Budućnost u Grčkoj: Povratak Vilija Rida za prijetnju Promiteasu

Košarkaši Budućnost Volija večeras (18.30) gostuju u Patri u 6. kolu Evrokupa. Grčki tim loše počeo sezonu, sve se promijenilo dolaskom bivšeg trenera Podgoričana, Ilijasa Zurosa

7010 pregleda 2 komentar(a)
Poslije mjesec pauze u timu, ali je pitanje koliko može da pomogne: Vili Rid, Foto: Savo Prelević
Poslije mjesec pauze u timu, ali je pitanje koliko može da pomogne: Vili Rid, Foto: Savo Prelević

Pravi trening, sa dvije postave, već neko vrijeme je samo pusta želja Aleksandra Džikića. Pred pauzu zbog FIBA “prozora” zbog povreda su otpali Vili Rid i Igor Drobnjak, ali se nekako sve “krpilo”, a nakon reprezentativne pauze nema ni Petra Popovića zbog problema sa potkoljenicom i Džejkoba Vajlija, koji je pobjegao iz Podgorice.

U međuvremenu je i Milutin Đukanović, koji je trenirao sa “plavima”, otišao u češki Olomouc, pa je samo osam igrača i radilo i igralo u nedjelju protiv Studentskog centra. Za Budućnost Voli, međutim, tek dolaze prava iskušenja, jer ih do kraja 2021. godine čeka nekoliko teških utakmica. Prva je večeras (18.30) u Grčkoj, gdje će Džikićev tim gostovati Promiteasu u 6. kolu Evrokupa.

U ekipi će biti Rid, ali je pitanje koliko može da pomogne nakon gotovo mjesec pauze zbog rupture lista. U Patri neće biti lako, jer su Grci nakon tri startna poraza u drugom po kvalitetu evropskom takmičenju počeli da igraju odlično.

Najveće zasluge za to ima bivši trener Budućnosti, Ilijas Zuros, koji je stigao 7. novembra i vezao četiri pobjede, prije nego što je u subotu izgubio na gostovanju AEK-u (81:77).

- Promiteas je napravio određene promjene i benefiti se mogu vidjeti. To je dobro balansiran tim, sa dosta talentovanih igrača i iskustva. Igra veoma dobru košarku u posljednje vrijeme. U specifičnoj smo situaciji, nedostaje nam dosta igrača, pa je i ritam rada isprekidan. Držaćemo se zajedno i pokušati da damo sve od sebe - istakao je Džikić.

Zbog izostanka Danila Nikolića i odlaska Vajlija, jedini krilni centar u sastavu Budućnosti je Marko Jagodić-Kuridža. Iskusni košarkaš, koji je na debiju za reprezentaciju Srbije donio pobjedu nad Letonijom, naglašava koliko je teško da se radi u trenutnim okolnostima.

- Protiv SC Derbija smo zbili redove i stigli do pobjede sa svega osam igrača. Nismo imali gotovo nijedan zajednički trening prije toga, jer je mnogo momaka igralo za reprezentacije tokom prvog prozora za Mundobasket. Uoči duela sa Promiteasom smo ostvarili trijumf koji nam mnogo znači kada je rezultat u pitanju, ali i atmosfera u ekipi - naglašava Jagodić-Kuridža.

Meč u Grčkoj dolazi u lošem momentu za “plave”.

- Ne možemo da biramo. Ostaje da se vidi da li će Rid moći da nam pomogne. Ako ne bude mogao, nas osam ćemo nastojati da borbom od prvog do posljednjeg minuta budemo konkurentni i stignemo do pobjede. Naravno da neće biti lako, ali ova ekipa se nikada ne predaje, pa neće ni protiv Promiteasa - poručio je 34-godišnjak rođen u Zadru.

Bonus video: