Budućnost brani tron protiv najtežeg gosta

Izabranici Aleksandra Džikića večeras (19 časova) u 7. kolu Evrokupa dočekuju jedinu ekipu koja ima stopostotan učinak na gostovanjima, Gran Kanariju

2994 pregleda 2 komentar(a)
Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević
Džastin Kobs, Foto: Savo Prelević

U Evrokupu, nakon šest kola, nema neporaženih ekipa, a samo tri imaju skor 5:1. I dok Lokomotiva Kubanj i Partizan imaju zicere za 6:1 u grupi A, pred Budućnost Volijem je znatno teži zadatak da sačuva gotovo perfektan učinak i ostane usamljena na čelu grupe B.

Tim Aleksandra Džikića imaće dva velika protivnika - jedan u umoru zbog smanjene rotacije i manjka kvalitetnog treninga, drugi u Gran Kanariji.

Tim sa Kanarskih ostrva je veoma iskusan, ima nekoliko odličnih igrača, ali je pred večerašnji meč u “Morači” (19 časova) pod imperativom pobjede, jer mora da prekine seriju od četiri vezana poraza.

- Igramo protiv veoma dobre ekipe. Vezala je neke poraze, ali to ne bi trebalo da nas zavara. Imaju dosta stranaca, dobro trče, igraju agresivnu odbranu po cijelom terenu i mislim da će tako izaći i protiv nas, zbog naše male rotacije - ističe Vladimir Micov.

Tim Porfirija Fisaka je prije četiri dana u Las Palmasu poražen od Manrese (82:80), a uzaludno je bilo što je bivši kombo bek Mege i Crvene zvezde, Dilan Enis, u posljednjoj četvrtini ubacio 18 od svojeg 31 poena.

U sastavu su i bivši centri Barselone i Baskonije, Artjom Pustovoj, odnosno Ilimane Diop, pod košem su i Džon Šurna i 37-godišnji Srbin Oliver Stević, tu su i odlični šuteri Ej Džej Sloter i Nikolas Brusino...

Gran Kanarija je prošle sezone stigla do polufinala Evrokupa i ispala od istog tima od kojeg i Budućnost rundu ranije - Monaka Zvezdana Mitrovića. Sve to govori koliko težak posao čeka Džikićevu ekipu.

Uzgred, Granka je nezgodan gost i jedina ekipa koja je ove sezone u Evroligi dobila sve mečeva na strani.

- Imamo dosta povrijeđenih igrača, na to smo, nažalost, navikli posljednjih sedmica. Snalazimo se, igramo dobro, našli smo neki svoj način da to sakrijemo. Igramo kod kuće, nadam se da će doći dosta publike. Težak je period iza nas, bez obzira na to što pobjeđujemo. Probaćemo da se skupimo, dobijemo Gran Kanariju i ostanemo na 1. mjestu - poručio je Micov.

Najveći adut Podgoričana je Džastin Kobs. Amerikanac sa crnogorskim pasošem igra sjajno ove sezone, četvrti je strijelac Evrokupa sa prosječno 18,83 poena, drugi kradljivac, 12. asistent, treći po broju iznuđenih faulova...

- Očekujem tešku utakmicu između dva tima koja su na vrhu grupe. Gran Kanarija dolazi nakon četiri vezana poraza, sigurno će biti puna ambicija i energije. Pokušaće da preokrene situaciju i očekujem takmičarski meč. Nije to ništa što ranije nismo vidjeli, ali je važno da izađemo sa pravim fokusom i energijom i pokušamo da odradimo posao - istakao je Kobs.

5:1 vodi Gran Kanarija u međusobnim duelima. Španski tim je u Evrokupu dobio sva četiri duela u sezonama 2010/2011. i 2014/2015, a u Evroligi su timovi poravnati. U Las Palmasu je 14. decembra 2018. bilo 95:85 za domaće, što je bio početak loše serije koji je doveo do rastanka sa Aleksandrom Džikićem. “Plavi” su se revanširali u “Morači” 25. januara 2019. (75:70) za posljednju pobjedu te sezone u Evroligi

Bonus video: