciji Albanije, Bjelorusije i Kipra upisali su pet pobjeda i poraz. Ekipa je sastavljena od igrača koji igraju domaću ligu, a na spisku je i Saša Borovnjak, Srbin koji je godinama igrao u Portugalu. Trenutno nastupa u Francuskoj.

- Nijesu ekipa za potcjenjivanje. Vidjeli smo ljetos u pretkvalifikacijama da nema lakih protivnika. Teško je igrati protiv takvih timova i igrača, ali smatram da smo kvalitetniji i da možemo da ih pobijedimo - kazao je Spasojević.

U grupi je još i Mađarska, a tri selekcije prolaze dalje.

- Sve je moguće. Nije zahvalno pričati sada o tome. Ono što je sigurno - svi momci koji budu tu, pružiće maksimum - poručio je krilni košarkaš Sutjeske.

Sutjeska je moj klub, nisam želio da idem bilo gdje

Spasojević je i pored drugih ponuda ljetos produžio ugovor i ostao u Nikšiću. U Sutjesku je stigao 2020. godine iz rumunske Steaue, a prethodno je dres kluba pod Trebjesom nosio od 2014. do 2016. i u sezoni 2018/2019. Igrajući za Sutjesku postao je standardni reprezentativac, što je dodatni motiv i za mlađe igrače, koji stasavaju u klubu.

- Donio sam odluku da ostanem i igram ovdje. To je moj grad i klub. Iako sam imao neke ponude, odlučio sam da ostanem, jer nisam htio da idem bilo gdje - jasan je Spasojević, najkorisniji igrač 4. kola domaćeg šampionata.

Povezani članci

17. Novembar 2021.

Radosav Spasojević MVP 4. kola Prve lige za košarkaše

Sutjeska je u prvenstvu, uz meč manje, zabilježila dvije pobjede i poraz, a u 5. kolu večeras (20 h) gostuje Teodu u Tivtu. U ABA2 ligi nakon dva “balona” i četiri meča učinak je polovičan.

- Kroz domaći šampionat treba da se izbori plasman u ABA2 ligu i to je primarni cilj. Naravno, u ABA2 ligi želimo da se pokažemo u što boljem svjetlu. Ekipa je dosta mlada - to je neki miks mlađih i starijih igrača.

Spasojević na utakmici sa Heliosom u prethodnom meču ABA2 lige
Spasojević na utakmici sa Heliosom u prethodnom meču ABA2 ligefoto: ABA League 2/Dragana Stjepanović

Naredni „balon“ je za dvadesetak dana u Sarajevu.

- Mislim da je ABA2 liga možda i slabija nego prošle godine. Ekipe su dosta ujednačene, svako svakog može da pobijedi što je i dobro. Predstojeći „balon“ je u decembru u Sarajevu, igramo protiv Sparsa, Lovćena i Podgorice. Smatram da možemo sve te tri ekipe da pobijedimo kako bi napravili neki iskorak. Najbitnije je da budemo svi zdravi i kasnije će sve biti u redu – zaključio je Spasojević u razgovoru za „Vijesti“.

Bonus video: