Pobjeda nad Portugalom otvara vrata druge faze

Košarkaši Crne Gore večeras (18.30) dočekuju autsajdera grupe E kvalifikacija za Mundobasket

5930 pregleda 2 komentar(a)
Foto: FIBA
Foto: FIBA

U pretkvalifikacijama za Mundobasket na Filipinima, u Japanu i Indoneziji, selektor Crne Gore Boško Radović je imao ogromne probleme sa povredama i otkazima, pa su za nacionalni tim igrali neki momci koji su vjerovatno mislili da nikada neće dobiti tu čast.

Muke su se nastavile i u kvalifikacijama za planetarni šampionat, jer je nakon Bojana Dubljevića, Marka Todorovića, Igora Drobnjaka i Jovana Kljajića, sada otpao i Petar Popović. Bek Budućnost Volija, koji je u posljednje vrijeme u odličnoj formi, povrijedio je potkoljenicu, pa neće igrati večeras (18.30) protiv Portugala.

Njegovo odsustvo, ipak, ne bi smjelo da utiče na ambicije, jer je Crna Gora i u slabijem sastavu od ovog koji će večeras izaći na parket „Bemax arene” ljetos savladala Island i Dansku, ekipe sličnih kvaliteta kao tim sa Pirineja. Oprez je, međutim, prisutan.

„Vidimo i rezultate ovih kvalifikacija, loših reprezentacija nema. Portugal je izgubio kući kod Mađarske, cijeli meč jurio minus, ali se vratio i maltene je poražen na jednu loptu. To pokazuje da se radi o dobrom timu. Moramo da imamo pristup i energiju kao protiv Francuske kako bismo pobijedili”, rekao je selektor Radović.

„Crveni” su prije tri dana u Pou igrali odlično, vodili više od 30 minuta i umalo postali prva selekcija koja je u zvaničnim duelima savladala Francusku u hramu njene košarke. Nažalost, u finišu su posustali u odbrani i izgubili 73:67.

„Svjesni smo da smo odigrali dobrih 35 minuta. Ali, ni manje kvalitetne ekipe od Francuske ne praštaju propuste koje smo imali u odbrani u posljednjih nekoliko minuta. Moramo da to ispravimo, da se ne bi dešavalo protiv Portugala”, naglasio je Radović.

„Protiv Francuske smo igrali dobro 35 minuta, ali smo se sada okrenuli Portugalu, jer je pobjeda obaveza. Trebalo bi da naša prednost bude igra u reketu. Ne smijemo ni u jednom momentu da ih potcijenimo, jer su odigrali dobar meč sa Mađarskom. Moramo da budemo fokusirani svih 40 minuta kako bismo pobijedili”, rekao je Radosav Spasojević

Vladimir Mihailović je svjestan da prava na grešku nema.

„Pritisak je veći i moramo tu ulogu favorita preuzeti na sebe. Protiv Francuske smo odigrali jako dobru utakmicu, šteta što nijesmo pobijedili, ali se nadam da ćemo ponoviti te dobre stvari i upisati dva boda. Biće veće opterećenje za nas ostale bekove bez Petra, imamo smanjenu rotaciju, ali moramo da odigramo najbolje što možemo”.

S obzirom na to da su iz Poa dugo putovali nazad, nije bilo vremena da se pripremi duel sa Portugalom.

„U ovom kratkom periodu nema pretjerene pripreme. Pogledaćemo utakmicu koju su oni igrali sa Mađarskom da se malo priviknemo. Protiv Francuske smo izgledali dobro. Trudimo se da ispoštujemo zamisli trenera, da iskoristimo naše kvalitete i nadam se da će to biti dovoljno”, zaključio je Mihailović.

Bonus video: