Blat: Život se ne završava sa multipla sklerozom

"Ne postoji dokazan lijek za ovu bolest. Mnogo toga je u vašoj mitovaciji da se potrudite da budete najbolja verzija sebe. Kao trener, to sam uvijek tražio od svojih igrača, sada to tražim od sebe", kaže iskusni trener

4355 pregleda 4 komentar(a)
Foto: Filip Roganović
Foto: Filip Roganović

Prije dvije godine, Dejvid Blat je šokirao košarkaški svijet i objavio da napušta mjesto trenera Olimpijakosa jer mu je dijagnostifikovana multipla skleroza.

Jedini trener koji je osvojio Eurobasket, Evroligu, Evrokup i FIBA Euročelendž (tada treće po kvalitetu takmičenje na Starom kontinentu) u intervjuu za DAZN je otkrio kako se bori sa svojim stanjem, ali i poslao motivacione poruke svima koji prolaze kroz iste muke.

"Prije svega, nikad, ali nikad ne odustajte. Nije svaki dan jednak, ali se nosite sa tim tako što pogledate samo sebe, budete iskreni šta možete i šta ne možete, ili kako da pogurate sebe da uradite nešto više. Postoji mnogo tipova multipla skleroze i nijedan nije lako podnijeti. Ali, toliko toga se ljudima dešava tokom života, ne samo teške bolesti. Ključ je kako se nosite sa tim", rekao je čovjek koji ima američko i izraelsko državljanstvo.

Blat je stavio do znanja da redovno pliva u bazenu i radi sve moguće vježbe koje mu pomažu da ostane snažan.

"Ne postoji dokazan lijek za ovu bolest. Mnogo toga je u vašoj mitovaciji da se potrudite da budete najbolja verzija sebe. Kao trener, to sam uvijek tražio od svojih igrača, sada to tražim od sebe".

Šampion Evrope sa Rusijom 2007. i Makabijem 2014. godine za kraj je imao snažnu poruku.

"Vaš život se ne završava kada vam se dijagnostifikuje multipla skleroza. To je još jedan izazov na koji moraš da odgovoriš i iskoristiš priliku da se dokažeš i budeš svoja najbolja moguća verzija", zaključio je Blat.

Blat, Jevrej rođen u SAD, cijelu seniorsku karijeru proveo je kao igrač u Izraelu.

Tu je i počeo trenersku odiseju, bio pomoćnik Pinija Geršona u slavnim danima Makabija, a potom vodio Dinamo iz Sankt Peterburga, Beneton, Rusiju, Efes Pilsen, Dinamo Moskvu i Aris, prije nego što se vratio na kupu Ponosa Izraela.

Bio je i trener Lebronu Džejmsu u Klivlendu, stigao do NBA finala, ali se vratio u Evropu i predvodio Darušafaku i Olimpijakos.

Bonus video: