Stef Kari se sastao sa istorijom: Najbolji šuter svih vremena

„Predugo sam razmišljao o ovom šutu“, priznao je Kari koji je u posljednje četiri utakmice bio daleko od svog učinka, opsjednut rekordom

4655 pregleda 3 komentar(a)
Stef Kari, Foto: Reuters
Stef Kari, Foto: Reuters

Stef Kari nije više mogao da odloži svoj sastanak sa istorijom. Bila je to noć koja se čekala.

Ambijent iz snova, mitski Medison Skver Garden, rival Njujork, a na tribinama porodica, Redži Miler i Rej Alen, bivši rekorderi.

Sve je bilo pripremljeno i as Golden Stejt Voriorsa nije razočarao.

Nakon samo pet minuta igre, Kari je dobio loptu, podigao se lagano udesno i pogodio.

Bio je to njegov 2.974 uspješnio šut za tri poena. Trojka kojom je nadmašio rekord Reja Alena (2.973) i postao, ako već nije i bio, najbolji šuter za tri svih vremena.

Istorijski trenutak, Alen, koji je upao na teren dok je utakmica još u toku, i Miler zagrlili su i čestitali novom NBA rekorderu.

Do kraja meča je upisao još tri, ima ih 2.977 i biće ih još.

Kari ih je upisao u samo 788 utakmica, 511 manje nego što je Alenu bilo potrebno da postavi prethodni rekord.

„Predugo sam razmišljao o ovom šutu“, priznao je Kari koji je u posljednje četiri utakmice bio daleko od svog učinka, opsjednut rekordom.

"To je istorija košarke. Veoma je posebna. Ove dvije legende (Alen i Miler) kojima sam se divio i koje su mi pomogle da shvatim šta znači šutirati, oni su mi pomogli. Ovo je zbog njih i mog oca. Blagosloven sam i zahvalan sam."

Kari za tri postiže 3,8 od 8,7 šuteva po meču, što je više od 43%. Sakupio je 152 uzastopne utakmice na kojima je postigao najmanje jednu trojku, od 1. decembra 2018. Na putu je da nadmaši spostveni rekord po trojkama u jednoj sezoni u NBA ligi.

"Ono što je uradio potpuno je redefinisalo pojam strijelca“, rekao je njegov trener Stiv Ker nakon meča koji je GS dobio 106:95.

"On je redefinisao poziciju pleja u smislu onoga što se od njih očekuje. Vidite čitavu generaciju mladih igrača koji igraju košarku na isti način kao i on, sa šuzem i držanjem lopte, a posebno sa svojim smislom zabave. Nevjerovatno je koliki je njegov uticaj i strateški i umjetnički."

Bonus video: